szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A program azokat a nagyvárosokat, megyei jogú városokat célozza meg, ahol az önkormányzatok már felkészültek az együttműködésre - jelentette be Fegyverneky Sándor, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH)elnökhelyettese.

Hatmilliárd forintos állami panel-felújítási program indulhat még az idén a következő évi költségvetés terhére - közölte Fegyverneki Sándor. A panelprogram konstrukciójának lényege, hogy az állami forrás mellé a helyi önkormányzatnak és a társasháznak külön-külön ugyanennyi pénzt kell biztosítania a felújításhoz. Így 18 milliárd forint összértékű program valósulhat meg, ez pedig akár több tízezer otthont érinthet.

Az idei költségvetésben egyébként további 1,9 milliárd forint állami forrást különítettek el a házgyári épületek felújításának támogatására. Fegyverneky szerint a Pénzügyminisztérium "napokon, vagy heteken belül" megadja az engedélyt a program elindításához.

Többféle pályázatot írnak ki. Lesznek olyan pályázatok, ahol az épületet a környezetével együtt újíthatják meg a társasházak és lesznek az épületgépészeti berendezések rekonstrukcióját támogató kiírások. Külön pályázatot írnak ki azon társasházi közösségek számára, amelyek az épületen korábban már elvégezték a nyílászárók cseréjét, és a hőszigetelés megújításával is végeztek. Ilyen esetekben például a kazán-, a lift-, vagy az elektromos berendezések cseréjére lehet állami támogatásért pályázni.

A területfejlesztésért felelős miniszterhez tartozó OLÉH elnökhelyettese arról is beszélt, hogy Budapest egyik legizgalmasabb lakásegyüttesét az úgynevezett gangos lakóházak adják, ahol a térszerkezetnek köszönhetően természetes egységben és, mint mondta, "szociális mixben" tudtak együtt élni a különböző szociális helyzetben lévő családok. "A mai lakásépítéseknél is tekintettel kellene arra lenni, hogy a különböző társadalmi csoportok ne különüljenek el térben egymástól" - fűzte hozzá.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Panelrekonstrukcióra kérne EU-pénzt Schmitt Pál

Európai uniós szintű panelrekonstrukciós program megalkotását kezdeményezte Schmitt Pál (Fidesz-MPSZ) az Európai Parlament városfejlesztési és lakásügyi pártközi csoportjában Strasbourgban, a különböző frakciók tagjait felsorakoztató csoport alakuló ülésén.

Melyik tetszik jobban, a régi vagy az új BMW M4?

Melyik tetszik jobban, a régi vagy az új BMW M4?

Itt a látványosan megújult Opel Mokka

Itt a látványosan megújult Opel Mokka

Megfosztaná a Színművészetit jogi képviseletétől a kuratórium

Megfosztaná a Színművészetit jogi képviseletétől a kuratórium