szerző:
MTI

Az alacsony jelzálog-kamatok és a szűk kereslet nyomta jelentős mértékben felfelé a manhattani apartmanok átlagos eladási árát. Így az a tavalyi év hasonló időszakához képest több mint 30 százalékkal 1,3 millió dollár fölé emelkedett az idei esztendő második negyedében.

"Ez nem a legnagyobb ugrás, amit valaha tapasztaltunk, de hosszú évek óta nem került sor hasonló mértékű emelkedésre" - mondta a negyedéves ingatlanpiaci felmérést végző Jonathan Miller, a Prudential Douglas Elliman szakértője.

A jelzálog kamatok áprilisban, májusban és júniusban is csökkentek. Egy nappal a negyedév vége előtt - a Mortgage Bankers Association adatai szerint - a 30 éves fix jelzálog kamat 5,47 százalék volt, ami 15 hónapos minimumot jelent. A manhattani apartmanok átlagos eladási ára a második negyedévben 1,32 millió dollár volt - szemben az egy évvel korábbi 1,01 millió dollárral.

Az átlagos négyzetláb-ár 27,3 százalékkal - 762 dollárról 970 dollárra - növekedett, négyzetméterre átszámítva ez 8200, illetve 10437 dollárt jelent. Az eladási árak mediánja - amely alatt és felett is azonos számú üzletet kötöttek - 775 ezer dollár volt; ez 24 százalékos emelkedést jelent a 625 ezer dolláros tavalyi értékhez képest.

A piac felső tíz százalékában meghatározott luxuspiacon az áremelkedés mértéke 36,4 százalék, az átlagár - első ízben túlszárnyalva az 5 milliós küszöböt - 5,17 millió dollár lett, amely tavaly "csak" 3,79 millió dollár volt.

A luxus apartmanok árának mediánja is rekordszintet ért el, a 3,8 millió dollár 26,4 százalékkal haladja meg a 2004-es év második negyedének 3,01 millió dolláros értékét. Egy négyzetláb lakóterület ára ebben a piaci szegmensben szintén rekord nagyságú lett, az 1707 dollár 24,1 százalékkal magasabb a tavalyi 1375 dollárnál. Egy négyzetméter luxusingatlan ára tehát Manhattanben 14 795 dollárról 18 367 dollárra - azaz 3 765 300 forintra - emelkedett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Drámai a helyzet a berlini ingatlanpiacon

Berlinben tíz éve esnek az ingatlanárak, és a város ma már alig drágább, mint Budapest. Kínálatból is van bőven, lépten nyomon kiadó irodákat/lakásokat hirdető táblákkal lehet találkozni. Aki pedig egy berlini előtt szóba meri hozni az ingatlanpiacot, az máris hallgathatja a panaszáradatot - írja a Népszabadság.

Gazdaság

Négyzetméterárak Budapesten és Manhattanben

Az átlagos manhattani négyzetméterár 1,7 millió forintos összege mindössze néhány százezer forinttal magasabb, mint a legdrágább budapesti lakások négyzetméterára. A manhattani apartmanok átlagos eladási ára az első negyedévben új rekordot döntött - idézi a Prudential Douglas Elliman Manhattan Market Overview című piaci felmérését a Portfolio.

MTI Gazdaság

Több mint 1,2 millió dollárba kerül egy manhattani apartman

Egy manhattani apartman átlagos eladási ára az idei esztendő első negyedében új rekordot ért el. Az áremelkedés oka, hogy rendkívül beszűkült az eladásra szánt ingatlanok kínálata - derült ki a Prudential Douglas Elliman legfrissebb jelentéséből.

Gyűjtést szervez a Momentum, hogy pótolják a Kossuth téri tüntetésen megrongálódott szánkókat

Gyűjtést szervez a Momentum, hogy pótolják a Kossuth téri tüntetésen megrongálódott szánkókat

Megható, ahogy az alzheimeres anyuka együtt énekel családjával – videó

Megható, ahogy az alzheimeres anyuka együtt énekel családjával – videó

Itt a YouTube legutáltabb videóinak top 10-es listája

Itt a YouTube legutáltabb videóinak top 10-es listája

Vagyont érő hun kori aranypénzt találtak Óbudán

Vagyont érő hun kori aranypénzt találtak Óbudán

Az osztrákoknál is forró a helyzet, 17 ezren tüntettek a kormány ellen

Az osztrákoknál is forró a helyzet, 17 ezren tüntettek a kormány ellen

Klimt és Schiele művészete a moziban

Klimt és Schiele művészete a moziban