szerző:
MTI/hvg.hu

A lakásvásárlási hitelek felvételének soha nem voltak még olyan jó feltételei, mint most - mondta Borsi László, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) elnöke. Ám Pichovszky Kristóf, a GKI Rt. ingatlanpiaci szakértője szerint messze nem olyan jók a hitelkondíciók, mint volt például 2003-ban.

A jegybanki alapkamat csökkentésének hatására a nagy bankoknál jelenleg már 4 százalékos kamatszinten lehet kölcsönt felvenni lakásvásárlás céljából. "További jegybanki alapkamat-mérséklés esetén szeptemberre akár 3,5 százalékra is csökkenhetnek a lakáshitelek kamatai" - mondta Borsi László.

Az előző kormány idején bevezetett lakáshitelek kamatszintje 5-6 százalék volt, ami később 8-9 százalékra emelkedett. Az OLÉH elnöke szerint a lakáspiacot a jelenleg tapasztalható "kamatlejtés" élénkíteni fogja. 

Borsi szerint egyre kevésbé népszerűek a devizakölcsönök, hiszen a forint- és a devizakamat között már alig van különbség, s a legtöbben felismerik a devizahitelek kockázatait. A bankok átlagosan 1-2 százalékos "bebukási aránnyal" számolnak a hitelek elbírálásakor. Ez az adósi kör általában a negyedik évben válik képtelenné a kölcsön visszafizetésére. 

Nem aggasztó az, hogy az új lakások 40 százaléka eladatlanul áll. A lakások 60 százalékát eladják, a többiek viszont 50-55 százalékos nyereségkulccsal számolnak, ilyen áron pedig valóban nincs aki megvenné az új lakásokat - véli Borsi.

"A jelenlegi jegybanki kamatcsökkentés önmagában kevés ahhoz, hogy a lakásvásárlás kapcsán soha nem látot kedvezményes hitelfeltételekről beszéljünk - mondta a hvg.hu-nak Pichovszky Kristóf, a GKI Rt. ingatlanpiaci szakértője. Az alapkamat mérséklése pedig elsősorban a betéti kamatok csökkenésénél jelentkezik. Messze nem olyan kedvezőek a kondíciók, mint például 2003-ban volt, amikor utolsó napjait élte a lakáshitelezés. Az igaz, hogy szép lassan csökkent a kamatszint de év végéig már nem igazán várható további mérséklése. Szinte kizárt, hogy szeptemberre 3,5 százalékra morzsolódjon a lakáshitelek kamatai - mondta  a szakértő.

Pichovszky szerint a devizahitelek népszerűtlenségét elsősorban nem a csökkenő forintkamat  idézi elő, sokkal inkább az euró, illetve svájci frank alapú hitelek kamatainak növekedése terelheti ebbe az irányba a hitelfelvevőket. Ugyanakkor egy stagnáló forintkamat szint mellett lassan valóban vissazszorulhat a devizahitelek térnyerése.

"A piac egészét tekintve nem tartom jogos kijelentésnek azt, miszerint nem aggasztó a mostani helyzet: az új lakások 40 százalékát nem tudja eladni a beruházó" - reagált Pihovszky. Az ingatlanberuházók között valóban akad olyan, akinek ha nem is 50, de 30 százalékos nyeresége van a beruházáson, ám nem titok, hogy nagyon sok beruházó komoly likviditási zavarba került az eladások elmaradása miatt. Erről árulkodik az a  kimutatás is, miszerint  40 milliárdra becsülhető - ezt nyugodtan megszorozhatjuk kettővel, mivel nem szerepel minden a kimutatásban - a körbetartozás az építőiparban; ez horribilis összeg - fűzte hozzá az ingatlanpiaci szakértő.
 
Borsi László arról is beszélt, hogy az Európai Unió lakásügyi miniszterei támogatják azokat a magyar javaslatokat, amelyeket az OLÉH vezetőjeként két hete Prágában tett. Az egyik javaslat arra vonatkozik, hogy a 2007-2013-ig tartó uniós költségvetési periódusban a strukturális alapok támogatásait ne csak városrehabilitációra, hanem lakásfelújításra is lehessen fordítani. A másik kezdeményezés mintaprojektek támogatását célozza, amelynek keretében egy-egy lakótömb komplex felújítását lehetne végrehajtani, ezzel iránymutatást szabva a jövőbeni fejlesztéseknek. Magyarország támogatta azt az uniós javaslatot, amely a lakások árának áfáját a legalacsonyabb sávhoz rendelné - fűzte hozzá.

A Fészekrakó Program már most hatott a piacra, hiszen sok cég annak keretében indította el beruházásait és ahhoz igazította árait. A Fészekrakó kapcsán a hivatal kezdeményezni fogja a 30. betöltött évhez kötött igénybevételi korhatár kitolását 5 évvel. A három hónapja indult program időarányosan "jól áll", az idei évre megcélzott 8-10 ezer hitelkérelmezőhöz képest már most 3940 esetben szerződést kötöttek a bankok, az összes befogadott kérelemszám 5020. Az elnök jelezte, hogy nyáron valószínűleg lanyhul az érdeklődés a program iránt, de év végéig így is valószínűleg teljesül a kormányzati cél - mondta Borsi László.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Gazdaság

Csökkentek a lakáshitelek kamatai

A háztartási szektor folyószámla-, fogyasztási és lakáscélú hiteleinek, valamint betéteinek átlagos kamatlába - az 1-2 évre lekötötteken kívül - csökkent, az egyéb hiteleké emelkedett márciusban.

MTI Gazdaság

Lakáshitel-kamatot csökkentett az OTP

Konstrukciótól függően a forint alapú lakáshitelek kamatát 0,5-1 százalékponttal, a deviza alapú szabad felhasználású jelzáloghitelekét pedig 1 százalékponttal csökkenti az OTP Bank.

Prága is beintett az elektromos rollereknek

Prága is beintett az elektromos rollereknek

Még egy helyettest kinézett magának Karácsony Gergely

Még egy helyettest kinézett magának Karácsony Gergely

Orbán Ukrajna ellen hangolhatta Trumpot a Times szerint

Orbán Ukrajna ellen hangolhatta Trumpot a Times szerint

Erdogan és Putyin megállapodtak arról, mi legyen a kurd területekkel

Erdogan és Putyin megállapodtak arról, mi legyen a kurd területekkel

Boris Johnson most előrehozott választással fenyegeti a parlamentet

Boris Johnson most előrehozott választással fenyegeti a parlamentet

Toroczkai: A magyar nemzet a "zuckerbergi világot" is képes legyőzni

Toroczkai: A magyar nemzet a "zuckerbergi világot" is képes legyőzni