szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nemrég bejelentett áfacsökkentés miatt könnyen megtörténhet, hogy a lakásvásárlók az árcsökkenés reményében kivárnak az új építésű lakások vásárlásával a következő évig, ennek eredményeként pedig az év második felében visszaeshet a forgalom - állítja legfrissebb elemzésében az Otthon Centrum.

A június végén bejelentett adóreform egyik legfontosabb elemeként, jövő év januárjától a forgalmi adó felső kulcsa 25 százalékról 20 százalékra csökkenne. Ennek hatása pedig már a következő hónapokban érezhető lesz a lakáspiacon.

Az elmúlt években már tapasztalhattuk, hogy az előre bejelentett, tervezett kormányzati intézkedések a keresletet mérséklő, vagy éppen fellendítő hatással vannak a bevezetés előtti hónapokban. Most is várható tehát, hogy a 4 százalékos árcsökkenés reményében a potenciális vásárlók kivárjanak az újépítésű lakások vásárlásával a következő évig, ennek eredményeként pedig az év második felében a forgalom visszaeshet - áll az Otthon Centrum elemzésében.

A tervezett intézkedés, és annak árcsökkentő hatása várhatóan az idén megkötött szerződésekre is kiterjed, amennyiben a lakást 2006. január elseje után adják át, mivel az áfa-törvény szerint a teljesítés időpontja egyrészt a vételárelőleg megfizetése, másrészt a birtokba adás. Ennek megfelelően az idén fizetett részletre még a 25 százalékos áfát kell megfizetni, de a 2006-ban esedékes törlesztőrészletek után - ha a birtokba adás is jövő év január 1. után történik meg - viszont már csak 20 százalékos az áfa.

A fejlesztőknek így célszerű az idei évre minél kisebb mértékű részlettel kínálni a lakásokat, és a bruttó árat már most csökkenteni a jövő évi részletek áfa különbségével. 

Az elemzés szerint az árakra valószínűleg egy másik tervezet, az építőipari munka kifehérítése is hatással lesz, amelynek keretében szigorúbb fellépést ígérnek az illegális foglalkoztatás megszűntetésére. Ez jövő évtől a kivitelezési költségek emelkedésével fog járni, amit a kivitelezők részben érvényesíteni fognak vállalási áraikban. Tehát ahol még nincs kivitelezői szerződés megkötve (és ez átcsúszik jövő évre), ott a fejlesztő a növekvő költségek ellensúlyozására kénytelen lesz jövőre árat emelni. Az átmeneti, néhány hónapos árcsökkenést  érdemes a vevőknek most kihasználni.

Az áfa-módosítás bevezetésének hatására az újépítésű lakások árcsökkenése gyors lefutású lesz már ősztől, és még jobban közelíthet a használt és új lakások ára. Ez pedig a használt lakások esetében természetesen csökkenti az árat. A használt lakásukat eladók is kénytelenek lesznek engedni az árakból, bár várhatóan a magánszemélyek vonakodva teszik ezt, így az árcsökkenés itt lassabban következik be. Az új és használt lakások árváltozásának időbeli eltolódása miatt pedig reális esély van arra, hogy néhány területen tovább nő az újépítésű lakások kereslete a használtakkal szemben. A piac az új építésű lakások felé fog tolódni, ami optimális esetben felgyorsíthatja a piaci felesleg felszívását.

A fejlesztői oldalról logikus árcsökkentés miatt a vevők tehát az év hátralévő részében és jövőre "akciós áron" vehetnek lakásokat - a 4 százalékos árcsökkentéssel számolva egy 12,5 millió forintos lakás ára például 500 ezer forinttal csökkenne. Amire még érdemes figyelni: a kivitelezési költségek jövő évi visszafogása miatt 2006-tól reális veszély lehet a minőség romlása is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Lakásvásárlás: hová költözzünk ki?

Az agglomerációs boom mára lecsendesedni látszik, így a felkapott településeken is stagnál vagy csökken az ingatlanok ára, a piac kezd elmozdulni a valós kereslet és kínálat felé. A Budapest környékét áttekintő ingatlanpiaci elemzésünkből kiderül, hol érdemes szétnézni, ha építési telket vagy családi házat keresünk.

Gazdaság

Lesújtó áfaváltoztatási tervek

Nemrég látott napvilágot az a javaslat, hogy álljon vissza az import áfa kivetéses rendszere, mégpedig már július 1-től. Az Ernst & Young tanácsadócég véleménye szerint ez a lépés nem csupán meggondolatlan, hanem kifejezetten káros lenne.

Gazdaság

Lakáshitelek: rakás fészek

Előbb szigorítana, és legfeljebb csak jövőre enyhítene a kormány a fészekrakó program szabályain. Mindez és az áfakulcs tervezett csökkentése visszafoghatja az idei lakáshitel-felvételt, aminek mértékével amúgy is elégedetlen az építőipar és a bankszektor.

Gazdaság

Lakásvásárlás: mire érdemes odafigyelni?

Ha valaki még az idén belevág egy új lakás megvásárlásába, de azt csak jövőre vagy még később adják át, miközben 2005-ben már előleget fizet, sokat spórolhat, ha figyel a szerződéskötés minden apró részletére.

Elképzelhető, hogy nem újítja meg szerződését az Európai Bizottság az AstraZenecával

Elképzelhető, hogy nem újítja meg szerződését az Európai Bizottság az AstraZenecával

Jogszerű az iskolai hiányzás igazolása a járványra hivatkozva a TASZ szerint

Jogszerű az iskolai hiányzás igazolása a járványra hivatkozva a TASZ szerint

Lukasenka azt állította, merényletet terveztek ellene

Lukasenka azt állította, merényletet terveztek ellene