Tetszett a cikk?

A hitelfelvétel céljától függ, hogy érdemes-e még mindig svájci frankban eladósodni. A lakáskölcsönöknél már kifejezetten versenyképes a forint, különösen az új lakásoknál. A használt lakásoknál pedig érdemes végiggondolni, hogy megéri-e a néhány forinttal kisebb törlesztőrészletért nagyobb kockázatot vállalni.

A devizahiteleknél, mint azt a régebben eladósodók tapasztalhatták is, az adós helyzetét nagyban javítja a forint erősödése. A forint azonban most annyira erős, hogy további árfolyamjavulásra szinte egyáltalán nincs is lehetőség, hiszen közel a sáv széle - írja a Napi Gazdaság.  

A devizában eladósodók törlesztőrészletét nem csak egy esetleges forintgyengülés növelheti meg. Nem zárható ki, hogy a most igen alacsony európai kamatszint megindul felfelé. Svájcban már volt két kisebb mértékű kamatemelés, amit a hazai adósok eddig alig éreztek meg. A szakértők szerint azonban egy újabb lépés már nem maradna hatástalanul.

A kockázatot tulajdonképpen a hazai monetáris politika jelentheti, egy drasztikus lépés - nagyobb mértékű kamatcsökkentés, egy esetleges komolyabb intervenció - ugyanis jelentősen gyengítheti a forint árfolyamát, ami kedvezőtlenül érintené a deviza alapú hiteleket.

Ha az óvatos kamatpolitikával sikerül mértékkel gyengíteni a jelenleg indokolatlanul erős forintot, még mindig jó vétel maradhat a svájci frank alapú hitel - idézi Csengeri Ervint, a Hamilton Rt. szakértőjét a lap. Emellett még veszélyt jelenthetnek az előre nem látható politikai kockázatok.

Jelenleg 157,30/50 forinton áll a svájci frank jegyzése a bankközi devizapiacon.  A várakozások szerint a következő egy-két hónapban 156-161 forint között alakulhat a svájci fizetőeszköz árfolyama. Ha az eurózónában az Európai Központi Bank kamatot emel, azt vélhetően Svájc is követi majd. Az egyéves svájci kamatokba egyébként 25 bázispontos emelést árazott be a piac.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

DRÁGULÓ DEVIZAHITELEK

A svájci központi bank a múlt héten negyed százalékponttal, 1 százalékra emelte a svájci frank irányadó kamatát, az...

MTI Gazdaság

Fizetésképtelenség a devizahitelek miatt

A magyarországi vállalatok hiteleinek 60-62 százaléka, a lakossági hitelek 10 százaléka ma már devizaalapú, ami jelentős kockázati tényezőt rejt magában az egész bankrendszer számára - mondta Auth Henrik, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

Gazdaság

Nő a devizahitelek kamata

Csütörtökön kamatot emelt a svájci jegybank. Ez főként azokat érinti, akik svájci frank alapú hitelt vettek fel.

Milyen erős processzor kerül az LG 2021-es telefonjaiba?

Milyen erős processzor kerül az LG 2021-es telefonjaiba?

Perverznek ítélte a szoftver az őslénykutatók konferenciáját, nekiállt kicsillagozni

Perverznek ítélte a szoftver az őslénykutatók konferenciáját, nekiállt kicsillagozni

Lezárták a Szent Margit Kórház sebészetét a koronavírus-fertőzések miatt

Lezárták a Szent Margit Kórház sebészetét a koronavírus-fertőzések miatt