Tetszett a cikk?

Nem fordulhat elő, hogy Németország, az EU-költségvetés legnagyobb nettó befizetője, méltánytalan "adóversenyt" legyen kénytelen finanszírozni - mondta Gerhard Schröder kancellár a hétvégén a német dpa hírügynökségnek.

Schröder nyilatkozata beleillik abba a nyilatkozat-sorozatba, amelyet vezető német politikusoktól lehetett hallani az elmúlt héten, és amelyekben az EU-hoz májusban csatlakozó közép- és kelet-európai országokat intették attól, hogy tisztességtelenül alacsony adókkal vonzzák magukhoz a beruházásokat Nyugat-Európából. Az új tagországoknak biztosítaniuk kell a méltányos saját finanszírozást a gazdasági fejlődésükhöz, hogy ezáltal a szükséges EU-segítséget ésszerű korlátok között lehessen tartani – mondta Schröder.Még erősebben fogalmazott Edmund Stoiber, a Welt am Sonntag német lap hasábjain. A bajor tartományi miniszterelnök szerint az unióhoz két hét múlva csatlakozó országoknak nemzeti jövedelmük egy meghatározott minimális hányadát adóbevételekből kellene előteremteniük. Ezáltal megelőzhető volna, hogy EU-s támogatási pénzek révén mesterségesen alacsony szinten tartsák az adókulcsokat.Elhatárolta magát a német politikusok többsége által hangoztatott "adódömping" vádjától a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Angela Merkel. A Schröderrel és Stoiberral az utóbbi időben több kérdésben is ellentétes nézetet valló politikusnő pozsonyi látogatása alkalmával legitimnek nevezte azt, ha egy ország csökkenti a jövedelemadót, viszont emeli a közvetett adók, például az áfa mértékét. Merkel szerint az alacsony adókulcsok révén Szlovákiában és más országokban elérhető gazdasági növekedés előnyt jelent az egész Európai Unió számára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!