szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormányzati sikerpropagandával szemben a lakáspiac komoly nehézségekkel küzd, ami megjelenik az eladatlan új lakások több ezres számában, a fizetőképes kereslet hiányában és a visszaeső használtlakás-forgalomban is - mondta Mádi László, a Fidesz gazdaságpolitikusa.

"Az adókedvezmény drasztikus korlátozása után, az idei évben megvonták a 400 ezer forintos áfa-visszatérítés lehetőségét, ami visszaveti az új lakások értékesítését. A használt lakások forgalmazásának legnagyobb gátja a szocialista kormány által öt millió forintra csökkentett hitelplafon rendkívül alacsony szintje, ami igazán nagy problémát okoz a nehezebb anyagi helyzetben lévőknek. A Fészekrakó program bejelentésekor még 100 ezer igénybevevőről volt szó, most azonban már a 10 ezret is sikerként hirdetik" - áll Mádi László közleményében.

"A panelprogram lényegében a polgári kormány intézkedéseinek folytatását ígéri, amelynek azonban nem tisztázott a költségvetési fedezete, ugyanis ezt a jövő évi büdzsé terhére ígérik. Hiányzik az átfogó és hosszú távú koncepció, amely nélkül a kormány kapkodó lépései nem adnak reális esélyt az emberek otthonteremtési problémáinak megoldására" - véli a fideszes politikus.

Mádi László Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter szavaira reagált. A miniszter a Nemzeti Lakásügyi Tanácsadó Testület ülését követően elmondta, hogy a Fészekrakó program mind a négy eleme jól működik, a június közepi adatok alapján több mint 12 ezer szerződést kötöttek a program segítségével.

A Fészekrakó program keretében az állami kezességvállalás mellett felvett hitelekkel, a "félszocpol" kedvezményekkel, valamint a februárban megemelt szociálpolitikai lehetőséggel egyaránt élnek az érintettek. Június közepéig kezességvállalásra több mint 3 ezer, "félszocpolra" 5 ezer szerződést kötöttek, míg a megemelt "szocpolt" több mint négyezren vették igénybe - mondta Kolber István.

A panelprogrammal kapcsolatban Kolber István megjegyezte, hogy az idei keret kétszerese az elmúlt négy évinek, és több újszerű elemmel egészült ki, például a panel plusz programmal, a költség csökkentésére irányuló fűtési szabályozás támogatásával.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

A támogatott lakáshitel buktatói

Több százezer forintot bukhatnak, akik támogatott hitellel költöznek lakóparkba. Addig ugyanis nem kapják meg a kamatkedvezményt, amíg a földhivatal nem jegyzi be a több épületből álló társasházat, és nem végzi el a gyakran több száz lakás albetétesítését.

hvg.hu Gazdaság

Lakásvásárlás: várjunk őszig?

A nemrég bejelentett áfacsökkentés miatt könnyen megtörténhet, hogy a lakásvásárlók az árcsökkenés reményében kivárnak az új építésű lakások vásárlásával a következő évig, ennek eredményeként pedig az év második felében visszaeshet a forgalom - állítja legfrissebb elemzésében az Otthon Centrum.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Csökkentek a lakáshitelek kamatai

A háztartási szektor folyószámla-, fogyasztási és lakáscélú hiteleinek, valamint betéteinek átlagos kamatlába - az 1-2 évre lekötötteken kívül - csökkent, az egyéb hiteleké emelkedett márciusban.

MTI Gazdaság

Kanadai segítség magyar lakáshitelekhez

Lakásügyi fejlesztésekkel kapcsolatos két évre szóló együttműködésről írt alá Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter és Robert Hage, Kanada nagykövete, a Canada Mortgage and Housing Corporation (CMHC) szövetségi vállalat képviseletében szándéknyilatkozatot kedden.

MTI Gazdaság

Lakáshitel-kamatot csökkentett az OTP

Konstrukciótól függően a forint alapú lakáshitelek kamatát 0,5-1 százalékponttal, a deviza alapú szabad felhasználású jelzáloghitelekét pedig 1 százalékponttal csökkenti az OTP Bank.

Gazdaság

Lakáshitelek: rakás fészek

Előbb szigorítana, és legfeljebb csak jövőre enyhítene a kormány a fészekrakó program szabályain. Mindez és az áfakulcs tervezett csökkentése visszafoghatja az idei lakáshitel-felvételt, aminek mértékével amúgy is elégedetlen az építőipar és a bankszektor.

hvg.hu Gazdaság

Lakásvásárlás: hová költözzünk ki?

Az agglomerációs boom mára lecsendesedni látszik, így a felkapott településeken is stagnál vagy csökken az ingatlanok ára, a piac kezd elmozdulni a valós kereslet és kínálat felé. A Budapest környékét áttekintő ingatlanpiaci elemzésünkből kiderül, hol érdemes szétnézni, ha építési telket vagy családi házat keresünk.

Gazdaság

Lakásvásárlás: mire érdemes odafigyelni?

Ha valaki még az idén belevág egy új lakás megvásárlásába, de azt csak jövőre vagy még később adják át, miközben 2005-ben már előleget fizet, sokat spórolhat, ha figyel a szerződéskötés minden apró részletére.

Gazdaság

Szigorodnak a lakáshitel-kedvezmények

Megszigorították és bonyolultabbá tették a lakás célú hitelek törlesztéséhez kapcsolódó szabályokat. Az adóstársak közül például csak egy személy élhet a kedvezménnyel, azaz egy önálló ingatlanra csak egy hitelszerződés alapján érvényesíthető a kedvezmény.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Lakáshitelek: soha nem látott kedvezmények?

A lakásvásárlási hitelek felvételének soha nem voltak még olyan jó feltételei, mint most - mondta Borsi László, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) elnöke. Ám Pichovszky Kristóf, a GKI Rt. ingatlanpiaci szakértője szerint messze nem olyan jók a hitelkondíciók, mint volt például 2003-ban.