Tetszett a cikk?

A lencsehegyi bányászok többsége nyugdíjba vonult, 32 embert átvett a Vértesi Erőmű, a többiek önállóan találtak munkát - mondja a szakszervezet. A mányiak többsége Márkushegyre kerül.

A dorogi medencében 1781-ben kezdődött a bányászkodás. Az azóta eltelt több mint 200 év alatt ez az iparág adta a térségben a legtöbb munkahelyet, alakította ki a medence községeinek mai arculatát, és tette 20 évvel ezelőtt Dorogot várossá.A Lencsehegyi Bányaüzem 1981-ben kezdett termelni. Szénvagyona akkor mintegy 10 millió tonna volt. A megnyitását követő években volt a legtöbb dolgozója, 1100-1200 ember.1994-ben Lencsehegyet a bánya-erőmű integráció során nem csatolták erőműhöz, így termelése évről évre bizonytalan megrendelésekre alapult. Ezt követően a dolgozók létszáma évről évre csökkent, tavaly már nem érte el a 300-at. "Kicsit büszkék vagyunk rá, hogy valamennyi dolgozó sorsa, jövője rendezve lett" - mondta el Wágner Ferenc, a Bányász Szakszervezet Területi Bizottságának elnöke az MTI-nek.Csizmár Gábor, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára pénteken Dorogon, az Emlékezünk Lencsehegyre címmel rendezett ünnepségen azt mondta: "Az ipari szerkezetváltás sok nehézséggel jár: üzemek zárnak be, munkahelyek szűnnek meg, szakmák halnak el, de a korral mindig haladni kell".Szombat reggel hat órakor végleg befejeződik a kitermelés a Vértesi Erőmű Részvénytársaság Mányi Bányaüzemében, ahol 1985 novemberében kezdődött meg a termelés. Az üzem bezárására azért kerül sor, mert kimerült a gazdaságosan kitermelhető szénvagyon - közölte Havelda Tamás, az rt. bányászati igazgatója pénteken az MTI-vel.A következő három hónapban mintegy 350 millió forintos ráfordítással helyreállítják a föld alatti térségeket, majd a külszínt rekultiválják. Ez utóbbi munkálatok átnyúlnak a következő évre, az összköltség pedig meghaladja a 800 millió forintot.A 380 fős létszám többsége az rt. Márkushegyi Bányaüzemében kap munkát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!