Tetszett a cikk?

A Deutsche Bundesbank igazgató tanácsa ideiglenesen felfüggesztette a központi bank elnökét, Ernst Weltekét, akit korrupció gyanújába keveredett.

A német pénzügyminisztérium szerint elfogadhatatlan a Deutsche Bundesbank igazgató tanácsának az a szerda esti döntése, hogy a központi bank vezetője csak ideiglenesen függessze fel elnöki teendőit, a jogköreit pedig adja át az alelnöknek.A pénzügyminisztérium közleménye szerint a kormány részéről nem támogatható a Bundesbank igazgató tanácsának a döntését, amely nem erősíti a Bundesbankkal szembeni jogos elvárásokat, és ezért felszólította Weltekét, hogy vonja le a szükséges konzekvenciákat.A bank igazgató tanácsának hét tagja, Welteke távollétében, hét órán át tanácskozott főnökének jövőjéről. – Az igazgató tanács nem lát elegendő okot a Bundesbank elnökének visszahívására – tudatta a Frankfurtban kiadott közlemény, ám felkérte Weltekét, hogy átmenetileg adja át az elnöki jogkör gyakorlását Jürgen Stark alelnöknek.Welteke eleget tett a kérésnek, ami annyit jelent, hogy az Európai Központi Bankban (EKB) is Jürgen Stark képviseli Németországot az elkövetkezendő bizonytalan távlatú időben.A frankfurti ügyészség vizsgálatot kezdeményezett, mert felmerült a gyanú: Welteke több mint két évvel ezelőtt közhivatalnokként olyan szívességet fogadott el a Dresdner Banktól, amelyet nem lett volna szabad elfogadnia.Ernst Welteke és családja 2001 és 2002 fordulóján több napot töltött a berlini Adlon luxusszálló két lakosztályában. Az idő egy részében a Bundesbank elnöke az euró bevezetésének alkalmából rendezett ünnepségeken vett részt, az idő más részét magánemberként múlatta családjával a német fővárosban. A szállodaszámlát, közel 8 ezer eurót, a meghívó fél, a Dresdner Bank fizette ki. Mivel a Bundesbank a német bankfelügyelet rendszerének része, felügyeletet gyakorol a Dresdner Bank fölött is, felmerült: a szívesség elfogadásával Welteke a megvesztegethetőség látszatát kelthette.Az ügyet a Der Spiegel hamburgi hírmagazin melegítette fel új számában. A Bundesbank és Welteke már hétfőn úgy döntött, hogy ha több mint két év késéssel is, visszautasítja a Dresdner Bank szívességét: a szállodaszámlának a hivatalos részre szóló hányadát a Bundesbank megtéríti a Dresdner Banknak, a többit Welteke egyenlíti ki saját zsebből.Welteke évi 350 ezer eurós fizetésével a legjobban fizetett német közhivatalnokok közé tartozik.A szociáldemokrata-zöld kormánykoalíció az elmúlt napokban nyíltan jelezte, hogy a szintén szociáldemokrata Welteke távozását szeretné. Welteke többször is bírálta a kormányt pénzügyi lazaságaiért.

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szupererős új divatterepjáró: videón a Lamborghini Urus Evo

Szupererős új divatterepjáró: videón a Lamborghini Urus Evo

A WhatsApp szerint nem érdemes más üzenetküldőt használni

A WhatsApp szerint nem érdemes más üzenetküldőt használni

Kevésbé lehet hatékony a Pfizer-vakcina a túlsúlyos embereknél

Kevésbé lehet hatékony a Pfizer-vakcina a túlsúlyos embereknél