szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jövőre a GDP-érték akár a 10 százalékát is elérheti a magyar államháztartási hiány, az euró bevezetése pedig a következő évtized közepén válik reálissá, áll a világ egyik legnagyobb befektetési házának londoni elemzésében, amely szerint ugyanakkor "új Bokros-csomag" nem valószínű.

A JP Morgan nemzetközi pénzügyi szolgáltató napi londoni globális feltörekvő piaci helyzetértékelésének pénteki kiadása szerint a cég szakértőinek minapi budapesti tájékozódó látogatása során, a jegybank illetékeseivel tartott tárgyalások "új fényt vetetettek a magyar költségvetési helyzet súlyosságára", és az aggályokat nem oszlatták el a Pénzügyminisztériumban tartott megbeszélések sem.

Az elemzés szerint az MNB alapeseti forgatókönyve 2006-ban 7,8 százalékos államháztartási hiánnyal számol az idei évre várt 7,4-7,7 százalék után.

A JP Morgan jelenlegi saját jövő évi hiányjóslata 8 százalék, de a cég londoni befektetési részlegének pénteken kiadott 18 oldalas elemzése szerint ezt az előrejelzést is komoly felfelé ható kockázatok terhelik, és a tényleges 2006-os hiány "könnyen 10 százalék környékén lehet".

A 10 százalék körüli deficitet az elemzés abban az esetben valószínűsíti, ha a választások utáni új kormány konszolidálja a MÁV adósságát és az összes olyan "kvázi-költségvetési" intézményt, amelyet még mindig a költségvetésen kívül számolnak el, vagy ha az EU ismét úgy rendelkezik, hogy az autópálya-építést nem lehet közszférán kívüli kiadásnak minősíteni.

A JP Morgan londoni elemzői szerint ugyanakkor a pénzügyminisztérium jelenleg abból indul ki, hogy a magántőke bevonásával már elkezdett állami beruházásokat a EU jövőre kész lesz tényleges közös magán-állami (PPP) programokként kezelni. Ennek a feltételezésnek az eredményeként a 2006-os költségvetésbe (a 2005-ben elkezdett) autópálya-építésekre csak a GDP-érték 0,6 százalékának megfelelő kiadási tételt állítottak be.

A JP Morgan szerint "jórészt reális" az a számítás, hogy a jövő évi adócsökkentések a GDP 1,5 százalékának megfelelő bevételkiesést okoznak. A deficitnek a GDP 1 százalékával egyenlő csökkentése azonban a kiadási oldal 2,5 százalékos GDP-arányos visszafogását feltételezi, és "úgy tűnik, a Pénzügyminisztériumnak nincsenek egyértelmű elképzelései arról, hogy ezt hogy fogja elérni" – áll az elemzésben.

A JP Morgan szerint a magyar hatóságok tudják, hogy az Európai Unió, ha keményebben akar reagálni a magyar deficitcélok sorozatos túllépésére, a kohéziós alapokból folyósított támogatásokat is leállíthatja. Az elemzés szerint ugyanakkor valószínűbb, hogy a brüsszeli fenyegetőzés rövid távon kimerül egy újabb formális figyelmeztetésekben; amelyek elvezethetnek az Európai Beruházási Bank (EIB) kölcsöneinek leállításához. Reális kockázatnak tűnik az is, hogy a hitelminősítők lerontják a magyar adósosztályzatot.

Euró csak 2014-ben (Oldaltörés)

A pénteki JP Morgan-elemzés szerint mindazonáltal a "fenntarthatatlan ikerdeficit" ellenére nem várnak válságot sem az MNB, sem a kormány illetékesei, és nem valószínű egy újabb "Bokros-stílusú sokkterápia (...) emiatt viszont az euróbevezetés csak a jövő évtized sztorija lesz".

A 2010-es céldátum teljesítéséhez a költségvetési hiányt a következő három évben a GDP-érték legalább 5,5 százalékával kellene csökkenteni, a "nem választási évekre jellemző, tipikusan fél százalékos GDP-arányos" éves kiigazítási ütemet feltételezve azonban Magyarországon 2016 előtt sem tűnik valószínűnek az euró meghonosítása.

Mindeközben a cég szerint Szlovákia valószínűleg már 2009-re az euróövezet tagja lehet, és valós az esélye annak, hogy Csehországban, sőt az EU-ba még be sem lépett országokban – például Romániában vagy Horvátországban – is előbb lesz euró, mint Magyarországon.

A JP Morgan szerint kellő politikai elszántsággal természetesen sokkal gyorsabban is végre lehet hajtani a költségvetési konszolidációt. Az elemzés név nélkül idéz egy politikai szakértőt, aki szerint a Fideszre jellemző, "a szocialistákénál nagyobb mértékű homogenitás és hatalmi centralizáció miatt" e párt kormányzása esetén kivitelezhetőbb a korábbi euróbevezetés.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

EBRD: destabilizációval fenyeget a magyar hiány

További költségvetési intézkedésekre van szükség Magyarországon a gazdaság destabilizációjának elkerülése végett - áll a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által a magyarországi tevékenységére kidolgozott, egyes részleteiben már ismertetett új országstratégiában.

hvg.hu Gazdaság

PM: harmadik hónapja kisebb a hiány a vártnál

Szeptemberben az államháztartás a vártnál kisebb hiánnyal zárt. A hiány 63 milliárd forint lett a tervezett 93,1 milliárd forinttal szemben a kilencedik hónapban a helyi önkormányzatok nélkül - írja a Pénzügyminisztérium közleménye.

MTI Gazdaság

Kóka: 2008-ig teljesíthetjük az euróbevezetés feltételeit

Kialakulhat gazdasági és politikai konszenzus arról, hogy Magyarország 2008-ig teljesítse az euró bevezetésének feltételeit, és döntsön az euró 2010-es bevezetéséről - mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának ülésén szerdán.

MTI Gazdaság

EU: a magyar hiány legalább a GDP 5,2 százaléka lesz

Magyarország jövő évi GDP arányos államháztartási hiánya legalább 5,2 százalék lesz, és ez még nem is tartalmazza az áfa-csökkentés hatását, ami miatt a deficit még magasabb lehet - jelentették ki források, idézve az EU Bizottságának Magyarországgal kapcsolatos csütörtökön kiadásra kerülő jelentését.

Fókuszban

Hiányjelek

Négy hónapos mélypontra zuhant hétfőn késő este a forint az euróval szemben a bankközi devizapiacon, az uniós pénz...

MTI Gazdaság

A PM 1022 milliárdos hiányt vár 2005-re

A Pénzügyminisztérium (PM) októberre 46 milliárd forintos, 2005 egészére - önkormányzatok nélkül - 1022 milliárd forintos államháztartási hiányt vár - mondta Katona Tamás közigazgatási államtitkár.

Megújult a Hyundai i30 és hibrid is lett

Megújult a Hyundai i30 és hibrid is lett

Éppen most kapott +1 GB ingyenes internetet a Telenortól, csak be kell kapcsolnia

Éppen most kapott +1 GB ingyenes internetet a Telenortól, csak be kell kapcsolnia

2,5 millióért ad egy ujjlenyomatot a Porsche

2,5 millióért ad egy ujjlenyomatot a Porsche