A magyar gazdaságot 2004 első négy hónapjában dinamikus fejlődés jellemezte, de a vártnál magasabb volt az államháztartás és a folyó fizetési mérleg hiánya, és gyorsult az infláció.

Az ipari termelés január-áprilisban 10,4 százalékkal növekedett, míg áprilisban a növekedés üteme 9,4 százalékra mérséklődött - állapította meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összefoglaló négyhavi jelentésében.A húzóerőt az export jelentette, január-áprilisban 20 százalékkal, áprilisban 18 százalékkal nőtt az ipari kivitel - közölte a KSH. A javuló gazdasági teljesítmény mellett a jelentés kiemeli, hogy erőteljesen nőtt a fizetési mérleg és az államháztartás hiánya.A folyó fizetési mérleg január-áprilisi hiánya az MNB adatai szerint 2,8 milliárd euró volt, szemben a tavalyi azonos időszak 2,3 milliárd eurójával. Az egyenlegromlás a KSH számításai szerint 44 százalékban a szolgáltatások külkereskedelmi forgalmának csökkenéséből adódik, míg 30 százalék az áruforgalom növekvő passzívumának, 26 százalék a tőkejövedelmek és a viszonzatlan folyó átutalások romló egyenlegének tudható be.Az államháztartás hiánya január-májusban 722 milliárd forint volt, ami 314 milliárd forinttal magasabb, mint tavaly május végén volt. A Pénzügyminisztérium szerint a deficit nem veszélyezteti az éves előirányzat teljesítését - jegyzi meg a KSH jelentése.A külkereskedelmi áruforgalom bővült, a hiánynak az exporthoz mért relatív nagysága január-áprilisban csökkent, 11,2 százalék volt szemben a 2003 január-áprilisi 11,9 százalékkal. A külkereskedelem 4 havi deficitje 1,5 milliárd euró volt. Az export 19 százalékkal, az import 18 százalékkal emelkedett.A fogyasztói árak nagyobb ütemben emelkedtek; január-májusban 7 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest, a gazdaság növekedése gyorsuló infláció mellett valósult meg - állapítja meg a KSH.Legnagyobb mértékben a háztartási energia drágult legnagyobb mértékben, 16,6 százalékkal. A növekedést egyes élelmiszerek (cukor, nyershús) és az üzemanyagok májusi drágulása váltotta ki - emeli ki a jelentés.A munkaerőpiacon nem következett be lényeges változás, a munkanélküliségi ráta a tavalyi 6,2 százalék után 6 százalékos, amely az EU-25 9,1 százalékos átlagával összevetve kedvező. A reálkereset 0,9 százalékkal meghaladta a tavalyit - áll a KSH jelentésében.A jelentés kiemeli, hogy a növekedés mértéke Magyarországon magasabb volt, mint az Európai Unió átlagában. Az EU 15 régi tagországában az első negyedévben 0,7 százalékos volt a növekedés, a 2003. évi 0,3 százalékos növekedést követően. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jön a havazás, szombaton hullhat le a java

Jön a havazás, szombaton hullhat le a java

„A producerem eleinte sikított, hogy ne”

„A producerem eleinte sikított, hogy ne”

Most derült ki: 6,8 millió Facebook-felhasználó fényképeihez férhettek hozzá idegenek

Most derült ki: 6,8 millió Facebook-felhasználó fényképeihez férhettek hozzá idegenek

Füstgránátot dobáltak a rendőrök közé a Kossuth téren, könnygázzal válaszoltak - ÉLŐ

Füstgránátot dobáltak a rendőrök közé a Kossuth téren, könnygázzal válaszoltak - ÉLŐ

„A fenyegetettség mértéke meglepő”: oda több kulcsfontosságú olajmező, ha beüt a meleg

„A fenyegetettség mértéke meglepő”: oda több kulcsfontosságú olajmező, ha beüt a meleg

TASZ: Jogellenesen vetett be könnygázt a rendőrség a tüntetők ellen

TASZ: Jogellenesen vetett be könnygázt a rendőrség a tüntetők ellen