Május elseje után valószínűleg sok magyar állampolgár vállal majd külföldön munkát, nem érdektelen tehát, hogyan gondolkodnak e kérdésben a befogadó országokban. Martin Wolf, a Financial Times publicistája a munkavállalást ösztönző, illetve akadályozó politikai döntések mozgatórúgóit elemzi.

Elvben a bevándorlás - legyen az átmeneti vagy hosszan tartó - legfőbb haszonélvezője maga az emigráns, bár azért a befogadó országok is nyernek. George Borjas harvardi egyetemi professzor szerint ha a bevándorlás nyomán 10 százalékkal bővül a munkaerőlétszám, és átlagban 3 százalékkal csökken a munkabér, a befogadó ország bruttó hazai összterméke (GDP) alig 0,1 százalékkal növekszik. Ha a bevándorlók többet adóznak, mint amennyi pénzhez jutnak a szociális juttatásokon keresztül, ez a társadalom többi tagjának plusz bevételeket jelent. A legjobb adófizetők azok az ideiglenes külföldi munkavállalók, akiknek magas a fizetésük, és valószínűleg nem vesztik el az állásukat.

Egy ország - önző nézőpontból - akkor jár a legjobban, ha a lehető legalacsonyabb áron jut hozzá emberi erőforráshoz a világ más részeiből. A britek szinte zavarba ejtően ügyesek voltak e tekintetben: 2002-ben több mint 30 ezer külföldi ápolónő dolgozott a brit betegellátásban. Jellemzi a helyzetet, hogy míg a bevádolók 42 százaléka felsőfokú iskolát végzett, addig az őshonos briteknél ez az arány mindössze 29 százalék.

A bevándorlás révén sokszínűvé válik a társadalom. E sokféleség gazdasági növekedést eredményezhet azáltal, hogy többféle ember, többféle nyelven beszél, nagyobb külföldi kapcsolatrendszerrel rendelkezik szerte a világon, és ezáltal élénkebb és biztosabb kulturális lábakon álló külkereskedelemmel segíti az adott ország gazdaságát. A bevándorlás nyomán emelkedhet a termelékenység, amennyiben az infrastruktúra kihasználtsága javul. Ám egy bizonyos ponton túl bekövetkezhet a túlnépesedés. A sűrűn lakott európai országokban a túlnépesedéssel kapcsolatos, emigrációt kiiktatni szándékozó aggályok nyitott fülekre találtak.

Európának - a lakosság túlzott koncentrációjával egyidőben - szembe kell néznie két ezzel látszólag ellentmondó jelenséggel, a munkaerőhiánnyal és az elöregedő társadalmakat sújtó problémával: az aktív népességre egyre több nyugdíjas jut. A munkaerőhiány felléphet a gazdaság általános túlfűtöttsége miatt, de amiatt is, hogy egyes szakmák iránt megugrik a kereslet. Az általános gazdasági túlfűtöttséget a kereslet visszafogásával kell leküzdeni, ilyenkor hiba lenne a bevándorlás ösztönzésével olajat önteni a tűzre. Izgalmasabb az a dilemma, hogy miképpen enyhítsük a munkaerőhiányt egyes szakmákban: a bevándorlás ösztönzésével vagy a hazaiak intenzívebb átképzésével, illetve béreik emelésével? A bevándorlással a munkaerőképzés költségei megspórolhatóak, és a munkabéreket is alacsonyabban lehet tartani. A nővéreket például Angliában nagyon alacsony fizetésért alkalmazzák, hiszen akkora a kínálat. Bevándorlók nélkül a vízvezeték-szerelők és villanyszerelők bére meghaladná több diplomásét is, és emiatt sokan hajlandók lennének ezt a foglalkozást választani. Egyáltalán nem biztos, hogy ez olyan rossz dolog lenne.

Egy olyan országban, ahol a születések száma nagyon alacsony, a csökkenő lakosság munkaerőpiacra gyakorolt hatása drámai lehet. Nagyarányú bevándorlás hiányában a fizetések meredeken emelkednének, emiatt kevesebb jutna az időseknek. Ilyen esetben a bevándorlás pozitív hatással lehet a gazdasági növekedésre. Az OECD Nemzetközi Migrációs Trendek című kiadványa szerint a brit lakosság számának legutóbbi gyarapodása fele részben a bevándorlóknak tudható be. Az Európai Unió összességét tekintve, a lakosság gyarapodása csaknem teljes egészében a bevándorlásnak köszönhető. Figyelembe kell ugyanakkor venni a bevándorlás mértékét. Egy ENSZ-elemzés szerint ha az EU-ban a bevándorlás révén permanensen fenn akarják tartani az aktív lakosság-nyugdíjasok jelenlegi arányát, akkor 2050-ben már 1,2 milliárdos lesz az európai népesség, szemben a jelenlegi 380 millióval, ami már a 10 csatlakozó ország népességét is magába foglalja.

Végső soron a bevándorlásról szóló politikai döntést nem elsősorban gazdasági érvek döntik majd el, hanem az, hogy milyen az illető országban elfogadott értékrend, illetve milyen országban is szeretnének élni annak polgárai.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Túlélték a pusztító tüzet: több mint 1500 műtárgyat találtak a romok között

Túlélték a pusztító tüzet: több mint 1500 műtárgyat találtak a romok között

Megjött a játék, ami életre kelti a legókat

Megjött a játék, ami életre kelti a legókat

A NASA is beszáll Vasember megmentésébe

A NASA is beszáll Vasember megmentésébe

Kipécézte a piros lámpás negyedet Amszterdam első női polgámestere

Kipécézte a piros lámpás negyedet Amszterdam első női polgámestere

Igazi könyvritkaságot adott ki az Akadémia a Szent Koronáról

Igazi könyvritkaságot adott ki az Akadémia a Szent Koronáról

Megszólalt Macron: Jogos az elégedetlenség

Megszólalt Macron: Jogos az elégedetlenség