Tetszett a cikk?

Amióta a forint közel került az árfolyamsáv erős széléhez, londoni piaci szereplők ismét felmelegítették a forint lebegtetésének lehetőségét. Magyar elemzők szerint a kérdés régóta napirenden van, de a kormány aligha ad szabad kezet a jegybanknak.

Magyarország csatlakozása az euróövezethez 2009-2010-nél korábban nem esedékes, ezért a következő három évre érdemes lenne megfontolni a forint lebegtetését - idézte londoni elemzők véleményét Olivier Desbarres, a Crédit Suisse First Boston (CSFB) londoni irodájának feltörekvő piacokért felelős alelnöke.

A jegybankot nemcsak a forinterősödés miatt csökkenő inflációs veszély ösztönözte két egymást követő kamatcsökkentésre. A kamatvágás azért is sürgős volt, mert a piac esetleg megpróbálja tesztelni, mennyire elkötelezett a jegybank az árfolyamsáv erős szélének védelmében. Az elemzők egyike szerint kérdés, hogy egy újabb spekulációs támadás esetén az MNB biztosan a sávvég védelmére kelne-e. Ha a pénzügyi hatóságok meg akarják védeni a sáv végét, az MNB már valószínűleg 245-nél közbelépne egy erőteljes, 1,50 százalékpontos vagy még nagyobb kamatcsökkentéssel - mondta az MTI-nek Desbarres.

A jegybank a belső, szűkebb sáv feladásával a korábbinál pragmatikusabb alapállást foglalt el abban, hogy mekkora árfolyam-ingadozásokat tűr el - jegyezte meg Jens Nordvig, a Goldman Sachs befektetési bank elemzője.

A magyar elemzők véleménye erősen megoszlik arról, hasznos lenne-e a forint árfolyamának lebegtetése. Abban azonban egyetértenek, hogy ebbe a kormány ebbe aligha egyezne bele, az MNB pedig egyedül nem teheti meg ezt a lépést.

A forint szabad lebegtetésének ebben a pillanatban nincs itt az ideje - mondta a hvg.hu-nak Kovács György, a Budapest Economics elemzője, hozzátéve: a lebegtetés nagyobb mozgásteret adna a jegybanknak, hogy a kamatokon keresztül saját inflációs céljának megfelelően alakítsa a forint árfolyamát. Ebben jelenleg csak a sáv széle korlátozza, amelynél tovább - a kormány belegyezése nélkül - nem erősítheti a forintot. A tavalyi év végén, mikor az expanzív költségvetési politika és a megszorító monetáris politika egymást keresztezte, miközben szabadon áramlott a tőke, sokkal indokoltabb lett volna a forint lebegtetése – véli Kovács. A sávszél eltörlése Kovács szerint rövidtávon a forint túlzott erősödéséhez vezetne.

Az utóbbi két év forintválságai során szinte minden lehetőség felmerült. A szabad lebegtetés mellett szólna, hogy ebben az esetben a hazai monetáris és fiskális politika szereplőinek hitelessége - amellyel a legutóbbi időkig komoly gondok voltak - nem sodorná veszélybe valutarendszert. Hátránya viszont, hogy nagyon volatilissá tenné a forintot – mutatott rá Kovács.

A szóba jöhető árfolyamrendszerek közül az egyik végletet a valuta szabad lebegtetése jelenti, amikor a jegybanknak meglehetősen szabad mozgástere van a pénzügypolitika alakításában a jegybanki kamatok révén. Emellett természetesen rendelkezésére áll a piaci intervenció lehetősége is, ha azonban a jegybank valutavásárlással befolyásolja az árfolyamot, akkor már nem beszélhetünk "tiszta" lebegtetésről. A valutájukat szabadon lebegtető országok közé tartozik Lengyelország és Csehország, valamint - a szlovák jegybank időnkénti piaci beavatkozásaitól eltekintve - Szlovákia is.

A másik végletet a currency board (kötött valutaárfolyam) jelenti, amelyben az ország nemzeti valutájának árfolyamát valamelyik nemzetközileg használt, stabil valutához (többnyire a dollárhoz vagy az euróhoz) kötik. Ezt a megoldást leginkább súlyos pénzügyi helyzetben lévő országok választják. A régióban Bulgária és a balti országok kötötték valutájukat az euróhoz. Kötött valutaárfolyam esetén a jegybank lemond az önálló monetáris politikáról, a pénzügypolitika sikere kizárólag a kormány fiskális (költségvetési) politikáján múlik, ezért ez a rendszer kizárólag a szigorú költségvetési politikát megvalósítani képes országok esetében válik be. Ha a költségvetési szigor nem tart ki, a tőke szabadon menekülhet ki az országból, a jegybanknak nincsen eszköze arra, hogy a válságot elszigetelje és megóvja az összeomlástól például a belföldi bankrendszert. A kötött valutaárfolyam rendszerből kiesni sokkal fájdalmasabb, mint más valutarendszerekből, ahogyan ezt Argentína példája ékesen bizonyítja.

A forintot /- 15 százalékos szélességű sávban lebegtető magyar árfolyamrendszer a két véglet között a lebegtetéshez áll közelebb, de egyfajta kompromisszumnak is tekinthető.

A lebegtetés többször felmerült, jelenleg azonban veszélyes lenne elengedni a forintot, ha ugyanis a Pénzügyminisztérium deficitcsökkentési terve „csúnyán” nem teljesül, akkor a dolog visszafelé sülhet el – mondta a hvg.hu-nak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője, aki középtávon inkább a forint esésétől tart, nem annak túlzott erősödésétől. Az Európai Központi Bank és a piac is inkább az árfolyamnak a jelenleginél nagyobb stabilitását, nem pedig egy konkrét árfolyam-szintet szeretne látni – tette hozzá Török.

A forint szabad lebegtetése nem lenne rossz ötlet, de megvalósítása nem tűnik valószínűnek. A kormány ugyanis garantálni szeretné az exportőröknek, hogy a forint a 240 forint/eurós szintnél nem lesz erősebb – vélekedik Barcza György, az ING Bank elemzője. A valuta lebegtetéséről egyébként akkor érdemes dönteni, amikor senki sem számít rá. A szabadon lebegő forint a jelenleginél stabilabb forintot eredményezne, a spekuláció ugyanis eddig mindig a sávszél védelmére vagy az árfolyamsáv közepének elmozdítására irányult – tette hozzá Barcza.

A széles árfolyamsáv meglehetősen hasonlít az eurócsatlakozás előszobájának tekinthető ERM II árfolyamrendszerhez, fenntartása mellett éppen ez az egyik legnyomósabb érv is. "Ha hamarosan úgyis csatlakozunk az ERM II-höz, már nem érdemes változtatni - ahogyan ezt a jegybankelnök a közelmúltban a sajtóban is elmondta." Az inflációs célkövetéshez azonban jobban illene a szabad lebegtetés – jegyezte meg Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő Rt. befektetési igazgatója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!