szerző:
hvg.hu

A kiszemelt lakás hirdetési ára csak a kezdet: az irányárból igyekezzünk minél többet alkudni. Keressük meg azokat a lehetőségeket, amelyek révén olcsóbban juthatunk lakáshoz! Taktikák és trükkök vevőknek és eladóknak.

Mekkora engedményt kaphatunk?

Körkérdésünkre válaszolva kiderült, az alku mértéke erősen függ egy-egy régió vagy város ingatlanpiaci helyzetétől. Budapesten a használt lakás, családi ház árából átlagosan 7-10 százalékot engednek. Két esetben lehet ennél jóval többet, akár 20 százalékot is elérni: ha sürgős az értékesítés, vagy ha évek óta nem kelt el az ingatlan. Utóbbi esetben az eladó már maga is csökkentette a kínálati árat.

A Balatonon és a legtöbb hazai üdülőhelyen, ahol elképesztő a választék házakból, és szinte nincs is kereslet, a 20 százalékos alku egyáltalán nem szokatlan. Nagyvárosainkban 10-15 százalékról számoltak be az ingatlan-közvetítők.

Új lakás vásárlásakor árengedmény helyett inkább arra nyílik alkalom, hogy a beruházó által meghatározott összegért több szolgáltatást kapjon a vevő: garázshelyet, beépített bútort vagy klímaberendezést. Van, hogy az építtető maga talál ki a legalitás határát is átlépő trükköket, hogy olcsóbban adhassa termékét. Egy fővárosi lakóparkban például 5 százalékkal kevesebbet kell fizetni a még befejezetlen lakásokért: az építtető ugyanis alacsonyabb vételárról állít ki számlát, így illetéket lehet megspórolni, a maradék összegért pedig számla (tehát áfa) nélkül végzi el a felújításokat.

Az első számú lehetőség a jó alkura nem nagy trükk, mindenki ismeri, mégis ezzel kell kezdenünk. Semmi sem olyan hatásos érv ugyanis, mint a készpénzes fizetés. Ha a vevő képes a lakás vételárát egy az egyben az eladó asztalára tenni, mágikus hatást ér el. Az eladónak ugyanis ilyenkor nem kell kivárnia a lakáshitelezési ügyintézés egy-két hónapját, hanem máris neki kamatozik a pénz.

Sokat alkudhatunk akkor is, ha nem a megszokott 10-20 százaléknyi foglalót tesszük le a lakásért, hanem egyből kifizetjük a vételár felét. Ezt természetesen csak akkor tegyük, ha meggyőződtünk az ügylet biztonságosságáról, és műszaki szakértő is látta a lakást. A foglaló ugyanis nem jár vissza, tehát ha később lépnénk vissza az üzlettől, sokat bukhatunk.

Hívjunk szakembert!

Saját biztonságunkat is növeli tehát, ha profi értékbecslő vagy műszaki ellenőr nézi meg az ingatlant. Nem mellékesen ez az egyik legjobb alkuhelyzetet teremtő beruházás. A néhány tízezer forintba kerülő szakember ugyanis szinte kivétel nélkül talál olyan hibát, kisebb-nagyobb, de pótolandó hiányosságot, amely tényszerűen alátámasztja igényünket az alacsonyabb árra.

Ledolgozott engedmény

Ha hibát találunk, az engedmény nem feltétlenül kell, hogy pénz legyen. A vevő úgy is kicsikarhat számára kedvezőbb megállapodást, hogy azt mondja: kifizeti a kért árat, ezért cserébe viszont az előző tulajdonos végzi el saját költségére a szükséges (és egyeztetett) felújításokat, kiegészítő munkálatokat.

Az idő tényleg pénz

Vadásszunk frissen meghirdetett újlakás-beruházásokra! Ha a tervezett ingatlanba megfelelő időben, még az építés megkezdése előtt vagy akörül szállunk be, számos előnyt élvezhetünk a később eszmélőkkel szemben. Kiválaszthatjuk a burkolatokat, esetleg beleszólhatunk a szobák elosztásába, a külső falak színébe és egyéb belsőépítészeti megoldásokba. És persze, ami a jó üzlet szempontjából még fontosabb: a beruházók hálásak azért, hogy nem nekik kell finanszírozniuk a teljes beruházást az elejétől, hanem a foglaló erejéig már mi is besegítünk.Ha azt látjuk a hirdetésben, hogy a használt lakás vagy ház „sürgősen” eladó, már számolhatjuk is a lealkudott százalékokat. Ezeket az ingatlanokat nyomott áron hirdetik meg tulajdonosaik, mert az idő szorításában attól tartanak, hogy drágábban képtelenek lesznek eladni költözésük előtt.

Érdemes felfigyelni az „irányár” kifejezésre: ez azt jelenti, hogy a hirdető maga is számít arra, hogy a vevő alkudni fog belőle. Ha a hirdetésben szerepel a piacra kerülés indoka, például válás, akkor azt akarják jelezni feladói, hogy az ingatlannal nincs semmi baj, csupán azért adják el olcsón, mert osztozkodni akarnak. Ilyenkor jóval az átlagár alatt kínálják.

Sürgősen olcsóbb (Oldaltörés)

Tárgyalási taktikák

A vevő fegyvere a pókerarc, valamint a jelenlegi piaci túlkínálat. Ha áralkuba kezdünk, bátran lehet az alapállásunk, hogy sok lakást láttunk már, nagy a kínálat, ezért engedményt szeretnénk. Ilyenkor az eladó számára is világossá válik, hogy ő versenyhelyzet részese, ezért neki is kell dolgozni az üzletért.

A tájékozottság, mint mindig, most is előnyünkre válik: az értékbecslők régi módszerét használva nézzünk meg legalább három, a környéken fekvő, hasonló méretű és színvonalú ingatlant. Az árakat átlagolva könnyen kideríthetjük, reálisan határozta-e meg saját lakása árát a tulajdonos. Ha az ő ajánlata mellé fektetjük a másik három ingatlan révén nyert tényadatot, igen erős érvek vannak a kezünkben, ha árat akarunk csökkenteni.

Gyakori hiba, hogy a vevőjelölt a kákán is csomót keres, és fitymálja a kiszemelt ingatlant. Ez rossz vért szül: ellenséges lesz velünk a tulajdonos, és kevésbé lesz hajlandó alkudozni.

Ne várjunk a következőre!

Végül egy tanács lakáseladóknak. Az ingatlanközvetítők egyik alapmondása, hogy „az első ajánlat a legjobb ajánlat”. Ha túlzottan ragaszkodunk az induló árhoz, sokáig tart majd az eladási procedúra. A mai ingatlanpiacon ugyanis hihetetlenül bő a kínálat, ezért a vevő diktál. Előfordulhat, hogy a hosszú piaci „pályafutás” okán folyamatosan csökkentenünk kell az árakat, és így végül olcsóbban kell túladnunk otthonunkon, mint az első ajánlat idején.

Persze ez nem mindig igaz, hiszen bármikor jöhet valaki, aki többet adna az első érdeklődőnél. Lesz második, harmadik ajánlat is, persze csak akkor, ha elég rugalmasak vagyunk. Ha viszont az első vevőjelöltet másodszor megkeressük, már kisebb összeget fog mondani.

Tartalmi partnerünk a Bookmark Media

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Forró a magyar ingatlanpiac

Az ingatlanpiac a magyar gazdaság egyik legizgalmasabb, "legforróbb" szegmense, ahol még mindig érdemes befektetni, még mindig kiemelkedő hozamokat lehet elérni, de már nem olyan könnyen, mint évekkel korábban - fogalmazódott meg a Portfolio által rendezett konferencián.

hvg.hu Gazdaság

Cégek és városrészek: hol béreljünk irodát?

Érdemes-e a pesti belvárosban irodát bérelnie annak a vállalkozásnak, amely pénzügyekkel foglalkozik? Jól jár-e egy komputercég Óbudán? A fővárosi irodapiac jól láthatóan és egyre inkább tagozódik, így cégünk székhelyét, telephelyét nemcsak a közlekedés minősége, hanem a hasonló vállalkozások közelsége szerint is érdemes kiválasztani.

MTI Gazdaság

Több mint 26 ezer panellakás újulhat meg

A Panel-program december 30-ig meghosszabbított pályázatára eddig 5,2 milliárd forint támogatási igénnyel, 534 pályázat érkezett be, ami 26 573 lakás felújítását jelentheti - közölte Borsi László, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) elnöke.

hvg.hu Gazdaság

Hol, mekkora lakásra futja 15 millió alatt?

A Fészekrakó program egyik legnagyobb problémája lehet az, hogy új lakások vásárlásánál 15 millió forint a felvehető összeg felső határa, míg használt ingatlan esetében 12 millió forintnál húzták meg a határt. A Duna House legfrissebb piaci körképe abban próbál segíteni, hol és mekkora lakást találunk 15 millió forint alatt.

MTI Gazdaság

Ismét olcsóbbak lettek a lakáshitelek

Az idén októberben a háztartások lakáscélú hiteleinek átlagkamatlába kis mértékben csökkent, míg a fogyasztási hitelek átlagkamata nőtt - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Magára hagyta a helyi Fidesz-elnök, mégis behúzta Molnár Oszkár Edelényt

Magára hagyta a helyi Fidesz-elnök, mégis behúzta Molnár Oszkár Edelényt

Bloomberg: a vereség jelzés a civileket elnyomó, a médiát uraló Orbán számára

Bloomberg: a vereség jelzés a civileket elnyomó, a médiát uraló Orbán számára

Szeretettel Pozsonyból: A szlovák belpolitika sem jobb a Deákné vásznánál

Szeretettel Pozsonyból: A szlovák belpolitika sem jobb a Deákné vásznánál

9 méter hosszú, 3,5 tonnás, cápafogú dinoszaurusz maradványait találták meg

9 méter hosszú, 3,5 tonnás, cápafogú dinoszaurusz maradványait találták meg

Gyerekét akarta lopásra rávenni egy férfi Győrben

Gyerekét akarta lopásra rávenni egy férfi Győrben

Tizenkét településen sem tudtak polgármestert választani

Tizenkét településen sem tudtak polgármestert választani