Tetszett a cikk?

Közép-és Kelet-Európa és az egykori Szovjetunió országai egymást követő négy éven keresztül gyorsabban növekedtek, mint a világgazdaság egésze - állítja az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Transition Report című kiadványa.

A javuló világgazdasági konjunktúrának és a konvergencia-folyamatoknak köszönhetően térség egészének gazdasági teljesítménye 5,6 százalékkal nőtt az elmúlt évben, a 2002-ben mért 3,9 százalék után. A világgazdaság egészének növekedése ezzel szemben tavaly 3,2 százalék volt – írja a térség 27 országának finanszírozására létrejött nemzetközi pénzintézet. A térség tényleges gazdasági növekedése 2003-ban még az EBRD által jósolt 4,7 százalékos növekedési ütemet is felülmúlta. Az EBRD most úgy látja, hogy a kelet-európai térség gazdasági növekedése az idén valamelyest lassulni fog, de még így is 4,9 százalékos lesz.A közvetlen külföldi befektetések értéke viszont a 2002. évi 28 milliárd dollárról 19 milliárd dollárra esett vissza. Ennek oroszlánrészét, a Közép-Európa EU csatlakozás előtt álló országaiba beáramló tőke mennyiségének 60 százalékos csökkenése okozta, ami elsősorban a privatizáció befejeződésével magyarázható.A tavalyi év sztárjai egyértelműen az egykori Szovjetunió országai voltak. Az olajárak emelkedésének köszönhetően a FÁK-országok 7,6 százalékos növekedést produkáltak, Oroszország GDP-je pedig 7,3 százalékkal nőtt. Az EU-hoz csatlakozó közép-európai és balti országokban az átlagos gazdasági növekedés mindössze 3,7 százalékos volt tavaly, a 2002. évi 2,5 százalék után. A gyorsulás főleg a lengyel gazdaság magához térésének köszönhető. 2004-ben a FÁK-térségben 5,6 százalékra lassul, a csatlakozó országokban pedig 4,3 százalékra gyorsul majd a növekedés – véli az EBRD.A kelet-európai térség országaiban az infláció átlagos üteme tavaly 2,8 százalékra csökkent a 2002-es 3 százalékról. A legtöbb országban csökkentek a kamatok is; ez alól "Magyarország a kirívó kivétel" - írja a Transition Report. Csehországban 2, Lengyelországban 5,25 százalék a jegybanki alapkamat és a csökkenés folyamatos.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!