szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint megfelelő fogyasztóvédelmi intézkedések bevezetésével a lakáshitelek esetében egy 0,5 százalékos költségeltérés is milliós nagyságrendű különbségeket jelentene, ennek realizálása azonban még nagyon jelentős korlátokba ütközik Magyarországon.

A GVH "A jelzáloghitelezés tárgyában folytatott ágazati vizsgálat" című szerdán közzétett jelentés-tervezete nem tartja ugyan indokoltnak versenyfelügyeleti eljárás megindítását egyetlen piaci szereplővel szemben sem, ugyanakkor több ponton "önszabályozás kialakítását" javasolja a Magyar Bankszövetségnek és több ajánlást is megfogalmaz a szabályozási kompetenciával rendelkező szervezeteknek, illetve a szakmai felügyeleti hatóságnak.

A GVH szerint előrelépésre van szükség a fogyasztóvédelmi civil szervezetek jogi és érdekérvényesítési lehetőségeinek megerősítésében, és ehhez szükség van az állam szerepvállalására is.

A GVH megfontolandónak tartja: kötelezzék a hitelintézeteket, hogy az általános tájékoztatás mellett az ügyfeleket közérthetően, írásban tájékoztassák az egyes egyedi, konkrét hitelek paramétereiről is.

Felveti, hogy nem indokolt-e megtiltani a bankoknál szokásos árukapcsolási gyakorlatot, amely a lakáshitel-törlesztéshez kötelezően kapcsolódó folyószámlanyitás mellett egyéb szolgáltatások igénybevételét is előírja.

A GVH szerint az ingatlanfedezet értékesítésével kapcsolatban egyértelműen azt a főszabályt kellene megfogalmazni, hogy kényszerértékesítés esetén az ingatlan aktuális piaci értéke a fedezeti érték megállapításának alapja, így ugyanis elkerülhető lenne a "dupla leértékelés".

A fogyasztói lakáshitelek esetében indokolt lenne bevezetni, hogy a hitelintézet a kényszerértékesítés előtt adjon 90 napot az adósnak a lakás saját értékesítésére vagy legyen mód közös értékesítésére.

Az államnak a támogatott hitelek folyósításakor elő kellene írnia, hogy a bankok egyszerűbb és összehasonlíthatóbb díjstruktúrát alkalmazzanak. További vizsgálatra szorulnak a hitelintézetek általános szerződési feltételei, hogy kiderüljön, összhangban vannak-e a polgári jogban megjelenő "sajátos fogyasztóvédelmi rendelkezésekkel".

A GVH önszabályozás kialakítását javasolja a Magyar Bankszövetségnek annak érdekében, hogy a bankok pontosan definiáljanak minden kamaton felüli költséget, és ők maguk fizessék meg az olyan nem közvetlenül banki költségeket, mint a közjegyzői díj vagy az értékbecslői díj.

A GVH a tervezetet nyilvános vitára bocsátja és a 2005. december 15-ig beérkezett véleményeket a jelentés végleges változatával együtt közzéteszi.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Lakáspiac: mire számíthatunk?

Gazdag az eladásra szánt új lakások kínálata és kitolódik az értékesítés ideje. Csökken a kereslet az új építésű lakóparki ingatlanok és egyéb lakások, házak iránt, ám növekszik a kereslet az egyedi, igényes otthonok iránt - áll az Ecostat legfrissebb elemzésében.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Önerő nélküli lakáslízing, egyelőre borsos áron

Önerő nélküli lakáslízing konstrukciót kínál elsőként az új lakások megszerzéséhez november 14-től az OTP Bank Rt. leányvállalatán, az OTP-SCD Lízing Rt.-n keresztül. A használt lakások lízingfinanszírozásához azonban már 30 százalékos önerő szükséges.

A bécsi kórházban fekvő magyar nő: Nem én vagyok koronavírusos

A bécsi kórházban fekvő magyar nő: Nem én vagyok koronavírusos

Elkészült Magyarország legnagyobb egybefüggő homlokzati üvegfala

Elkészült Magyarország legnagyobb egybefüggő homlokzati üvegfala

Rengeteg tűzoltó és rendőr lepte el a Király utca környékét

Rengeteg tűzoltó és rendőr lepte el a Király utca környékét