szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyar gazdaság még nincs válságközeli állapotban, de a 2010-es euróbevezetési céldátum elvesztette realitását, és két-három év csúszás valószínű, áll az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház új országjelentésében.

Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdasági előrejelző és elemző központja által 2006-2007-re kiadott prognózis szerint a magyar gazdaságpolitikát a következő két évben is jó eséllyel a kormányzati túlköltekezés fogja jellemezni, bármilyen, nagyobb horderejű reformra irányuló politikai akarat nélkül.

Jóllehet a magyar gazdaság még nem jutott el a válság közelébe, a közfinanszírozási rendszer gyengesége "súlyos fenyegetés" az EIU elemzése szerint.

A kormány ez idő szerint még ragaszkodik a 2010-es euróbevezetési céldátumhoz, ez azonban már nem reális, és valamikor az előrejelzési időszak során felül kell vizsgálni, áll az elemzésben.

Az Economist Intelligence Unit szerint 2012 vagy 2013 előtt nem tűnik reálisnak a magyar euróövezeti csatlakozás, és ha a következő kormány nem hajt végre komoly reformokat a felduzzadt állami szektorban, még ezek az időpontok is túlzottan derűlátónak bizonyulhatnak.

A JP Morgan nemzetközi pénzügyi szolgáltató csoport ugyancsak pénteken kiadott londoni feltörekvő piaci elemzése 2014-re valószínűsítette a magyar eurócsatlakozást, és azt jósolta, hogy jövőre elérheti a GDP 8-10 százalékát is az eredményszemléletű államháztartási hiány.

Az EIU-jelentés szerint ugyan jó esély van arra, hogy a jövő évi választások után a kormány - legyen bármilyen összetételű - megpróbálja csökkenti a közkiadásokat, a jelentős reformok előtt azonban több akadály is tornyosul, legfőképp az októberi önkormányzati választások. Ez hagyományosan reformfékező hatású az új kormányok hivatali idejének első hónapjaiban, és inkább a további költségvetési könnyelműséget ösztönzi, áll az EIU elemzésében.

A cég szerint az euróövezeti csatlakozás késedelmének egyik fő kockázata az, ha Szlovákia az általa kitűzött - meglehetősen reális - céldátumig, azaz 2009-re meghonosítja az eurót. Szlovákia máris több olyan nagyberuházást elhalászott, amelyekért Magyarország is versengett, és több befektető attól tart, hogy Magyarország egyszerűen lemarad, ha Szlovákia nemzeti fizetőeszközként tudja felajánlani az eurót, mert ezzel jelentős üzleti kockázatok és költségek hárulnak el, áll az EIU jelentésében.

A pénteki JP Morgan-elemzés is azt írta, hogy Szlovákia valószínűleg 2009-re az euróövezet tagja lehet, és valós az esélye annak, hogy Csehországban, sőt az EU-ba még be sem lépett országokban - például Romániában vagy Horvátországban - is előbb lesz euró, mint Magyarországon.

A Dresdner bankcsoport londoni befektetési részlegének szintén pénteken kiadott térségi elemzése Szlovénia euróövezeti belépését már 2007-re valószínűsítette.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Szlovéniában már egy év múlva euró lesz?

Szlovénia alig több mint egy év múlva szinte bizonyosan az euróövezet tagja lesz, mivel már gyakorlatilag most kész a csatlakozásra, áll az egyik vezető londoni befektetési ház pénteken kiadott térségi elemzésében.

MTI Gazdaság

JP Morgan: jövőre 8-10 százalékos hiány, euró 2014-ben

Jövőre a GDP-érték akár a 10 százalékát is elérheti a magyar államháztartási hiány, az euró bevezetése pedig a következő évtized közepén válik reálissá, áll a világ egyik legnagyobb befektetési házának londoni elemzésében, amely szerint ugyanakkor "új Bokros-csomag" nem valószínű.