Tetszett a cikk?

A Nyírerdő Rt. vezérigazgatójának leváltását és az okozott kár megtérítését követeli a parlamenti képviselők lónyai vadászata nyomán Balogh Gyula, a térség országgyűlési képviselője. Felmerült ugyanis, hogy a lelőtt állatok tényleges száma és értéke meghaladja a kiszámlázottakét.

Két teherautó szállította a január 28-ai lónyai vadászaton lelőtt állatok összesen 86 mázsányi tetemét a közeli húsfeldolgozó üzembe, ahol állítólag 7 kocáról kiderült, hogy vemhesen került puskavégre. A környéken persze egyre vadabb hírek keringenek azt követően, hogy a HVG után napilapok és tévék is hírt adtak a különleges vadászatról, amely olyannyira az ukrán határ közvetlen közelében zajlott – a helyiek egy része a 380 lövés hallatán már egyenesen azt hitte, fegyveres összetűzésről van szó –, hogy a vadaskert kerítése jóformán egybeesik az államhatárral.

Kedden minősítették a vadászaton elejtett vadkanok agyarait a nyíregyházi trófeabíráló bizottságban; egy 20 centiméternél rövidebb, ám különlegesen nagy átmérőjű agyar ezüstérmes, további négy, köztük egy 24 centiméter hosszúságú, bronzérmes minősítést kapott. Nagy kérdés, hogy a becsülhető trófeaérték miként aránylik majd az eddig ismertté vált 11 millió forintos számlához. Márpedig az eddig csak egyetlen tévé-műsornak nyilatkozó Bige László nagyvállalkozó magabiztosan jelentette ki, hogy „a Nyírerdő Rt. dörzsölheti a tenyerét, milyen hatalmas árbevétele lett” a vadászatból.

Azon kevesek egyike, aki névvel is vállalja véleményét a lónyai ügyben, Balogh Gyula, a terület országgyűlési képviselője. A jelenleg független, korábban Fideszes, azelőtt kisgazda képviselőt már a vadászat másnapján felkeresték felháborodott helyiek, január 30-án pedig már ő fordult Herbály Imréhez mondván, elvárja, hogy Kaknics Lajos vezérigazgató mondjon le, a 22-25 millió forintos kárt pedig az érintettek térítsék meg.

Balogh felháborodását csak tovább növelte, hogy múlt szombaton Lónyán a képviselői vadászatot közvetlenül irányító Szalacsi Árpád igazgató nem volt hajlandó semmilyen információt adni neki, hanem a vezérigazgatóhoz küldte. „Szalacsi mindent elkövet a bűn eltussolására” – fogalmazott Balogh Gyula. Az elutasítást követően Szili Katalin házelnökhöz fordult. Balogh levelet írt Medgyessy Péter miniszterelnökhöz is – aki a helyiek szerint jó ismerője az ottani vadászterületeknek, még a ’80-as évek végén maga is előszeretettel vadászott Lónyán és Nyírlugos környékén. A levélben a képviselő vizsgálatot indítványoz az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt-nél, állapítsák meg, vajon Kaknics osztályvezetőből rögtön vezérigazgatóvá emelése nem valamilyen elvtelen lobbizás eredménye-e?

Bige László ugyan az ország egyik leggazdagabb vállalkozója, vagyoni helyzete azonban nagymértékben azon múlik, milyen áron lehet eladni a hazai gyártású nitrogénműtrágyákat. Saját szavai szerint „akár az ördöggel is cimborálna” a tulajdonába került TVM és a péti Nitrogénművek Vegyipari Rt. (NV) érdekében, a mesterségesen alacsony alapanyag árak, főként a nyomott gázár miatt jelentős versenyelőnyt élvező ukrán, orosz, román termékek távoltartásáért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Női szerepek: kapjuk vagy önként választjuk őket?

Női szerepek: kapjuk vagy önként választjuk őket?

Olaszország több mint felét ismét zárlat alá helyezik

Olaszország több mint felét ismét zárlat alá helyezik

Magyarország laborjában is szigorítanak és felpörgetik a teszteléseket

Magyarország laborjában is szigorítanak és felpörgetik a teszteléseket