Tetszett a cikk?

A fizetési gondokkal küzdő Sorstalanság című film eddigi producerének megvonták az aláírási jogát. Koltai Lajos rendező a Klubrádió Kontra című adásának nyilatkozva nem tartotta kizártnak, hogy a Magyar Mozgókép Közalapítvány büntetőeljárást kezdeményez. Gulyás Buda, a film trükk-supervisora nyilatkozik arról a hvg.hu-nak, milyen most a hangulat a stábban.

A hvg.hu értesülései szerint négyhetes forgatás után elfogyott az állami támogatásként megítélt 920 millió forint, a teljes büdzsé csaknem fele. Ám ebből nem tellett arra, hogy kifizessék a film forgatásában résztvevő mintegy száz munkatársat. Erről kérdeztük Gulyás Budát, a film trükk-supervisorát.

Rengeteg ellentmondó jelentés látott napvilágot a Sorstalanság pénzügyi helyzetéről. Mi az igazság?

Gulyás Buda: Mi, a film készítői sem vagyunk tisztában a pénzügyi helyzettel, informálásunk hiányos, a részletekről sokszor csak a sajtó útján értesülünk. Az tény, hogy a 11 hétre tervezett forgatásból 4 hetet megcsináltunk: két hetet decemberben, kettőt januárban forgattunk. Egyharmadában tehát már kész a film, ám mi még egy fillért sem kaptunk munkánkért, és a forgatás február eleje óta szünetel. Azóta csak hitegetnek bennünket, türelmet kérnek.

Bízik-e abban, hogy április 26-án valóban újra elindul a film forgatása, már az új producerrel, és Önöket végre kifizetik?

Gulyás Buda: Február óta ez már a hetedik új terminus, amit megadnak. Jó lenne, ha ezúttal nem kellene csalódnunk. Mindenesetre óriási blamázs lenne az országnak, ha a film forgatását végleg fel kellene adni. Ez ugyanis nem akármilyen film, készítését nemzetközi figyelem kíséri.

A száz ember nem akarja közös fellépéssel kikényszeríteni a fizetséget?

Gulyás Buda: Vannak, akik könnyebben, mások nehezebben tudják nélkülözni a munkadíjat, ezért itt és most nem hiszem, hogy ad hoc szakszervezet alakítása sikeres lehetne. Reméljük, a jelenlegi áldatlan állapot nem lesz tartós, ellenkező esetben a Sorstalanság balul sikerült forgatására, mint a magyar filmgyártás szégyenére fog emlékezni a közvélemény.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!