szerző:
eurohirek.hu
Tetszett a cikk?

A politikailag instabil Közép-Keletnek és Észak-Afrikának kritikus szerep juthat a 2030-ig várhatóan legalább 50 százalékkal növekvő energiaigények kielégítésében. Bár az energiakészletek még elegendők, fogyasztási szokásait az emberiségnek nagy erőkkel és jelentős költséggel kell hatékonyabbá tennie a következő évtizedekben - állítja a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA).

Az IEA World Energy Outlook jelentése a világ energia-tartalékainak és energia-szükségleteinek alakulását jelzi előre az elkövetkező évtizedekre. Az évente megjelenő jelentések többnyire a nyugat energiaérdekeinek szem előtt tartásával vizsgálják a folyamatokat.

Az idei jelentés természetesen részletesen foglalkozik a kőolaj rekordárával, a megcsappant tartalékok és a termelési, feldolgozási kapacitások problémáival. A dokumentum rámutat: fokozza a gondokat, hogy immár a fejlődő gazdaságok energiaszükséglete is tartósan növekszik.

Szakértői vélemények szerint az IEA idei jelentése a legerősebb vészjelzés, amit a párizsi székhelyű ügynökség valaha is kiadott. A dokumentum szerint, ha a jelenlegi folyamatok iránya nem változik, akkor 2030-ig:

- a világ energiaszükséglete 50 százalékkal nő, s ennek a szükségletnek a 60 százalékát kőolaj és földgáz felhasználásával elégítik majd ki;

- a világ energia-tartalékai elegendőek lesznek az igények kielégítésére, de 17 trillió dollár befektetésre lesz szükség ahhoz, hogy az energia a fogyasztókhoz jusson;

- a közép-keleti és az afrikai olajtól való függőség a mostani 35 százalékos arányról 44 százalékra nő; Szaúd-Arábia és Irán fedezi majd a megnövekedett igény 45 százalékát;

- a termelés a leggyorsabban Irakban, Kuvaitban, az Egyesült Arab Emirátusokban és Líbiában nő majd, az olajtermelés 75 százalékkal, a földgáz-termelés pedig megháromszorozódik;

- a növekedés csak akkor következik be, ha az országok évi 56 milliárd dollárt fektetnek be a kitermelő infrastruktúrába;

- 2010-re az olajár várhatóan hordónként 35 dollárra csökken, majd - miközben az olajtermelés egyre csak növekszik, - 2030-ra 39 dollárra nő (ez mai értéken 65 dollárt jelent);

- az energia-felhasználással kapcsolatos széndioxid-kibocsátás 52 százalékkal nő.

A jelentés két lehetséges forgatókönyvet vázol fel. Abban az esetben, ha a termelő országokban a szükséges befektetések nem történnek meg vagy jelentősen késnek, 2030-ra az energiaárak jelentősen nőhetnek, elérhetik az 52 dollárt (mai értéken számolva 86 dollárt), a globális GDP-növekedés mérséklődik, és lelassul a világ energiaigényének növekedése is.

Az alternatív forgatókönyv szerint a fogyasztó országok megváltoztatják energia felhasználási szokásaikat, hogy kevesebb olajat és földgázt kelljen feldolgozni. Ez esetben az ügynökség előrejelzése szerint 2030-ra a globális energia igény 57 százalékkal nő, a világ ellátása továbbra is az észak-afrikai és a közel-keleti tartalékoktól függ majd, az energia-felhasználással kapcsolatos széndioxid-kibocsátás 30 százalékkal növekszik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Energiaügynökség: még mindig túl drága a kőolaj

Másfél dollárral zuhant a kőolaj ára Londonban és New Yorkban kedd este azt követően, hogy a szakértők bejelentették: az amerikai olajtartalékok további bővülésére számítanak. Ugyancsak az olajár esése irányába hatott a szokásosnál enyhébb időjárás az Egyesült Államokban.