Tetszett a cikk?

Több tízezer új építésű lakás keresi gazdáját Budapesten, csak nagyobb fővárosi fejlesztés alatt lévő projektekben több mint 20000 lakás lép be a piacra alaposan erősítve a kínálati oldalt. A most épülő lakások eladása valószínűleg nem lesz a legkönnyebb feladat, főleg mivel a következő két évben nem várható a kereslet erőteljes fellendülése.

A kínálat bőséges, lakások négyzetméterára 230-240 ezer forinttól indul, határ a csillagos ég - írja a portfolio.hu. A jó helyen lévő, jól tervezett, kedvező ár-érték arányt biztosító, vagy az exkluzív lakások értékesítésével a hatalmas kínálat ellenére nincs sok gond, a fő kérdés az, hogy mi lesz a mezőny második felével.

A húszezer piacra lépő lakás természetesen kiegészül még a kis lakásszámú projektekkel, amelyek bizonyos budapesti kerületekben még most is meghatározó fejlesztési formának számítanak. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a több ütemben készülő, vagy aktuális átadású épületeknél a lakások jelentős részét már sikerült értékesíteni, így 20,000 lakásnak egy része már nem jelent kínálatot.

Aki Budán akar nagy társasházban lakást venni, annak jobbára csak a XI. kerület marad - írja a portál. Buda jobb részein igencsak korlátozott a kínálat a nagyobb projektek esetében, amelyben az is szerepet játszhat, hogy a magas négyzetméter árak, a szűkös területek, és az építési szabályos sokszor nem kedveznek a nagy fejlesztéseknek, ráadásul az igények sem a lakótelepszerű projektek felé mutatnak. 

A Kőérberek Tóváros és a Nádorliget lakópark összesen 2400 lakást kínál. A megaprojektek hátránya ugyan a hatalmas méret, ugyanakkor ebből előnyt is tudnak kovácsolni a tereprendezésre fordítható nagyobb költségvetéssel, illetve a szélesebb rendezett lakókörnyezettel. Egy 10 tömbből álló lakópark/telepnél sokkal kedvezőtlenebb egy rossz helyen szigetszerűen megépült nagy lakásszámú tömb.

A budapesti ingatlanpiac egyik legérdekesebb szegmense a belváros. A VI. és a VII. kerületben rengeteg közepes méretű fejlesztés van. Az építkezések egy jelentős része foghíjtelkekre történik, sokkal nagyobb méretek kialakítása nem lehetséges, a kevés lakást tartalmazó épületek építése az irreálissá váló telekhányad miatt nem valósulhat meg.

A VII. kerület rosszabb részein ugyan lehet még 300 ezer forint alatti négyzetméter árat találni, azonban a központi, belvárosi területeken fel kell készülni a 400, sőt 500 ezer forint feletti árakra - írja a portfolio.hu. A VII. kerület legkiemelkedőbb beruházása a Gozsdu Udvar, amelynek rendkívüli adottságaiért rendkívüli árat is kell fizetni. A VI. kerületben hasonló a helyzet, azonban a kedvezőbb viszonyok miatt az árak is magasabbak.

A VIII. kerület nagy vonalakban az XI.-et akarja lemásolni. A siker még kérdéses, a legtöbb fejlesztés esetében egyelőre még nem beszélhetünk tudatos városrész reorganizációról (bár a Corvin -Szigony projekt a városrész nagy ígérete).

A felhúzott új lakások egy része még erősen leromlott területre épült, a vevők többsége csak bízhat abban, hogy a hirdetésekben szereplő Józsefváros megújuló részeit csakugyan utoléri egy komplex lakosságcserével járó reorganizáció.

A kínálat összességében bőségesnek tekinthető a piacon, a keresleten sokat élénkíthetne egy árcsökkenés, amelynek forrása az ÁFA potenciális csökkentése lehetne - teszi hozzá a portál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Lakásvásárlás: várjunk őszig?

A nemrég bejelentett áfacsökkentés miatt könnyen megtörténhet, hogy a lakásvásárlók az árcsökkenés reményében kivárnak az új építésű lakások vásárlásával a következő évig, ennek eredményeként pedig az év második felében visszaeshet a forgalom - állítja legfrissebb elemzésében az Otthon Centrum.

hvg.hu Gazdaság

Lakáscsere: mi az ára önkormányzati bérlakásunknak?

"Az épület előtt fúrják a járdát, azt mondják, kezdik kikötni a közműveket" - mondta a hvg.hu-nak Varga Viktória, aki egy többlakásos budapesti ingatlanban mára teljesen egyedül maradt. S akinek története az önkormányzati ingatlanok értékesítésének állatorvosi lova is lehetne. A lakó mellett nyilatkozik az ingatlanfejlesztő és a szakértő is.

MTI Itthon

Egy forint lesz az építési telkek négyzetmétere Ludason

Egyforintos áron kínálja szeptembertől az építési telkek négyzetméterét a Heves megyei Ludas önkormányzata. Ugyanakkor a kedvezményezetteknek három éven belül fel kell építeniük egy házat, illetve két gyermek vállalása is kötelező.

MTI Gazdaság

Fidesz: a Fészekrakó nem baloldali, hanem liberális

A polgári kormány otthonteremtési támogatása szinte mindenki számára elérhető volt, ám Gyurcsány Fészekrakó programja csak egy szűk, tehetős kör számára az - állítja Nyitrai Zsolt, fideszes országgyűlési képviselő. A kormányszóvivő visszautasította ezt az állítást.

MTI Gazdaság

Fidesz: a lakáspiac komoly nehézségekkel küzd

A kormányzati sikerpropagandával szemben a lakáspiac komoly nehézségekkel küzd, ami megjelenik az eladatlan új lakások több ezres számában, a fizetőképes kereslet hiányában és a visszaeső használtlakás-forgalomban is - mondta Mádi László, a Fidesz gazdaságpolitikusa.

MTI Gazdaság

Nem robbantják fel a sajtóházat a Blahán

A Hírlapkiadó Vállalat egykori székházát nem robbantják: mivel az építtető nem kapott engedélyt a környezetbarátabb robbantásra, a hagyományos módszerrel folyó bontás csak szeptemberben ér véget.

MTI Gazdaság

Rekordév várható a kelet-közép-európai irodapiacon

Az ingatlanfejlesztő cégek 2005 első félévében 1,9 milliárd eurót ruháztak be a kelet-közép-európai irodapiacon, 700 millió euróval többet, mint a 2004 első félévében - mondta Cory Hrncirik, a CB Richard Elliis (CBRE) kelet-közép-európai kutatási részlegének vezetője hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Marabu Féknyúz: Szakértői kormány

Marabu Féknyúz: Szakértői kormány

A kormány titkolná, mire ad magának 1700 milliárd forintos játékteret a módosított büdzsében

A kormány titkolná, mire ad magának 1700 milliárd forintos játékteret a módosított büdzsében

Biztonsági őrök támadtak egy legénybúcsúzó társaságra Siófokon – videó

Biztonsági őrök támadtak egy legénybúcsúzó társaságra Siófokon – videó