szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tavaszi agrár-megállapodásban foglaltaknak "nagy jóindulattal" is csupán a fele teljesült - jelentette ki Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke a szervezet pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Az elnök hozzátette, hogy a megállapodásban foglalt pontok súlyát figyelembe véve még ennél is rosszabb a kép, hiszen a költségvetéssel kapcsolatos pontok többsége nem teljesült.

Pásztohy András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a megállapodásban foglaltak 90-100 százalék közötti arányban teljesültek.

Jakab István elmondta, a Magosz nem mondja fel a megállapodást, hanem "következetesen kikényszeríti minden pont teljesülését".

Az elnök kifejtette, a fő gondot az jelenti, hogy az állattenyésztéssel összefüggő támogatások folyósítása nem teljesült. Adatai szerint az előirányzott 10 milliárd forint állatjóléti támogatásból szeptember végéig 4 milliárd forintot kaptak meg a sertés- és baromfitenyésztők.

Ángyán József, a Magosz vidékpolitikai szakértője kitért arra, hogy a Nemzeti Vidékfejlesztési Tervvel (NVT) összefüggő 15 pont közül 8-nál a megállapodással ellentétesen járt el a kormány. Az egyetemi tanár emlékeztetett arra, hogy az NVT 2004-2006. évi 188 milliárd forintos keretéből a Magosz 10 milliárd forint átcsoportosításába egyezett bele. Ez a 2004-es részkeretből származó forrás fedezi az állatjóléti támogatásokat.

Ángyán József felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány az idei és a jövő évi keretek terhére további 26 milliárd forint elvonását tervezi, tudomása szerint a költségvetési hiány mérséklése céljából.

A szakértő hivatalos dokumentumokra hivatkozva utalt arra, hogy az Európai Bizottság "komoly problémaként" értékeli a kormány szándékát.

Szabó Csaba, a Magosz Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke szólt arról, hogy az agrármegállapodásban foglaltaktól eltérően a Hernád menti gazdák kártérítése is elmaradt, pedig Pásztohy András csütörtökön ennek ellenkezőjét állította. Az árvíz és jégverés miatt beígért 1,2 milliárd forintos kártérítést a mai napig nem kapták meg a gazdák - közölte Szabó Csaba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Továbbnyílt az agrárolló

A mezőgazdasági termelői árak az idén a január-májusban 11,5 százalékkal voltak alacsonyabbak az egy évvel korábbinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

eurohirek.hu Világ

Agrártámogatás hercegeknek, minisztereknek

Dániát és az Egyesült Királyságot követően Hollandiában is kampány indult annak érdekében, hogy az uniós mezőgazdasági támogatások felhasználása átláthatóbb legyen.

MTI Gazdaság

Tovább nyílt az agrárolló

A mezőgazdasági termelői árak az idén az első hét hónapban 6,2 százalékkal voltak alacsonyabbak az egy évvel korábbinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Itthon

MSZP: az agrárium kezdi visszanyerni hírnevét

A nyári időszak sikeres gazdálkodása és sikeres kormányzása eredményeként olyan mezőgazdaság van kialakulóban, amely kezdi visszanyerni hírnevét Nyugat-Európában - jelentette ki Magda Sándor, az MSZP szakpolitikusa vasárnap. A Fidesz szerint ugyanakkor kormányzati hibák nehezítik a gazdák dolgát.

MTI Itthon

KSH: nyílik az agrárolló

A mezőgazdasági termékek termelői ára az idén január-áprilisban 11,9 százalékkal volt alacsonyabb a tavaly azonos időszakinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Argentína és Mexikó is a brit védőoltást fogja gyártani

Argentína és Mexikó is a brit védőoltást fogja gyártani

Egy forintot sikerült az MNB-nek lealkudnia egy 170 milliós beszerzés során

Egy forintot sikerült az MNB-nek lealkudnia egy 170 milliós beszerzés során

Már az Android-főnök is Surface Duót használ?

Már az Android-főnök is Surface Duót használ?