szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Panel-program december 30-ig meghosszabbított pályázatára eddig 5,2 milliárd forint támogatási igénnyel, 534 pályázat érkezett be, ami 26 573 lakás felújítását jelentheti - közölte Borsi László, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) elnöke.

A támogatások odaítéléséről Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter 1-2 héten belül dönt.

A panelprogram támogatási kerete a 2004. évi 1,3 milliárd forinthoz képest az idén 8 milliárd forint, ám ha ennél több lesz az igény, akkor ésszerű határokon belül meg tudják növelni a keretet.  Borsi utalt arra, hogy az idei 8 milliárdos állami keret kiegészül az önkormányzatok és a lakók ugyanekkora hozzájárulásával, így összesen az idén 24 milliárd forintért 40-45 ezer panellakás újulhat meg, csaknem annyi, mint 2001 és 2004 között összesen.

Borsi László közölte, hogy jövőre folytatódik a kormánypanelprogramja, amelynek költségvetési előirányzata nyitott lesz,  tehát lehetőséget ad az összes érvényes pályázat teremtette igény maradéktalan kielégítésére, így 2007-től uniós források is bevonhatók e célra.

A Panel programra a legtöbbet, 96 darab pályázatot Székesfehérvár adott be, 6500 lakás megújítására, 1,3 milliárd forint összegben, a második Szeged 73 pályázattal, 2800 lakással, és 672 millió forint támogatási igénnyel.

A Panel program eredetileg meghirdetett szeptember 30-i beadási határidejének december 30-ra történő meghosszabbítását elsősorban a 20 milliárd forint értékű Panel Plusz hitelprogram ez év augusztus elejei életbelépése indokolta, amelynek segítségével 15 éves futamidővel, 5-6 százalékos kedvezményes kamatozású kölcsönök révén azok a rászoruló lakóközösségek és önkormányzatok is részt vehetnek a panel felújítási programban, akik nem tudnak felmutatni kellő önerőt.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Panelsztori I.: telepmunka

A Kádár-kor átkos örökségeként számon tartott lakótelepek döcögős rehabilitációja kapcsán a szakma immár e házak építészeti értékeit is dicséri. A hazai építészek egyébként sokáig hiába küzdöttek a panelért, később viszont már alig bírtak szabadulni tőle.

Gazdaság

A kocka el lett vetve

Legalább 20 millió panellakás terhével küzd az egykori keleti blokk, az épületek rehabilitációja ma még igencsak kezdetleges - derül ki a HVG tudósítóinak körképéből. Reményteli programok ez ügyben eddig csak a Lajtától nyugatra folynak.

Gazdaság

A kormány új panelprogramja

Néhány éven belül megtérülő beruházásokkal, egyedi fűtésszabályozó és mérőeszközök felszerelésével csökkentené a kormány a panelházak 2,1 millió lakójának magas fűtésszámláját - derült ki a múlt héten bejelentett újabb kormányzati lépésekből.

Visszahozta a Volkswagen a legőrültebb Polót

Visszahozta a Volkswagen a legőrültebb Polót

Csehországban is megjelent a koronavírus brit mutációja

Csehországban is megjelent a koronavírus brit mutációja

Ez a fogkefe rásegít, ha úgy érzékeli, nem mossa rendesen a fogait

Ez a fogkefe rásegít, ha úgy érzékeli, nem mossa rendesen a fogait