szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megerősítette Budapest hosszú és rövid futamú adósi besorolásait a Standard & Poor's hitelminősítő, amely ugyanakkor a gazdálkodási hiány erős emelkedésének kockázataira is felhívta a figyelmet.

A világ legnagyobb hitelminősítőjének Londonban kiadott közleménye szerint a megerősítés a Budapest deviza- és forintadósságára külön fenntartott, egyaránt "A mínusz", illetve "A-2" szintű elsőrendű befektetői besorolásra vonatkozik. Az osztályzatok kilátása stabil.

Az S&P elemzése szerint a besorolásokat a magyar főváros erős likviditása, sok lábon álló gazdasága és magas színvonalú igazgatása támasztja alá. A korlátozó tényezők között említette ugyanakkor a cég a készülő önkormányzati finanszírozási reform bizonytalanságait, valamint a BKV - az egyetlen, rendre deficites városi vállalat - által felhalmozott kötelezettségeket és a közlekedési vállalat folytatódó működési veszteségeit.

Budapest számára előny domináns szerepe a magyar gazdaságban: a főváros adja a teljes magyar GDP-érték 35 százalékát, és a lakosság 17 százaléka lakik itt. Gazdaságszerkezete egyre dinamikusabb, egyre inkább szolgáltatásközpontú és mind sokszínűbb, az egy főre jutó GDP kétszerese az országos átlagnak, és kevéssel marad el a 15 régi EU-tagállam átlagától, áll a Standard & Poor's londoni elemzésében.

A költségvetési teljesítmény 2003-2004-ben a várakozásoknak megfelelően - a 2000-2002-es romlás után - javult. A jelentős beruházási szükségletek miatt azonban a gazdálkodási hiányok középtávon várhatóan a folyó bevételek 10-16 százalékára emelkednek vissza; az idén a deficit valószínűleg eléri a 15 százalékot, amelynek zömét a város a tartalékokból fedezi, áll a hitelminősítő elemzésében.

A közvetlen városi adósság tavaly mérsékelt szinten, a működési bevételek 38 százalékán volt, de ez a Standard & Poor's szerint a következő években 70-80 százalékra emelkedhet a hitelekből finanszírozott beruházások miatt. Az adósságszolgálati teher azonban mérsékelt marad a hosszú lejáratú adósságprofil miatt. A városnak jelentős tartaléka van készpénzből és állampapírokból, ami megfelelő likviditást biztosít.

Kockázatos lehet az adósságok növekedése (Oldaltörés)

A stabil kilátás azonban nyomás alá kerülhet, ha az adósságemelkedés nem áll meg a még kezelhető 90 százalékos szint elérése után sem, ha nem születik rövid időn belül tartós megoldás a BKV hiányára és adósságára, és ha az önkormányzati finanszírozási reform nem várt terheket ró a város pénzügyeire, áll a Standard & Poor's csütörtöki londoni elemzésében.

A cég, amely a magyar szuverén devizaadósságra is stabil kilátású "A mínusz" osztályzatot tart fenn, két éve már visszavette a devizaadósság szintjére a hosszú és rövid futamú budapesti forintadósságnak a devizaadósi besorolásnál addig egy fokozattal jobb, "A", illetve "A1" osztályzatát, arra hivatkozva, hogy az agresszív budapesti pénzügyi politika, a növekvő működési és beruházási költségterhek akkoriban a pénzügyi eredmények romlásához és az adósság növekedéséhez vezettek. Az S&P azóta is azonos szinten sorolja a magyar főváros bel- és küladósságát.

A cég már az év elején, a kelet-európai helyi és regionális önkormányzatok helyzetét áttekintő elemzésében azt jósolta, hogy a szorító, az EU által is megkövetelt infrastrukturális beruházási szükségletek miatt a térségi nagyvárosok adósságai gyorsan a működési bevételek 80-90 százalékára, vagyis a Nyugat-Európában szokásos szintre emelkedhetnek főleg Magyarországon, Csehországban és Romániában.

A térségi önkormányzatok adósságszerkezete ugyanakkor fokozatosan javul, Budapest, Bukarest és Prága például jórészt hosszú futamú, 10-30 éves hiteleket használ finanszírozásra, állt az S&P januári térségi elemzésében.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Ötcsillagos vikendben Budapest dobogós

Az ötcsillagos szállodai hétvégék népszerűségét illetően London és Párizs után közvetlenül Budapest következik a nemzetközi forgalomban - legalábbis ezt tapasztalták a maguk területén a Le Meridien szállodák által hirdetett vikend-programok szervezői. Erről Adrian Gray, a Le Meridien Budapest hotel igazgatója tájékoztatta az MTI-t.

hvg.hu Gazdaság

Melyek a legkedveltebb szabadtéri helyek Budapesten?

Budapestnek nagy szüksége van szabadtéri teraszos éttermekre, kávézókra, cukrászdákra. Ezek ugyanis az idegenforgalomra, a versenyképességre, a közterület-használatra, a gazdaságra, a kultúrára, a közösségre mind pozitív hatással vannak - derül ki egy frissen megjelent elemzésből.

Több tízezren búcsúztak Kobe Bryanttől

Több tízezren búcsúztak Kobe Bryanttől

Szabó István nem veszi át az életműdíjat a Magyar Filmakadémia Egyesülettől

Szabó István nem veszi át az életműdíjat a Magyar Filmakadémia Egyesülettől

Oda üt a koronavírus, ahol igazán fáj

Oda üt a koronavírus, ahol igazán fáj