A lencsehegyi bányászok többsége nyugdíjba vonult, 32 embert átvett a Vértesi Erőmű, a többiek önállóan találtak munkát - mondja a szakszervezet. A mányiak többsége Márkushegyre kerül.

A dorogi medencében 1781-ben kezdődött a bányászkodás. Az azóta eltelt több mint 200 év alatt ez az iparág adta a térségben a legtöbb munkahelyet, alakította ki a medence községeinek mai arculatát, és tette 20 évvel ezelőtt Dorogot várossá.A Lencsehegyi Bányaüzem 1981-ben kezdett termelni. Szénvagyona akkor mintegy 10 millió tonna volt. A megnyitását követő években volt a legtöbb dolgozója, 1100-1200 ember.1994-ben Lencsehegyet a bánya-erőmű integráció során nem csatolták erőműhöz, így termelése évről évre bizonytalan megrendelésekre alapult. Ezt követően a dolgozók létszáma évről évre csökkent, tavaly már nem érte el a 300-at. "Kicsit büszkék vagyunk rá, hogy valamennyi dolgozó sorsa, jövője rendezve lett" - mondta el Wágner Ferenc, a Bányász Szakszervezet Területi Bizottságának elnöke az MTI-nek.Csizmár Gábor, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára pénteken Dorogon, az Emlékezünk Lencsehegyre címmel rendezett ünnepségen azt mondta: "Az ipari szerkezetváltás sok nehézséggel jár: üzemek zárnak be, munkahelyek szűnnek meg, szakmák halnak el, de a korral mindig haladni kell".Szombat reggel hat órakor végleg befejeződik a kitermelés a Vértesi Erőmű Részvénytársaság Mányi Bányaüzemében, ahol 1985 novemberében kezdődött meg a termelés. Az üzem bezárására azért kerül sor, mert kimerült a gazdaságosan kitermelhető szénvagyon - közölte Havelda Tamás, az rt. bányászati igazgatója pénteken az MTI-vel.A következő három hónapban mintegy 350 millió forintos ráfordítással helyreállítják a föld alatti térségeket, majd a külszínt rekultiválják. Ez utóbbi munkálatok átnyúlnak a következő évre, az összköltség pedig meghaladja a 800 millió forintot.A 380 fős létszám többsége az rt. Márkushegyi Bányaüzemében kap munkát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy hétig bámulhatjuk a meztelen valóságot – januárban újra BIDF

Egy hétig bámulhatjuk a meztelen valóságot – januárban újra BIDF

Ez borzasztóóó – 25 éves az Apa kocsit hajt

Ez borzasztóóó – 25 éves az Apa kocsit hajt

Megszólalt egy miniszter a tüntetésekről: Fiatalokat láttam, akik még egy napot sem dolgoztak

Megszólalt egy miniszter a tüntetésekről: Fiatalokat láttam, akik még egy napot sem dolgoztak

Gomez duplával mattolta Dárdaiékat

Gomez duplával mattolta Dárdaiékat

Kiengedték a börtönből Czeglédy Csabát, már hazafelé tart a családjához

Kiengedték a börtönből Czeglédy Csabát, már hazafelé tart a családjához

„Orvosi diplomával mosogatok egy étteremben”

„Orvosi diplomával mosogatok egy étteremben”