szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jelentősen csökkentette lakáshiteleinek kamatát a második legnagyobb lakossági bank, az Erste Bank Hungary Rt. (EBH), és estek a kamatok a Raiffeisen Bank Rt.-nél és a CIB Bank Rt.-nél is.

Március 1-től az egyéves kamatperiódusú, új és használt lakásokra nyújtható jelzáloglevél kamattámogatott lakáshiteleket átlagosan fél százalékponttal alacsonyabb kamattal kínálja a pénzintézet. Az egyéves kamatperiódusú kiegészítő kamattámogatott lakáshitelek kamata szintén fél százalékponttal csökkent.

Tátrai Bernadett, az Erste Bank lakossági üzletágvezetője elmondta: az általános csökkentést az tette lehetővé, hogy a jegybank nemrégiben 9 százalékról 8,25 százalékra csökkentette az alapkamatot.

Az új lakás vásárlására felvehető hitelek kamata március 1-től 4,99 százalékról 4,49 százalékra, a használt lakás vásárlására fordítható hitelek kamata pedig 6,99 százalékról 6,49 százalékra csökkent. Az egyéves kamatperiódusú kiegészítő kamattámogatott lakáshitelek kamata szintén fél százalékkal, 4,49 százalékra mérséklődött.

Csökkentett a Raiffeisen Bank Rt. is: akciós jelleggel – a márciusban és áprilisban felvett hiteleknél – 1 százalékponttal csökkentette a forint- és a devizahitelek kamatait, így az egyébként is kedvezményes Fészekrakó hiteleknél, svájci frankban (CHF) az éves kamat már csak 0,99 százalék - írja a Napi Gazdaság.

A CIB Banknál folytatódik a korábbi akció, így márciustól június végéig a szokásosnál ugyancsak egy százalékkal olcsóbbak a devizahitelek, s a bank március 1-jétől a CHF- mellett már euróalapú hiteleket is kínál, illetve ezeknél lehetővé teszik a devizában való törlesztést.

A forinthiteleknél a bankoknak a kamattámogatásról szóló kormányrendelet szerint csak hónapok múlva kellene érvényesíteniük a jelenlegi piaci kamatcsökkenést, ezzel szemben a verseny jóval korábban kikényszerítette ezt a lépést - teszi hozzá a Napi.

A kezdő lökést a piacnak nyilvánvalóan az OTP Bank adta meg - írja a lap. Azzal, hogy a kamatot és kezelési költséget egybevetve a legnagyobb magyar bank visszahozta a több mint egy éve nem látott 6 százalékos hiteleket a forintalapú, támogatott, új lakásra szóló konstrukcióknál, feladta a leckét a többieknek is.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Ausztriába járunk át lakáshitelért

Korlátozta a magyar ügyfeleknek adható lakáshitel mennyiségét néhány ausztriai bank a nagy érdeklődés miatt, így több helyen már csak a határmenti megyékben lakók kaphatnak osztrák hitelt. A hvg.hu által megkérdezett banki szakemberek nem tulajdonítanak nagy jelentőséget az átjáróláznak, és nem tartanak a magyar bankok forgalomcsökkenésétől sem.

Gazdaság

Lakáshitelek: mire érdemes odafigyelni?

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) honlapján közli a magánszemélyek által lakásvásárlásához, -bővítéshez és felújításhoz felvehető hitelek összehasonlító táblázatait, illetve az állami hitelkamat-támogatás igénybe vételének feltételeit.

Gazdaság

Árcsökkenés a lakáshiteleknél

Az elmúlt napokban több hitelintézet is csökkentette lakáshiteleinek kamatait. A változások elsősorban a forint alapú, támogatott konstrukciókat érintették, ám történtek módosítások a deviza alapú termékeknél is.

MTI Gazdaság

Kanadai segítség magyar lakáshitelekhez

Lakásügyi fejlesztésekkel kapcsolatos két évre szóló együttműködésről írt alá Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter és Robert Hage, Kanada nagykövete, a Canada Mortgage and Housing Corporation (CMHC) szövetségi vállalat képviseletében szándéknyilatkozatot kedden.

MTI Gazdaság

Február 15-re ígérik a lakáshitel-adósok formanyomtatványát

Az 1988 előtt felvett lakáshitelek miatt eladósodott családok február 15-ig kapják kézhez azt a levelet, amellyel kérhetik adósságuk rendezését - mondta Vidorné Szabó Györgyi, az MSZP-frakció szociális munkacsoportjának vezetője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. A Fidesz szerint ez az intézkedés nem pótolja az Orbán-kormány megszüntetett lakástámogatási rendszerét.

Nem árulja el az Emmi, mennyibe került a kiskunhalasi járványkórház

Nem árulja el az Emmi, mennyibe került a kiskunhalasi járványkórház

DK: Orbán szegényügyi tanácsadója 36 ezer forintos bort vett közpénzből

DK: Orbán szegényügyi tanácsadója 36 ezer forintos bort vett közpénzből

Novemberben kezdődhet a tömeges oltás Moszkvában

Novemberben kezdődhet a tömeges oltás Moszkvában