szerző:
hvg.hu

A Fészekrakó program egyik legnagyobb problémája lehet az, hogy új lakások vásárlásánál 15 millió forint a felvehető összeg felső határa, míg használt ingatlan esetében 12 millió forintnál húzták meg a határt. A Duna House legfrissebb piaci körképe abban próbál segíteni, hol és mekkora lakást találunk 15 millió forint alatt.

Majdnem kétszer annyian vásárolnának új építésű lakást, mint használtat. A megkérdezettek 20 százalékának pedig mindkét megoldás megfelelő lenne, számukra hangsúlyosabb, hogy  hol található az ingatlan és főként milyen áron. Nagyobb hangsúlyt kapott a funkcionalitás is, a korábban igen népszerű egyszobás lakások helyett az érdeklődés a legalább másfél szobás lakások felé tolódik el. Igaz ez a Fészekrakó új érintettjeire is, a 30-35 éves párokra, akik körében jó eséllyel találunk olyanokat, akik tervezik, vagy már meg is született első gyermekük, így nagyobb alapterületű, több helyiségű otthonra vágynak. Lássuk Budán hol kereshetünk 15 millió forint alatti új illetve használt lakást!

Új építésű lakások a XI. kerületben
300 ezer forintos átlag négyzetméterár
© nadorliget.hu
A budai, belső kerületekben 15 millió forintért gyakorlatilag nem lehet új építésű kéglihez jutni – jellemzi a helyzetet Murányi Ákos, a Duna House ingatlanközvetítő hálózat elemzési vezetője. Az I., II. és XII. kerületben épülő új lakások négyzetméterára 380-400 ezer forinttól kezdődik, de jobb helyeken akár 800 ezer forintot is elkérnek egy négyzetméterért. Murányi szerint 20 millió forint alatt ezekben a kerületekben gyakorlatilag nincs értelme keresésgélni.
 
Ha használt lakást keresünk, és ragaszkodunk a már említett kerületekhez még reménytelenebb a helyzet. Az I. kerületben ennyi pénzért néhány kis alapterületű, jellemzően földszinti lakással kell beérnünk. Semmivel sem jobb a helyzet a II. kerületben, ahol az a kevés lakás, ami ebben az árkategóriában mozog, a Margit körút környékén található. Szintén szűkös kínálatról számolnak be az elemzők a XII. kerületben is.

Tovább haladva a budai kerületekben árnyaltabb képet kapunk a III. és a XI. kerületekben. A mostanság egyre nagyobb népszerűségnek örvendő XI. kerület bizonyos részein – például a Fehérvári úti lakótelep szomszédságában - 15 millió forintos irányáron már 2 szobás, 50 négyzetméteres új lakás is van a kínálatban. A legolcsóbb, kisebb területű otthonok ugyanitt 12-13 milliót érnek, azonban nincs túl sok belőlük. A III. kerület különböző pontján találunk szintén kis alapterületű lakásokat 15 millió alatt, gyér kínálat fogad itt is. Akik a XXII. kerületben, Budatétény környékén vásárolnának szívesen, szintén hasonló újépítésű kínálatból válogathatnak.

A használtlakást vásárlóknak ezekben a kerületekben is nagyobb mozgástér jut, igaz a kínálat nagy részét a lakótelepi lakások teszik ki. Kétszobás lakást már 9,5 millióért vehetünk például a Flórián térnél, illetve Békásmegyeren is van miből válogatni hasonló árért. Belső-óbudai társasházi lakások is szerepelnek a 12 millió alatti kínálatban, 35-40 négyzetméternyi alapterülettel. A népszerű, és kellemes környezetben lévő Pók utcai lakótelepen is találunk ennyiért lakást, azonban annak mérete mindössze 27 négyzetméter, a nagyobb lakásokat itt jóval drágábban árulják. 

Visszatérve a XI. kerülethez, amelynek használtlakás piaca sem fog csalódást okozni, ugyanis a lakótelepi panellakások közül, 12 millióért már a viszonylag jó hírű Gazdagréten is vásárolható például 55 négyzetméteres otthon. Az árak 9 millió forintról indulnak, ez alatt még a régebbi, Tétényi úti és Fehérvári úti lakótelepeken is csak elvétve van kínálat, de néhány téglaépítésű társasházi lakás közül is választhatunk a kerület belső részein, 35-40 négyzetméterig.

Igazi oázis a VIII. kerület az első lakásra vágyóknak (Oldaltörés)


Áttérve a pesti oldalra, a külföldi vásárlók által is igen kedvelt V. kerületben nemigen találunk 15 millió forint alatt új építésű lakásokat, és nem igazán beszélhetünk kínálatról a használt lakások esetében sem, ha mégis találunk 12 millió forint alatt valamit, az biztos, hogy földszinti garzon lesz. A VI. kerületben is csak a használt lakást keresőknek kedvezhet a szerencse, ám a kínálat jó része itt is a földszinti, felújítandó, jelemzően 40 négyzetméteres lakásokból áll össze, négyzetméterenként 260-280 ezer forintig.

Más a helyzet a VII. kerületben, ahol a központtól távolabb eső részeken már 30-35 négyzetméteres nagyságú ingatlanok is akadnak az eladó új lakások között, 370-450 ezer forint között szóródó négyzetméterárakkal. Ha nem vadonatúj otthonra vágyunk, a 12 millió forintos határ alatt például a Garay tér környékén vehetünk kétszobás lakást.

Igazi oázis azonban a Fészekrakóval vásárlóknak a VIII. kerület. A 260 ezer forinttól kezdődő négyzetméteráraknak köszönhetően akár 2 szobás, 55 négyzetméteres lakásra is futja a 15 millió forintból. Az újlakás árak 9-10 millió forinttól kezdődnek, másfélszobás lakásból 12-13 milló forintért már viszonylag sok van a kerületben. Használt kégli már 5 millió forintért is elképzelhető – ezért 30 négyzetméter alapterületű egyszobás garzont kapunk. De 7 millióért már 2 szobást, míg 12 millióért 60 négyzetméteres, 2-3 szobás lakásokat kínálnak. A tapasztalatok szerint főként fiatal párok, valamint a vidékről felköltözők keresnek itt lakást. Szakemberek szerint a kerület rehabilitációja miatt befektetési szempontból is megéri a vásárlás.

Hasonló fejlődésen ment át a IX. kerület is, amely szintén kedvelt célpontja a lakáskeresőknek. Számos új, 40-45 négyzetméter alapterületű lakást kínálnak itt 15 millió forint alatt. A használtak között pedig 12 millióért már 50-60 négyzetméteres lakások között szemezgethet a vásárló. A X. kerületben is bőven akad új építésű lakás, az árak itt is 9-10 millióról indulnak, elhelyezkedéstől függően 15 millió forintért akár 60 négyzetméteres 3 szobás lakás is kapható.

Budapest egyik új lakások szempontjából legjobban keresett kerülete a XIII., ahol számos exkluzív szolgáltatásokat kínáló társasház épült már meg. Találunk 280-300 ezer forintos négyzetméterárakat, ám a belvároshoz közelebb eső részeken ennél jóval magasabbak is lehetnek.  Angyalföldön gazdag a 12 millió forint alatti használtlakás kínálat is, az árak a Belváros felé közeledve emelkednek.

Hasonló árakkal számolhatunk a szintén keresett XIV. kerületben is, egyszobás lakás körülbelül 10 milliótól kapható. A kerület nagysága miatt itt is sokat számít az építkezés helyszíne. Újpesten meglehetősen alacsonyak a használtlakások árai, kevesebb mint 10 millió forintért már 3 szobás panellakást hirdetnek, a lakótelepeken a négyzetméterár mindössze 150-170 ezer forint. Hasonló a helyzet Kőbányán, ahol szintén bőven lehet válogatni 12 millió forint alatt.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itt az új tévégyártó: egyszerre több új készüléket is kiad a Motorola

Itt az új tévégyártó: egyszerre több új készüléket is kiad a Motorola

A debreceni polgármester elismerte, hogy a milliós tandíjú magániskolába jár a lánya

A debreceni polgármester elismerte, hogy a milliós tandíjú magániskolába jár a lánya

Letarolta a mezőnyt egy új mobil, ez most a világ legerősebbje

Letarolta a mezőnyt egy új mobil, ez most a világ legerősebbje

Amerikai vízumot kapott az iráni elnök és a külügyminiszter

Amerikai vízumot kapott az iráni elnök és a külügyminiszter

A Fidesz volt irodavezetője tűnt fel Berki Krisztián mellett egy kampányfilmben

A Fidesz volt irodavezetője tűnt fel Berki Krisztián mellett egy kampányfilmben

Kiábrándító magyarázat van a kínai „Loch Ness-i szörnyre”

Kiábrándító magyarázat van a kínai „Loch Ness-i szörnyre”