A fizetési gondokkal küzdő Sorstalanság című film eddigi producerének megvonták az aláírási jogát. Koltai Lajos rendező a Klubrádió Kontra című adásának nyilatkozva nem tartotta kizártnak, hogy a Magyar Mozgókép Közalapítvány büntetőeljárást kezdeményez. Gulyás Buda, a film trükk-supervisora nyilatkozik arról a hvg.hu-nak, milyen most a hangulat a stábban.

A hvg.hu értesülései szerint négyhetes forgatás után elfogyott az állami támogatásként megítélt 920 millió forint, a teljes büdzsé csaknem fele. Ám ebből nem tellett arra, hogy kifizessék a film forgatásában résztvevő mintegy száz munkatársat. Erről kérdeztük Gulyás Budát, a film trükk-supervisorát.

Rengeteg ellentmondó jelentés látott napvilágot a Sorstalanság pénzügyi helyzetéről. Mi az igazság?

Gulyás Buda: Mi, a film készítői sem vagyunk tisztában a pénzügyi helyzettel, informálásunk hiányos, a részletekről sokszor csak a sajtó útján értesülünk. Az tény, hogy a 11 hétre tervezett forgatásból 4 hetet megcsináltunk: két hetet decemberben, kettőt januárban forgattunk. Egyharmadában tehát már kész a film, ám mi még egy fillért sem kaptunk munkánkért, és a forgatás február eleje óta szünetel. Azóta csak hitegetnek bennünket, türelmet kérnek.

Bízik-e abban, hogy április 26-án valóban újra elindul a film forgatása, már az új producerrel, és Önöket végre kifizetik?

Gulyás Buda: Február óta ez már a hetedik új terminus, amit megadnak. Jó lenne, ha ezúttal nem kellene csalódnunk. Mindenesetre óriási blamázs lenne az országnak, ha a film forgatását végleg fel kellene adni. Ez ugyanis nem akármilyen film, készítését nemzetközi figyelem kíséri.

A száz ember nem akarja közös fellépéssel kikényszeríteni a fizetséget?

Gulyás Buda: Vannak, akik könnyebben, mások nehezebben tudják nélkülözni a munkadíjat, ezért itt és most nem hiszem, hogy ad hoc szakszervezet alakítása sikeres lehetne. Reméljük, a jelenlegi áldatlan állapot nem lesz tartós, ellenkező esetben a Sorstalanság balul sikerült forgatására, mint a magyar filmgyártás szégyenére fog emlékezni a közvélemény.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Orbán megszólalt a „rabszolgatörvényről”: Nincs igazuk a szakszervezeteknek

Orbán megszólalt a „rabszolgatörvényről”: Nincs igazuk a szakszervezeteknek

Hatalmasat csúsztatott vagy rosszul fogalmazott Kósa a "rabszolgatörvény" záróvitájában

Hatalmasat csúsztatott vagy rosszul fogalmazott Kósa a "rabszolgatörvény" záróvitájában

Jól van ez így? Akkor is megjegyez minket a Google, ha kijelentkezünk

Jól van ez így? Akkor is megjegyez minket a Google, ha kijelentkezünk

Köves Slomó szervezete szerint a Figyelő címlapja nem antiszemita

Köves Slomó szervezete szerint a Figyelő címlapja nem antiszemita

Magyarországról is kivonul a dán óriásvállalat

Magyarországról is kivonul a dán óriásvállalat

A 20. század leghallgatottabb dala lett a Bohemian Rhapsody

A 20. század leghallgatottabb dala lett a Bohemian Rhapsody