Tetszett a cikk?

Nem tudni, hogy az állami vagyonkezelő kifizette-e Tripolinak azt a 28 millió dollárt, amellyel a magyar állam egy húsz évvel ezelőtti haditechnikai ügylet elmaradása miatt tartozik. Mi lett az adósság sorsa? Az ÁPV Rt. az ügy érzékenységére hivatkozva hetek óta nem válaszol a hvg.hu kérdésére.

A líbiai állam 2002 tavaszán perrel fenyegette meg Magyarországot, amiért az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. nem fizette ki az észak-afrikai országnak azt a 28 millió dollárt, amellyel egy 1982-ben kötött, rádiólokációs felderítő rendszer szállításáról és üzembe helyezéséről szóló szerződés nem teljesítése miatt tartozik, és amelynek kifizetésére – líbiai források szerint – az ÁPV Rt. akkori elnök-vezérigazgatója, Faragó Csaba 2001 végén ígéretet tett. A nyolcvanas évek elején a Technika Külkereskedelmi Vállalat szerződést kötött a líbiai állammal arról, hogy három magyar cég, a Magyar Optikai Művek, a Fegyver- és Gázkészülékek Gyára, valamint a Videoton katonai lehallgató-zavaró rendszereket értékesít - mintegy 300 millió dollár értékben. A vételár 15 százalékát, 44,8 millió dollárt a líbiaiak előlegként még a szállítások megkezdése előtt kifizették. A magyar állam úgy „keveredett bele” bele az ügyletbe, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) garanciát adott a vételárelőleg visszafizetésére, amennyiben a magyar vállalatok mégsem szállítanának Líbiának.A szerződés – máig nem tisztázott okok miatt – végül nem teljesült, a líbiai adósság ügye pedig a rendszerváltást követően átkerült az ÁPV Rt. asztalára. Az állami vagyonkezelő 1999 tavaszán tárgyalásokba kezdett az akkor 60 millió dollárt követelő Líbiával, és az összeget végül a Réczicza-White and Case nemzetközi ügyvédi iroda, az MNB és az ÁPV Rt. szakembereiből álló tárgyalócsapatnak sikerült 28 millió dollárra lealkudni. Az ÁPV Rt. azonban végül még a lealkudott összeget sem fizette ki Tripolinak, és emiatt 2002 tavaszán az észak-afrikai állam perrel fenyegette meg Magyarországot.A hvg.hu először idén januárban érdeklődött a Külügyminisztériumnál az adósságról, ekkor jelentette be ugyanis Líbia, hogy lemond tömegpusztító fegyvereiről. Ezt követően vált világossá, hogy az évekig embargó alatt álló észak-afrikai ország kinyitja kapuit a nyugati befektetők előtt. Tóth Tamás külügyi szóvivő januárban arról értesítette a hvg.hu-t, hogy az adósság ügye nem a külügyi tárcához tartozik. Ennek némileg ellentmond, hogy 2001 októberében az ÁPV Rt. vezetése úgy nyilatkozott, hogy az adósság kifizetése már csak a Külügyminisztérium jóváhagyására vár.Az ÁPV Rt. hetek óta ígéri, hogy tájékoztatja a hvg.hu-t arról, mi lett a 28 millió dolláros adósság sorsa. Legutóbb múlt hét szerdára ígérték, hogy elküldik válaszukat, erre azonban csütörtöki megkeresésünk ellenére még pénteken sem került sor. Az adósság ügyéről a líbiai nagykövetségen sem árultak el semmit. Megkerestük a líbiai állammal folytatott tárgyalásokban résztvevő Réczicza-White and Case ügyvédi irodát, de ők sem tudják, az állam végül rendezte-e az adósságot vagy sem. Információink szerint a máig rendezetlen pénzügyi vita miatt a magyar befektetőknek nem lesz lehetőségük arra, hogy a külföldi tőke előtt kinyíló észak-afrikai államban beruházhassanak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Nem akartuk ezt az országot homofóbnak lefesteni” – így készült az Anyáim története

„Nem akartuk ezt az országot homofóbnak lefesteni” – így készült az Anyáim története

Alig van már nyugdíjas pedagógus, aki állami iskolában tanít

Alig van már nyugdíjas pedagógus, aki állami iskolában tanít

Vidnyánszkyék szerint „nem szép dolog” őket felelőssé tenni a POSZT megszűnéséért

Vidnyánszkyék szerint „nem szép dolog” őket felelőssé tenni a POSZT megszűnéséért