Berlinben tíz éve esnek az ingatlanárak, és a város ma már alig drágább, mint Budapest. Kínálatból is van bőven, lépten nyomon kiadó irodákat/lakásokat hirdető táblákkal lehet találkozni. Aki pedig egy berlini előtt szóba meri hozni az ingatlanpiacot, az máris hallgathatja a panaszáradatot - írja a Népszabadság.

Akik az egyesítés utáni eufóriában vásároltak ingatlant Berlinben, azok ma is csak 15-20 százalékkal olcsóbban tudnak túladni az ingatlanon. Berlinben a gazdasági stagnálás mellett a kereslet csökkenése és a kínálat állandó növekedése az egyik legnagyobb probléma. A volt NDK-ban 1,3 millió, Berlinben becslések szerint 160 ezer üres lakás vár gazdára - írja mai számában a Népszabadásg.

Mennyi az annyi?
Berlinben a bérleti díjak német viszonylatban is a legalacsonyabbak közé számítanak. Egy átlagos 70 négyzetméteres lakás bére rezsi nélkül 500-550 euró  - azaz 120 ezer forint - között mozog, és ha venni akarunk, akár már 100 ezer euró  - 25 millió forint - alatt megkaphatjuk. A négyzetméterárak használt lakásnál jelenleg 800 és 3000 euró (200 és 730 ezer forint) között mozognak, igaz, új építésűeknél extrém esetben a 4300 eurót is elérhetik. Új lakásra, főleg házra azonban egyre kisebb a kereslet, a sláger manapság a használt lakás, a fiatal családok esetében pedig a vágyak netovábbja a sorház, amit már akár 200 ezer euróért (50 millió forint) is meg lehet szerezni.
A szellemvárosra emlékeztető panelsorokat fokozatosan bontják, az emberek pedig általában jobb körülmények közé költöznek. A panelből régi bérlakásba, innen felújított vagy újonnan épített polgári lakásba, majd zöldövezeti sorházba. A felmérések szerint nemcsak a berliniek, hanem a németek sem laktak még ilyen "tágasan", fejenként csaknem 40 négyzetméter jut mindenkinek. 

Hiába alacsonyak német viszonylatban az ingatlanárak Berlinben, a helyi jövedelmi szinthez képest még mindig túlzottnak számítanak - derül ki a Deutsche Bank Research legfrisebb felméréséből. A fővárosban az elmúlt tíz évből hétben csökkent a gazdasági teljesítmény, a munkanélküliség 20 százalék körüli, és fogy a háztartások átlagjövedelme is - ennek egyik oka, hogy egyre több az egyfős háztartás - , így az ingatlanárak emelkedésére egyelőre nem lehet számítani.

A lap szerint a már most is drámainak tartott ingatlanpiaci helyzetet várhatóan súlyosbítja, hogy több amerikai ingatlankezelő társaság most kezdi piacra dobni az elmúlt években felvásárolt lakásait, és a kínálat bővülése tovább nyomja majd lefelé az árakat - kivéve talán egyes felkapott belvárosi és zöldövezeti környékeket. A tartósan alacsony árak viszont felkeltették a külföldiek érdeklődését. Tavasszal már osztrák, ír és olasz vásárlók jelentek meg a német fővárosban. A befektetők valószínűleg tíz-tizenöt éves távlatban gondolkodnak, és elképzelhetetlennek tartják, hogy Európa közepén, a sokszínű kulturális és társasági életéről híres Berlinben ne induljanak majd meg egyszer felfelé az árak. 
 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Vonzó a külföldieknek a magyar ingatlanpiac

A kedvezményes lakáshitelekkel, a gyorsforgalmi utakkal és autópálya fejlesztésekkel, valamint a vidéki városokkal kapcsolatos fejlesztési tervek újabb érdeklődést válthatnak ki a külföldi ingatlanpiaci befektetők körében - áll az izraeli Engel Group ingatlanberuházó cég gyorsjelentésében.

Gazdaság

Balkáni ingatlankalauz: tippek, árak, veszélyek

Akár Ceausescu villáját is megszerezheti a szemfüles külföldi Romániában, és szinte minden eladó Bulgáriában is, ahol dübörög az ingatlanpiac - a tengerparti apartmanokkal az élen. A piacot fűti a két ország várható EU-csatlakozása, amiből a magyar befektetők is profitálhatnak. Érdemes azonban vigyázni: a terepet nem ismerők ráfizethetnek.

eurohirek.hu Gazdaság

Ingatlanárak Európában: a magyar piac gyenge?

Folyamatosan növekednek az ingatlanárak Európa legtöbb országában. A listavezetők, Franciaország, Spanyolország, Írország és az Egyesült Királyság esetében tavaly legalább 12 százalékos volt az áremelkedés.

Az autók fölé magasodott az a jávorszarvas, ami egy alaszkai autópályán indult sétálni

Az autók fölé magasodott az a jávorszarvas, ami egy alaszkai autópályán indult sétálni

Tizenkét évünk van a világ megmentésére, a klímacsúcson mégsem hoztak döntést a kormányok

Tizenkét évünk van a világ megmentésére, a klímacsúcson mégsem hoztak döntést a kormányok

Kézilabda-vb: őket kell legyőznie a női válogatottnak a selejtezőben

Kézilabda-vb: őket kell legyőznie a női válogatottnak a selejtezőben

A kormányközeli Lokál 16 oldalából 15 hirdetés

A kormányközeli Lokál 16 oldalából 15 hirdetés

Toplista: ezek az autók produkálják a legkevesebb motorhibát

Toplista: ezek az autók produkálják a legkevesebb motorhibát

Egymilliárdot fizet az állam ügyvédekre egy agrárcég elleni perben

Egymilliárdot fizet az állam ügyvédekre egy agrárcég elleni perben