szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A polgári kormány otthonteremtési támogatása szinte mindenki számára elérhető volt, ám Gyurcsány Fészekrakó programja csak egy szűk, tehetős kör számára az - állítja Nyitrai Zsolt, fideszes országgyűlési képviselő. A kormányszóvivő visszautasította ezt az állítást.

Az otthonteremtési támogatást 270 ezren vették igénybe, akik közül 261 ezren csak egyszer éltek a lehetőséggel, míg a Fészekrakó keretében új lakásra hétezren, használtra ötezren igényeltek támogatást június közepéig - közölte Rogán Antal frakcióvezető-helyettes.  A fideszes képviselő szerint a Gyurcsány-kormány Fészekrakó programja nem baloldali, hanem liberális, keveseknek kínál lehetőséget, és bizonyos értelemben nagyot. Az Orbán-kormány otthonteremtési programja inkább volt baloldali. Ro


Rogán Antal számítása szerint, ha az Orbán-kormány idején új lakás vásárlására valaki nyolcmillió forintos kölcsönt akart felvenni 15 éves futamidőre, akkor a húszezer forintos adókedvezményt beszámítva 36.500 forint volt a havi törlesztőrészlete. Ez a jelenlegi feltételek mellett, a tízezer forintos igényelhető adókedvezménnyel 61 ezer forint havonta.   

A kormány visszautasítja, hogy Fészekrakó programja csak egy szűk, tehetős kör számára lenne elérhető, hiszen éppen az a célja, hogy több különböző módon támogassa a különböző anyagi helyzetben lévők lakáshoz jutását - reagált Batiz András kormányszóvívő a fideszes nyilatkozatokra.

A szóvivő szerint ebben az évben, a tavalyihoz hasonlóan, várhatóan 60-70 ezer lesz a támogatott hitelt felvevők száma. Ez jóval több, mint az Orbán-kormány idején másfél év alatt, 2001-ben és 2002 első felében engedélyezett lakáshitelek száma, abban az időszakban összesen 38 ezer szerződést kötöttek. 


    

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Lakásvásárlás: várjunk őszig?

A nemrég bejelentett áfacsökkentés miatt könnyen megtörténhet, hogy a lakásvásárlók az árcsökkenés reményében kivárnak az új építésű lakások vásárlásával a következő évig, ennek eredményeként pedig az év második felében visszaeshet a forgalom - állítja legfrissebb elemzésében az Otthon Centrum.

Gazdaság

Lakásvásárlás: mire érdemes odafigyelni?

Ha valaki még az idén belevág egy új lakás megvásárlásába, de azt csak jövőre vagy még később adják át, miközben 2005-ben már előleget fizet, sokat spórolhat, ha figyel a szerződéskötés minden apró részletére.

MTI Gazdaság

Fidesz: a lakáspiac komoly nehézségekkel küzd

A kormányzati sikerpropagandával szemben a lakáspiac komoly nehézségekkel küzd, ami megjelenik az eladatlan új lakások több ezres számában, a fizetőképes kereslet hiányában és a visszaeső használtlakás-forgalomban is - mondta Mádi László, a Fidesz gazdaságpolitikusa.

hvg.hu Gazdaság

Lakásvásárlás: hová költözzünk ki?

Az agglomerációs boom mára lecsendesedni látszik, így a felkapott településeken is stagnál vagy csökken az ingatlanok ára, a piac kezd elmozdulni a valós kereslet és kínálat felé. A Budapest környékét áttekintő ingatlanpiaci elemzésünkből kiderül, hol érdemes szétnézni, ha építési telket vagy családi házat keresünk.