szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A pénzügyminiszter nem ért egyet a brüsszeli bizottság értékelésével, miszerint a következő évi magyarországi államháztartási deficit jóval 6 százalék felett lesz a GDP-hez mérten.

"Nem értünk egyet a brüsszeli bizottság értékelésével, jövőre reális és elérhető lesz a bruttó össztermékhez, a GDP-hez mérten a 4,7 százalékos eredményszemléletű államháztartási hiány" – mondta Veres János újságíróknak a KPMG tanácsadó cég budapesti konferenciáján.

A pénzügyminiszter szerint egyetlen olyan tétel van, amelynek elszámolása körül módszertani viták lehetnek, és így azt talán jövőre bele kell számítani a deficitbe: ez pedig a Magyarország által vett Gripen vadászrepülőkért kifizetett összeg. Hozzátette: bár ez sem az eddig hangoztatott 0,5 százalékponttal emeli majd a hiány mértékét, mivel a 14 gépből csupán 4 érkezik jövőre Magyarországra.

Veres János nyomatékosította: a Budapest Airport privatizációs tranzakcióját még az idén le akarja zárni a kormány, beleértve annak pénzügyi lebonyolítását is.

Délelőtt hozta nyilvánosságra őszi várakozásait az Európai Bizottság. Eszerint jövőre és azt követően is nő a magyar államháztartás bruttó össztermékhez viszonyított hiánya, amely 2007-re eléri a 6,9 százalékot az idei 6,1 és a jövő évi 6,7 százalék.

A belső adósság az előrejelzés szerint 2007-ben a GDP-hez viszonyítva 59,2 százalék lehet, kevesebb mint 1 százalékra van a 60 százalékos euróalkalmazási kritériumtól.

A Magyarországról szóló szöveges előrejelzés megjegyzi, hogy a jövő évi költségvetés tervezetéből "hiányoznak a kiadások csökkentését célzó fontos szerkezeti reformok", miközben a szöveg a GDP mintegy egy százalékára rúgó adóbevétel-csökkenést irányoz elő. A 2007-es makrogazdasági környezetet illetően nem terveznek jelentős változásokat - áll a jelentésben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A PM 1022 milliárdos hiányt vár 2005-re

A Pénzügyminisztérium (PM) októberre 46 milliárd forintos, 2005 egészére - önkormányzatok nélkül - 1022 milliárd forintos államháztartási hiányt vár - mondta Katona Tamás közigazgatási államtitkár.

MTI Gazdaság

EU: a magyar hiány legalább a GDP 5,2 százaléka lesz

Magyarország jövő évi GDP arányos államháztartási hiánya legalább 5,2 százalék lesz, és ez még nem is tartalmazza az áfa-csökkentés hatását, ami miatt a deficit még magasabb lehet - jelentették ki források, idézve az EU Bizottságának Magyarországgal kapcsolatos csütörtökön kiadásra kerülő jelentését.

MTI Gazdaság

Veres: nem választási költségvetés a 2006-os

A jövő évi büdzsé nem választási költségvetés, nem irreális célokat, hanem az ország folyamatos, kiegyensúlyozott fejlődését szolgálja - mondta Veres János pénzügyminiszter szerdán, a 2006. évi költségvetés expozéjában.

MTI Gazdaság

EBRD: destabilizációval fenyeget a magyar hiány

További költségvetési intézkedésekre van szükség Magyarországon a gazdaság destabilizációjának elkerülése végett - áll a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által a magyarországi tevékenységére kidolgozott, egyes részleteiben már ismertetett új országstratégiában.

MTI Gazdaság

Veres: a gazdaság képes az euró 2010-es bevezetésére

A magyar gazdaság képes arra, hogy 2008-ra teljesítse az euró bevezetésének előfeltételeit és így az országban bevezethető lesz 2010-ben az euró - mondta Veres János pénzügyminiszter csütörtökön Budapesten a XXI. Század Intézet rendezvényén, amelyet a Medgyessy-Gyurcsány-kormány három évének értékeléséről tartottak.

Nem kerülhet rosszfiúk kezébe az iPhone a filmekben

Nem kerülhet rosszfiúk kezébe az iPhone a filmekben

Jáksó László kezd mindenhez (is) érteni

Jáksó László kezd mindenhez (is) érteni

A Facebook a koronavírusra hivatkozva nem tartja meg idei fejlesztői konferenciáját

A Facebook a koronavírusra hivatkozva nem tartja meg idei fejlesztői konferenciáját