szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ipari termelés az idén szeptemberben a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index szerint 2,5 százalékkal nőtt az előző havi, és - munkanaptényezővel korrigálva - 8,9 százalékkal emelkedett a tavaly szeptemberi szinthez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Kiigazítatlan számok alapján a termelés a 2004 szeptemberit ugyancsak 8,9 százalékkal haladta meg, az első kilenc hónapban 6,9 százalékkal emelkedett. Az adatok megegyeznek az előzetesen közölt számokkal. Az ipari termelés 12,1 százalékkal bővült augusztusban az előző év azonos időszakához viszonyítva, munkanaphatástól megtisztítva ez az erősödés 6,9 százalék. Tavaly szeptemberben a termelés 5,4 százalékkal haladta meg a 2003 szeptemberit.

Az idén az év első kilenc hónapjában az ipari export 11, szeptemberben 14,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szeptemberi exportteljesítmény mintegy kétharmadát a feldolgozóipar két átlaga adta.

Szeptemberben a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel 42 százalékát adó villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 14,2 százalékkal bővült. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari kivitelből közel egynegyeddel részesülő járműgyártás 30,2 százalékkal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar 2005. január-szeptemberi belföldi értékesítése 4 százalékkal, a szeptemberi 5,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az idén szeptemberben a feldolgozóipar termelése 9,6 százalékkal, a bányászaté 0,6 százalékkal emelkedett 2004 azonos hónapjához viszonyítva. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye kismértékben, 0,7 százalékkal elmaradt a tavalyi bázis szintjétől.

Az előző hónaphoz hasonlóan az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 31,3 százalékkal a második legnagyobb súlyú - a feldolgozóipari termelés hatodát adó - járműgyártás termelése nőtt. Kimagaslóan, 23,7 százalékkal nőtt az egyéb nemfém ásványi termék gyártása, elsősorban a nagyarányú útépítéseknek köszönhetően.

Számottevően, 12,2 százalékkal bővült a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás volumene is. A belföldi üzemanyag-felhasználás az árak rekord mértékű emelkedése ellenére is növekedett. A feldolgozóipari termelés 30 százalékát adó villamos gép, műszer gyártása 11,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Mérsékelt ütemű, 6,9 százalékos volumenbővülés figyelhető meg a gumi-, műanyag termék, valamint 4,4 százalékos növekedés a vegyi anyag, termék gyártásában.

Az előző két hónaphoz hasonlóan kisebb mértékű, 4,1 százalékos visszaesést regisztráltak a feldolgozóipari termelés mintegy nyolcadát képviselő, harmadik legnagyobb súlyú élelmiszer, ital és dohány gyártásában. A legnagyobb mértékben, 16,5 százalékkal a textília, textilárugyártás csökkent.

2005 szeptemberében a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 34,1 százalékkal bővült 2004 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések kiugróan, 40,3 százalékkal, az új belföldi megrendelések mérsékeltebben, 9,4 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 5,5 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első kilenc hónapjában - 3 százalékos létszámcsökkenés mellett - 10,3 százalékkal volt magasabb, mint 2004 azonos időszakában.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
KSH Gazdaság

Jelentős ipari termelésbővülés augusztusban

Az ipari termelés 12,1 százalékkal bővült augusztusban az előző év azonos időszakához viszonyítva, munkanaphatástól megtisztítva ez az erősödés 6,9 százalék - közölte gyorstájékoztatóban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Gazdaság

Ipari termelés: 8,4 százalékos növekedés

A korábban közölt előzetes adatokkal megegyezően az ipari termelés júliusban munkanaphatástól megtisztítva 8,4 százalékkal, korrekciók nélkül 5,8 százalékkal nőtt 2004 júliusához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

KSH Gazdaság

Ipari termelés: úgy nőtt, hogy közben csökkent

Az ipari termelés augusztusban az előzetes, szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index szerint 1,5 százalékkal csökkent az előző havi, és - munkanaptényezővel korrigálva - 6,9 százalékkal emelkedett a tavaly augusztusi szinthez képest.

Kövér: Vége lehet az EU-nak

Kövér: Vége lehet az EU-nak

Nem köteles tűrni, ha egy lakástulajdonos elblicceli a közös költséget!

Nem köteles tűrni, ha egy lakástulajdonos elblicceli a közös költséget!

Koronavírus: nincs ok az otthoni készletek felhalmozására

Koronavírus: nincs ok az otthoni készletek felhalmozására