Tetszett a cikk?

A világszerte több mint 30 milliárd eurós kárt okozó MyDoom vírus pusztítása után a Novell informatikai multi által készíttetett jelentés felfedi, hogy az elfoglalt vagy nemtörődöm alkalmazottak hogyan gyorsítják a vírusok terjedését, és okozhatnak tetemes veszteséget a munkaadóknak.

Az Egyesült Királyságban működő cégek körében készült felmérésben a válaszadók kétharmada elismerte, hogy még a legalapvetőbb vírus-megelőzési eljárásokkal sincs tisztában, egyharmaduk pedig túl elfoglalt ahhoz, hogy ellenőrizze az email üzeneteket a megnyitás előtt. A munkavállalók 90 százaléka úgy gondolja, hogy nincs szerepe a vírusok terjedésének megakadályozásában, inkább az informatikai osztályra, a Microsoftra vagy a kormányra hagyja a felelősséget.

A jelentés kétféle típusú munkavállalót azonosított, akik leginkább kiteszik a céget a rosszindulatú támadásoknak. Ők a HANGYÁK és a MÉHEK.

HANGYÁK – HAnyag, Nemtörődöm, GYakorlatlan, Átejthető Kollégák

A HANGYÁK meglepően érdektelenek a céges rendszerek vírustámadásainak elkerülésével kapcsolatban. Miközben az Egyesül Királyság munkavállalóinak 62 százaléka a vírusokat tekinti az első számú biztonsági kockázatnak, több mint felük állítja, hogy „nem különösebben zavarná” őket, ha vírustámadással találkoznának, és csak öt százalékukat töltené el aggodalommal, ha személyesen ők terjesztenék a vírust. A válaszadók 66 százaléka beismerte, hogy ötlete sincs a fertőzött email üzenetek kiszűrésére.

MÉHEK – Mindig Érdeklődő, Hajszolt és Elfoglalt Kollégák

A brit munkavállalóinak több mint harmada úgy érzi, hogy elborítják a levelek, és egyharmaduk túl elfoglaltnak tartja magát ahhoz, hogy ellenőrizze az email üzeneteket megnyitás előtt. Minden ötödik ember túl elfoglalt a vírusvédelmi frissítések letöltéséhez, vagyis inkább kiteszi a vállalati rendszereket a rosszindulatú támadóknak. A MÉHEK egyharmada a számítógépes jelszavakat leírja, hogy emlékezzen rájuk, és minden tizedik az asztalán, cetliken tárolja azokat.

A veszélyt a Novell magyarországi szakemberei szerint is azok a munkavállalók jelentik, akik idő és technikai ismeretek hiányában vagy nemtörődömségből alapvető biztonsági hibákat követnek el. A vírusok behatolását és a számítógépes jelszavak rosszindulatú felhasználását megelőző technológiák használata ezért fontos, de többre is szükség van. Ha a magyarországi cégek nem kezdik el komolyan venni a végfelhasználók (azaz a számítógépen dolgozó alkalmazottak) oktatását, akkor a „kiberbűnözés” komoly terjedésével kell számolni 2004-ben. A kutatás azt is megmutatta, hogy az emberek tudatában vannak a vírusok jelentette veszélynek, de nem éreznek személyes felelősséget a kockázat csökkentéséért, annak ellenére sem, hogy nyilvánvaló számukra: manapság a számítógépes rendszerek a zavartalan üzleti folyamatok kulcstényezői, ezért létfontosságú, hogy biztonságban legyenek a vírustámadásoktól.

A felmérés eredményei:

• A válaszadók 58 százaléka rendszeresen, gondolkodás nélkül továbbítja a spamet barátainak és kollegáinak.

• Több mint egyharmaduk túl elfoglalt a fertőzött levelek felismeréséhez.

• Több mint egyharmaduk megerősíti a céges e-mail cím létezését a spam levelekre adott válasszal.

• A munkavállalók kétharmada sohasem hallotta, és nem ismeri a gyakori vírusok nevét.

• A válaszadók nagy része sohasem hallott a „phishing” jelenségről, és nincs tisztában annak veszélyeivel. A phishing során egy spamként kiküldött e-mailben kérik a felhasználókat személyes adataik frissítésére egy weblapon, mely rendszerint egy ismert cég arculatát utánozza.

• A válaszadók több mint 55 százaléka jelszavait emberek neve, családtagok, házastársak vagy barátok neve alapján választja, így egyszerűvé teszi azok kitalálását.

• A válaszadók körülbelül fele felejtett már el jelszót.

MÉHEK és HANGYÁK beazonosítása az irodában: jelek

1. A HANGYÁK általában képtelenek a fertőzött e-mail felismerésére, és növelik a vírusfertőzések és trójai programok okozta fenyegetések mértékét a rosszindulatú e-mailek megnyitásával, illetve a bennük található hivatkozások kipróbálásával.

2. A MÉHEK rengeteg kéretlen levelet kapnak, és túl elfoglaltak a vírusok elleni védekezéshez.

3. A HANGYÁK válaszolnak a spam levelekre, és kérik nevük eltávolítását a levelezési listákról.

4. A MÉHEKnek számos jelszavuk van, és gyakran elfelejtik azokat, ezért általában leírják valahová.

5. A MÉHEK gyakran egy cetlire írják jelszavaikat, és a számítógépre vagy mellé ragasztják

A Novell öt biztonsági aranyszabálya felhasználóknak!

1. Gondolkodjon a kattintás előtt!

2. Legyen gyanakvó: a fura csatolmányokat tartalmazó vagy ismeretlen feladótól érkező leveleket megnyitás nélkül törölni kell, és még a megbízható forrásból érkező leveleknek is meg kell tekinteni az előnézetét a megnyitás előtt!

3. Soha ne írja le, vagy adja meg más személynek jelszavát!

4. Soha ne válaszoljon spam levelekre, még akkor se, ha el szeretné távolíttatni magát a levelezési listáról!

5. Soha ne adja meg személyes adatait telefonon, e-mailen keresztül vagy internet csevegőszobában, ha nem 100 százalékig biztos a másik személy személyazonosságában.

A Novell öt biztonsági aranyszabálya cégek számára!

1. Győződjön meg róla, hogy az oktatás és a felhasználók képzése központi szerepet kap a cégen belül, és teremtse meg a felelősségtudat és a következmények ismeretének légkörét!

2. Ruházzon be a megfelelő szoftverbe a vírusfenyegetések minimalizálása, illetve a felhasználók könnyebb hozzáférése érdekében!

3. Fejlesszen ki céges házirendet az üzenetkezeléshez, közölje és értesse meg a munkavállalókkal annak elemeit, nevezzen ki felelősöket, folyamatosan frissítse és tartassa be a hatékony működés érdekében!

4. Alkalmazzon professzionális segítőket, mivel nem minden kérdésre ugyanaz a válasz!

5. Győződjön meg róla, hogy az informatikai támogató csoport jól összeszedett „legjobb tippek” és „tennivalók” listákkal segítse elő, hogy mindenki ismerje a biztonsági tennivalókat és azok célját!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Van 20 871 magyar, akinek a nevét elvitte a NASA a Marsra

Van 20 871 magyar, akinek a nevét elvitte a NASA a Marsra

Olyat is számon kérnek majd a történelem érettségin, ami nincs a kerettantervben sem

Olyat is számon kérnek majd a történelem érettségin, ami nincs a kerettantervben sem

Csókay András: Ne hallgassunk a szirénhangokra, oltassunk a kínai vakcinával

Csókay András: Ne hallgassunk a szirénhangokra, oltassunk a kínai vakcinával