szerző:
hvg.hu

"Az épület előtt fúrják a járdát, azt mondják, kezdik kikötni a közműveket" - mondta a hvg.hu-nak Varga Viktória, aki egy többlakásos budapesti ingatlanban mára teljesen egyedül maradt. S akinek története az önkormányzati ingatlanok értékesítésének állatorvosi lova is lehetne. A lakó mellett nyilatkozik az ingatlanfejlesztő és a szakértő is.

Több év kellett ahhoz, hogy hazai és külföldi ingatlanbefektetők tömegesen ismerjék fel, van fantázia a magyar városok, főként Budapest patináns, sok esetben lepusztult épületeinek felújításában. S ma már egyre több olyan befektető akad, aki a lebontás szándékával vásárol régi ingatlant spekulációs szándékkal, bízva a jelentős értéknövekedésben. A több jelentős, főleg kőbányai lakásberuházás kivitelezőjeként ismert Balusztrád Ingatlanfejlesztő Rt. most Józsefvárosban jelent meg, mégpedig a Szentkirályi utca 4. szám alatti önkormányzati ingatlant nézte ki legújabb befektetésének színhelyéül.

Önkormányzati bérlakások
Magyarországon jelenleg a bérlakások aránya 8 százalék a lakásszektoron belül, amelyből az önkormányzati bérlakások körülbelül 5,5 százalékot tesznek ki. Európai összehasonlításban is nagyon kicsi arány, ám így is komoly pénzügyi terhet jelentenek az önkormányzatoknak a megmaradt bérlakások, mert a kis alapterületű és rossz minőségű lakások elsősorban szociális feladatokat látnak el. Az önkormányzatok többsége 1990-től kezdődően fokozatosan túladott a tulajdonában lévő, akkor összesen 850 ezer lakáson, az országos éves eladott lakásszám rendre bőven meghaladta az 50 ezret, 1995-ben pedig megközelítette a 106 ezret, miután a lakók eddig az időpontig élhettek elővásárlási jogukkal. Az eladott lakások tényleges ára az elmúlt tíz esztendő során - részben az otthonok műszaki állapota, részben a bérlő vásárlóknak nyújtott különböző kedvezmények miatt - rendre a forgalmi érték negyedét tette ki.
"Az épület előtt fúrják a járdát, azt mondják, kezdik kikötni a közműveket" – kereste meg a hvg.hu-t Varga Viktória, az a Szentkirályi utcai lakos, aki a többlakásos ingatlanban mára egyedül maradt. „Áramszünet van, mert az önkormányzat elrendelte, hogy a házban lekössék az áramot” – sorolta az őt is hidegzuhanyként érő kellemetlenségeket a lakó. Mindezek tetejébe a beruházó őrző-védőket is állított az ingatlan elé, hogy oda Varga Viktórián kívül senki ne járhasson se ki, se be.

„Az a felháborító az egész ügyben, hogy a Balusztrád Rt. a saját mulasztása után sem azzal van elfoglalva, hogyan oldja meg a lakáshelyzetemet - a többi lakó már februárban kiköltözött -, hanem erőszakkal akarja kikényszeríteni, hogy mielőbb távozzak eddigi lakásomból. És azt is figyelmen kívül hagyja, hogy éppen az ő jóvoltából nincs hová” – meséli az érintett. A befektető cég szerinte nem teljesítette a korábban szerződésben vállalt feltételeket. Mivel önkormányzati lakásról van szó, az önkormányzat köteles kijelölni – vagy átháríthatja ezt a kötelességet a beruházóra - más lakást az eddigi lakóknak, ha túlad a kérdéses ingatlanon. Ám ott-tartózkodása meghiúsítja az ingatlanon lévő épület bontását.

A Varga Viktória által választott cserelakás – a VII. kerületi Alsóerdősor utca 36. alatt található földszinti, 24 négyzetméter alapterületű lakásáról van szó, amit május végére teljesen felújítva kellett volna átadni a lakónak -, és amelyet a cég ki is fizetett, felújításra szorul. Az újdonsült tulajdonosának a fürdőszoba kialakításán túl egyéb kívánsága is lenne, mint például lichthof - azaz a mellékhelyiségek világítására és szellőztetésére használatos kisméretű udvar - kialakítása, sőt a főfalakhoz is hozzá kellene nyúlni. Az ingatlanbefektető szerint a lakás ilyen mértékű átalakításához már építési engedély szükséges, s a lichthof kialakítását egy új rendelet szerint a VII. kerületi polgármesteri hivatal ez év februárjától már nem is engedélyezi.

Életveszély - Belépni tilos
„Mindaddig, amíg a beruházó nem teljesíti a szerződésben vállalt feltételeket –  a kiválasztott lakás komplett, korszerű felújítását, az átvételtől számított 30 napon belül -, addig nem mondok le a lakásomról" - szögezi le a lakó.

Varga Viktória szerint a beruházó az amúgy már aládúcolt körfolyosón megrongált öt oszlopot, azzal a céllal, hogy életveszély kialakulása miatt távoznia kelljen a lebontásra váró házból. „Laikusként is nehéz elképzelni, hogy az L alakú ház, aminek terhelése a főfalakon nyugszik, kidőlne egy-két oszlop kifűrészelése miatt” – kommentálta az eseményt a lakó, aki elmondása szerint még mindig jogszerűen tartózkodik az épületben. Feljelentést tettem a történtek miatt, s a rendőrség is csak rongálásnak minősítette e kísérletet - véli Varga.

A Balusztrádnál másképp látják (Oldaltörés)

Varga Viktória és a Balusztrád Rt. állás- illetve nézőpontja igen eltérő. A Balusztrád pr-osztályvezetője, Erdélyi Ágnes arról tájékoztatta a hvg.hu-t, hogy a Szentkirályi utcai ingatlant az erre 2003-ban kiírt pályázaton, bontási és az előírások szerinti beépítési kötelezettséggel vásárolták meg. Varga Viktória bérleménye a bontásra szoruló épületben szükséglakás minősítésű ingatlan. Az Önkormányzattal való megegyezés értelmében a cég felajánlotta a bérleti jogviszony folytatását egy új építésű lakásra, ezzel azonban ő nem élt.

Pénzbeli térítésben állapodtak meg, ebből Varga Viktória fedezni tudta az általa kiválasztott lakás megvásárlását, valamint a Balusztrád válallta a megvásárolt lakás felújítását 1 200 000 forint értékben. A részére így fizetett megváltás nagyjából 400 ezer forintos négyzetméterár lenne.

Erdélyi Ágnes tájékoztatása szerint a szerződés aláírását követően azonban Varga Viktória mégis egy másik lakást vásárolt meg, amelyben nem felújítási, hanem átalakítási munkálatokat akart elvégeztetni, a fenti összegnél jóval magasabb értékben, köztük olyat, amire jogszabályi akadályok miatt nem szerezhető építési engedély. A lakásban a megállapodás szerinti felújítást megkezdték, de azt leállíttatta, a lakást pedig, az odavitt anyagokkal együtt lezárta. A cég több alkalommal felajánlotta, hogy a szerződést a teljesítésre szánt összeg megfizetésével is teljesítené, ezt azonban Varga Viktória elutasította.

Az ingatlanban lakók kiköltözési határideje hónapokkal ezelőtt lejárt, minden más lakó átvette új ingatlanát. A cég - állítása szerint - minden eddigi kötelezettségének eleget tett, annak ellenére, hogy Varga Viktória időközben a jogszerűen elvárt kiköltözést a fenti összegeken felül, olyan irreálisan magas összeg megfizetésétől tette függővé, amelyet nem áll módjukban teljesíteni.

Nem azt kell keresni, kinek van igaza (Oldaltörés)

"Ebben az esetben nem azt kell keresni, hogy kinek van igaza – kommentálta a hvg.hu-nak Batta Pál, jogsegélyszolgálatot nyújtó Lakásbérlők és Lakók Egyesületének (LABE) elnöke a történteket. Önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan, azaz a lakónak határozatlan időre bérbe adott ingatlan esetében, bármi is történjék az adott házzal - bontás, esetleg funkcióváltás -, a lakástörvény és a bérleti szerződés értelmében elhelyezési kötelezettsége van az önkormányzatnak, mint tulajdonosnak a bérlővel szemben. Amennyiben a megfelelő cserelakás biztosítása bizonyos okokból nem lehetséges, akkor lehetőség nyílik arra, hogy valamilyen formában megállapodás szülessen. A megegyezés lehetősége pedig ilyen esetekben általában szerencsétlen útra szokott menni – magyarázza Batta Pál, aki szerint általános gyakorlat, hogy az önkormányzatok kényelmi, esetleg korrupciós okokból ezt a jogot átadják befektetőknek, ingatlanfejlesztőknek, vagy ha úgy tetszik, ingatlanspekulánsoknak. Nyilván azok a befektetők, akik megszerzik ezeket az ingatlanokat, jelentős értéknövekedéssel szeretnék majd a későbbiekben hasznosítani.

A bérlő joga vagyonértékű jog, s ha ezt a jogviszonyt valamilyen megállapodás során feloldja az önkormányzat, onnantól kezdve szabad megállapodás tárgya a továbblépés a felek között - esetünkben a Varga Viktória, és a Balusztrád Rt. között. Az ilyen jellegű megállapodásokban jelentős szerepe van az erőviszonyoknak, lehet kiszolgáltatott, ám jó pozícióban is a lakó, s innentől tágan értelmezhetők a határok, mit enged meg magának az egyik, és mit a másik fél. Hiszen mindhárom fél megpróbál saját érdekei szerint előnyöket kicsikarni az adott helyzetből. Itt benne van az is, hogy Varga Viktória is szeretne jól kijönni ebből a szituációból, mert joggal feltételezheti, ha a Balusztrádnak nagyon kell a lakása, akkor mondhat akár 20 millió forintos összeget is kárainak megtérítéséért. S a Balusztrád is megéri a pénzét, ha olyan viselkedést enged meg magának, amely már szabálysértésnek minősül – magyarázza a LABE elnöke.

Alapvető joga tehát a bérlőnek, hogy azonos cserelakást kapjon, vagy azzal egyenértékű pénzbeli juttatást. Mi azt tudjuk tanácsolni a hozzánk forduló lakóknak, ha már ilyen helyzetbe kerültek, tegyenek meg mindent azért, hogy a lehető legkedvezőbben kerüljenek ki belőle. Jelen esetben a polgármesteri hivatal csak akkor adhatta volna át az ingatlanfejlesztő cégnek az ingatlant, ha már minden lakóval sikerült egyezségre jutni. Amíg nem költözik ki az utolsó lakó is, a Balusztrádnak semmi keresnivalója nem lehetne az ingatlan területén – fűzte hozzá Batta Pál.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Donald Tusk: órákon belül kiderülhet, mikor lesz Brexit

Donald Tusk: órákon belül kiderülhet, mikor lesz Brexit

Doku360: "A vadászpilóta a levegő bohóca, és én tudtam, hogy az leszek"

Doku360: "A vadászpilóta a levegő bohóca, és én tudtam, hogy az leszek"

Kim Dzsong Un lóra pattant, és egy hegy tetejéig ügetett, hogy elmélkedjen – fotók

Kim Dzsong Un lóra pattant, és egy hegy tetejéig ügetett, hogy elmélkedjen – fotók

Agüero autóbalesetet szenvedett

Agüero autóbalesetet szenvedett

Megszületett a megállapodás a Brexitről

Megszületett a megállapodás a Brexitről

Többeknek meggyűlt a bajuk az iPhone-jukkal az iOS-frissítés után

Többeknek meggyűlt a bajuk az iPhone-jukkal az iOS-frissítés után