szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A közép-európai fővárosok lakásárai az elmúlt évtizedben átlagosan 200 százalékkal nőttek a gazdasági gyarapodás és az általában csökkenő kamatok miatt - írja lakáspiaci kitekintésében a Reuters. Még mindig jó befektetés Varsóban, Budapesten vagy Prágában lakást vásárolni, akár más uniós országok polgárainak is.

A lakásvásárlási hitelakciók a 38 milliós Lengyelországban - az új belépők legnagyobbikában - közel megduplázódtak az elmúlt két évben, a banki nyereségek fő ösztönzőivé válva. Csehországban a kilenvcvenes évek végétől szakértői becslések szerint évi 30-40 százalékkal nőttek a lakáshitelösszegek. Magyarországon az idén lassulást várnak, de a teljes hitelösszeg a 2000. évi 200 milliárd forintról 1900 milliárd forintra emelkedett.

A három ország hazai össztermékéhez viszonyítva a teljes jelzálog-adósság még mindig csak 10-25 százaléka a régi uniós tagországok GDP-hez viszonyított lakáshitel-arányának, enyhítve ezzel a lakásvásárlás virágzásával kapcsolatos közép-európai makrogazdasági aggodalmakat, nagy teret hagyva a további fejlődésre.

A hitelek nagy része - Lengyelországban 70 százaléka - devizaalapú, mivel a magyar és lengyel alapkamatszint jóval meghaladja az euróövezeti, illetve a svájci kamatszintet.

A lakásbérleti piacon elérhető 8-9 százalékos megtérülés Budapestet és Varsót jó befektetési célponttá teszi, főként a 6 százalékos londoni, vagy párizsi megtérülési mutatóval szemben. Így érdemes ezekben a fővárosokban lakást venni és azt kiadni - írja az elemzés.

De sok befektető számára az uniós belépő-várományos Bulgária, Románia, illetve Horvátország még jobb lehetőségeket kínál, és gyorsan Spanyolország helyébe léphet, mint a legjobb európai ingatlanüzlet. Elemzők szerint a példaként említett ír lakásárak 17 év alatt zárkóztak fel az EU-árakhoz, ezt Bulgária, vagy Horvátország esetében 7-10 évre teszik.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Balkáni ingatlankalauz: tippek, árak, veszélyek

Akár Ceausescu villáját is megszerezheti a szemfüles külföldi Romániában, és szinte minden eladó Bulgáriában is, ahol dübörög az ingatlanpiac - a tengerparti apartmanokkal az élen. A piacot fűti a két ország várható EU-csatlakozása, amiből a magyar befektetők is profitálhatnak. Érdemes azonban vigyázni: a terepet nem ismerők ráfizethetnek.

eurohirek.hu Gazdaság

Ingatlanárak Európában: a magyar piac gyenge?

Folyamatosan növekednek az ingatlanárak Európa legtöbb országában. A listavezetők, Franciaország, Spanyolország, Írország és az Egyesült Királyság esetében tavaly legalább 12 százalékos volt az áremelkedés.

Gazdaság

Vonzó a külföldieknek a magyar ingatlanpiac

A kedvezményes lakáshitelekkel, a gyorsforgalmi utakkal és autópálya fejlesztésekkel, valamint a vidéki városokkal kapcsolatos fejlesztési tervek újabb érdeklődést válthatnak ki a külföldi ingatlanpiaci befektetők körében - áll az izraeli Engel Group ingatlanberuházó cég gyorsjelentésében.

46 ellenzéki város, falu és kerület állt ki közös nyilatkozatban az önkormányzatiság mellett

46 ellenzéki város, falu és kerület állt ki közös nyilatkozatban az önkormányzatiság mellett

"Tragédia, hogy felmentést érzünk, ha a járvány áldozata 70 felett járt"

"Tragédia, hogy felmentést érzünk, ha a járvány áldozata 70 felett járt"

EP-s agrárpolitika: kevesebb pénzt a zöldbáróknak

EP-s agrárpolitika: kevesebb pénzt a zöldbáróknak