szerző:
MTI

A Fidesz két képviselője a miniszterelnök háza előtt tartott sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány két leggazdagabb, milliárdos tagjának, Gyurcsány Ferencnek és Kóka János, gazdasági miniszternek, vagyonnyilatkozatuk alapján nem kell majd luxusadót fizetniük. Gyurcsány felesége azonban közölte: be fogják fizetni a luxusadót.

Szijjártó Péter és Répássy Róbert annak kapcsán kereste fel a miniszterelnök családjának II. kerületi házát, hogy Gyurcsány Ferenc a kormány adóreformra vonatkozó elképzelései között azt is javasolta, vezessenek be évente 0,5 százalékos luxusadót a százmillió forint egyedi értéket meghaladó lakóingatlanokra, amely a helyi önkormányzatok költségvetésébe folyna be.

"Férje vagyonnyilatkozatában azért nem szerepel a II. kerületi ingatlan, mert az az ő tulajdonát képezi" - mondta Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége, aki hozzátette, természetesen be fogják fizetik a luxusadót. Önmagában az, hogy valaki társasházzá alakítja át az ingatlanát nem jelent mentséget, hiszen az adófizetés kötelezettsége mindenkit terhel. 

"A kormány két leggazdagabb milliárdos tagja nulla forint luxusadót fog befizetni a kormány jelenlegi elképzelései alapján" - mondta Szijjártó Péter. Gyurcsány Ferenc interneten található vagyonnyilatkozata szerint a kormányfő tulajdonában mindössze egy 50 négyzetméteres pápai panellakás van, míg a II. kerületi szemlőhegyi ház Gyurcsány Ferenc felesége és anyósa tulajdonában van. A házat a földhivatal adatai szerint három lakásos társasházzá minősítették, így ez után sem kell majd luxusadót fizetni, hiszen a lakások egyedi értéke nem haladja meg a 100 millió forintot.

Szijjártó szerint a kormány másik milliárdos tagja, Kóka János esetében hasonló a helyzet, ugyanis a gazdasági tárca vezetőjének ugyan több ingatlan is van a tulajdonában, azonban ezek egyedi értéke sem haladja meg a 100 millió forintot. Míg Répássy Róbert szerint ezzel a módszerrel az is lehetséges, hogy a "Versailles-i kastélyt is társasházzá minősítsék, és ez után se fizessenek luxusadót". 

A miniszterelnök családjának háza már évek óta társasház, így nem szeretné azt a látszatot kelteni, hogy azért minősítették át, hogy ne kelljen luxusadót fizetni. Csupán arra akarta felhívni a figyelmet, hogy a törvény hatályba lépéséig ezt a módszert felhasználhatják - mondta Répássy.

"A kormány két milliárdos tagja, akik mind a ketten a száz leggazdagabb magyar közé tartoznak, megtalálták a módját annak, hogy rájuk hogyan ne vonatkozzon a luxusadó, olyan luxusadót vezetnek be, amely egyiküknél négy milliárdos magánvagyon, másikuknál három milliárdos magányvagyon esetén semmiféle többlet felelősséget rájuk mint gazdag emberekre nem ró" - fűzte hozzá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vélemény

Stagnáló lakóingatlanpiac?

Jellemzően nem túl fejlett a magyar lakosság megtakarítási kultúrája. Miután 1997-1998-ban számosan igen komoly veszteségeket szenvedtek el a tőzsdén, majd 2003-ban a magyar kötvénypiaci pánik idején sokak állampapírokba vetett hite is megingott, láthatóan egyetlen biztos pont maradt: az ingatlanpiac. A magyar lakosság túlnyomó többsége számára az abszolút biztonságot, az elveszíthetetlen megtakarítást és a legkisebb kockázatot egyértelműen az ingatlan, ezen belül is a lakóingatlan jelenti, ha nem tekintjük a bankbetétet, amelynek jelentősége ugyancsak kiugró a hazai megtakarítási szerkezetben.

Vélemény

Az adócsökkentési lufi

Magyarországon "a rendszerváltás óta legnagyobb mértékű" adócsökkentésről beszélnek. Jól hangzik, de az is igaz, hogy az elmúlt másfél évtizedben nem volt itthon érdemi adócsökkentés.

MTI Gazdaság

"Szupergazdagok adója" Németországban

A német szociáldemokraták a legjobban keresőkkel 3 százalékos extra adót fizettetnének a jövedelmük után. Hans Eichel pénzügyminiszter a "szupergazdagok adóját" azokra vetné ki, akik évente 250 ezer eurónál (62,5 millió Forint) többet keresnek. Házaspárok esetében 500 ezer eurónál (125 millió Ft) húzódna a jövedelemhatár.

MTI Gazdaság

Háromezer ingatlan tulajdonjogát rendeznék

Háromezer ingatlan esetében kapnák meg térítésmentesen telkük tulajdonjogát Molnár Gyula, a XI. kerület szocialista polgármestere által most benyújtott parlamenti törvényjavaslat szerint.

Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását

Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását

A Chrome-bővítményeket is telepíthetjük majd a Microsoft új böngészőjéhez

A Chrome-bővítményeket is telepíthetjük majd a Microsoft új böngészőjéhez

Kampányfinanszírozási botrány: bizonyítékok vannak Trump ellen?

Kampányfinanszírozási botrány: bizonyítékok vannak Trump ellen?

Szlovákiában is életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Rohácot

Szlovákiában is életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Rohácot

"Túlórázzon az anyád" - Orbán Facebook-oldalára kommentelték a szombati tüntetés videóját

"Túlórázzon az anyád" - Orbán Facebook-oldalára kommentelték a szombati tüntetés videóját

Nyomtatóval hamisítottak pénzt Békés megyében

Nyomtatóval hamisítottak pénzt Békés megyében