szerző:
hvg.hu

Vásároljunk-e új lakást decemberben, vagy várjuk meg a jövő évet? Lejjebb csúszik ezen ingatlanok ára a januári áfacsökkentés hatására? Spórolhatunk-e a lakásvásárláson, és ha igen, akkor mennyit ?

Fővárosi lakópark - van kínálat
Érdemes végignézni a karácsonyi akciókat
© nadorliget.hu
Az elmúlt fél évben – a június végén, a kormány által bejelentett jövő évi áfacsökkentés kapcsán – naponta jelentek meg az egymásra cáfoló szakvélemények. Egyesek az új lakások árának jövő évi csökkenését prognosztizálták, mások azt, hogy megugranak az árak, megint mások szerint az áfa lakásár-csökkentő hatását a jövő évi építőanyaár-emelkedés fogja kioltani, így az idei lakásárak konzerválód-nak. Nem csoda hát, hogy a vásárolni szándékozó, piacot kevéssé ismerő polgár elbizonytalanodott a döntésben: még az idén megvegye a kiszemelt lakóingatlant, vagy várjon jövő januárig, amikor – ha igazak az árcsökkenésre utaló jóslatok – néhány százezer forint a zsebében maradhat az ötszázalékos fogalmiadó-csökkentés révén.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai arra utalnak, hogy a fővárosban és környékén a lakásépítkezések az elkövetkező hónapokban sem veszítenek lendületükből. Ez nem mondható el az ország többi területéről, például Bács-Kiskun, Tolna, Fejér, vagy Vas megyékről, ahol feleannyi, illetve egyharmadnyi új lakásfejlesztés indul el, mint az elmúlt esztendőben.

BKV-bérlet ajándékba

Az pedig, hogy hogyan alakul az új építkezések aránya, a lakásvásárlónak is fontos mutató. Ha ugyanis a piacon sok az új, eladásra kínált lakóingatlan, a beruházók többnyire nem drágítják lakásaikat. Sőt, gyakran még engednek is az előre kikalkulált négyzetméterárból. Ők ugyanis a piacra építenek, így készülő és már befejezett lakásaikra mielőbb szeretnének vevőt találni. A felvett hitelt ugyanis a bank által meghatározott időn belül vissza kell fizetni, és az új fejlesztésekhez is szükség van az átadott lakásokból befolyó tőkére. A túlkínálat eszerint a legtöbb esetben a vevők malmára hajtja a vizet, amin a megfontolt vásárlónak érdemes elgondolkodni.

Jól mutatja ezt az idei év, amikor különösen az úgynevezett tömeglakás-kategóriában – ahol erősen túlkínálatossá vált a piac – egyre másra indultak el a különféle árcsökkentő akciók. Aki végignézi a friss beruházások karácsonyi akcióit, most biztosan jól jár: ajándék konyhabútor, légkondicionáló, egy fővárosi lakóparkban még BKV-bérlet is jár a kedves vásárlónak. A vevőcsalogatás különösen a fővárosra és agglomerációjára, valamint néhány vidéki megyeszékhelyre jellemző. Ezzel is magyarázható, hogy a legtöbb megkérdezett ingatlanos (forgalmazó, piacelemző) szakember arra figyelmeztet: aki teheti, használja ki az előnyös helyzetet, és minél előbb vegye meg a neki legmegfelelőbb új családi fészket.

Áremelés csak májusban? (Oldaltörés)

Varjasné Székely Éva, a magyar Lakásépítők Országos Szövetsége elnöke úgy látja, hogy 2006 első néhány hónapjában valószínűleg nem emelkednek az új lakások árai, hiszen ezek nagy része még idei indítású. Májustól-júniustól azonban várható néhány százalékos árnövekedés, hiszen például a jövő év januártól megemelt minimálbér, az energiaár-növekedés okozta kisebb építőanyag-áremelkedés drágíthatja az újonnan indult beruházások kivitelezését.

Ehhez jöhet még a telekárak évi árnövekedése (ez az inflációt némileg meghaladó mértékű szokott lenni), ami az ideinél szintén magasabb négyzetméterár-kialakításra készteti majd a lakásépítő cégeket. Varjasné szerint az alacsonyabb áfakulcs az év elején hatni fog, de csak az említett, idén megkezdett, vagy elkészült új építkezések esetében. Éppen ezért, ha egy, most piacon kínált új lakás minden szempontból (hely, méret, kialakítás, ár) megfelel a vásárlónak, megszerzésével nem kell várni a jövő évig: számos társaság már jelenleg is áfával csökkentve árulja ezen ingatlanjait. Legfeljebb tehát az év első hónapjaiig szabad húzni a vételt.

Mennyit spórolunk?

Mit jelent az áfacsökkentés, ha egy 15 millió forintért kínált, új lakás példáját vesszük? A nettó ár 12 millió forintot tesz ki, amelyhez 3 millió forint, azaz 25 százaléknyi áfa társult. Mivel az áfa 2,5 millióra (20 százalékra) csökkent, annál a cégnél, amely „odaadja” az 5 százalék áfát a vevőnek, a lakás vételárából megspórolható 600 ezer forint, vagyis 14,4 millió forintba kerül.

Ezen cégek közé tartozik az InterEstate Rt., valamint a fővárosban és az ország szinte minden nagyvárosában jelen lévő legnagyobb hazai lakásépítő cég, az OTP Ingatlan Rt. is. Ez utóbbi társaság igazgatója, Korda Péter elmondta: szeptembertől a fővárosban és a legtöbb vidéki városban (Nyíregyházán, Győrben, Gyulán, Siófokon, Veszprémben, Zalaegerszegen) 4-10 százalék között csökkentették már futó új lakásprojektjeik négyzetméterárát. Emellett további kedvezményeket is kínálnak a vevőknek. Ilyen például a hitelkérelmek gyorsított eljárással történő elbírálása. A főváros IV. kerületében a lakókertet építő InterEstate Rt. szintén megelőlegezte az adókulcs változását, és jelenleg ezt a kedvezményt beépítve köti meg előszerződéseit idén épülő, jövő évi átadású lakásaira.

A nagyját csak később (Oldaltörés)


A csökkentett ár mellett további idei kedvezmény a hagyományos középkategóriás lakást kínáló cégek egy részénél a megváltoztatott fizetési ütemezés. Amíg a korábbi években többnyire a 15-20 százalékos foglaló után – a lakás készültségének megfelelően – két-három havonta milliós összegeket kellett letenniük a leendő újlakás-tulajdonosoknak, a fennmaradó 10-20 százalékot pedig átadáskor kellett leróni, most szerződéskötéskor elegendő 10-15 százalék, vagy ennél kevesebb foglalót kifizetni, és a vételár nagyobb, 85-90 százalékát beköltözéskor kiegyenlíteni.

Lakások csökkentett áron (2005. decemberben már áfa-kedvezménnyel)

Település

Ingatlan jellege

Ár (Ft/m2)

Budapest (IV. ker.)

lakókerti sor- és társasházi lakás

280-320 ezer

Budapest (VIII. ker.)

társasházi lakás

310-336 ezer

Budapest (X. ker.)

társasházi lakás

275-302 ezer

Kecskemét

társasházi

200-220 ezer

Gyula

társasházi

237-263 ezer

Győr

lakóparki társasházi

237-303 ezer

Nyíregyháza

társasházi

270-273 ezer

Siófok

társasházi

310-320 ezer

Székesfehérvár

társasházi

285-290 ezerTartalmi partnerünk a Bookmark Media

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Válságot várt a kormány szeptemberre – ez már annak az előszele?

Válságot várt a kormány szeptemberre – ez már annak az előszele?

Szinetár Dóra sajnálja, hogy beszélt kisfia diagnózisáról

Szinetár Dóra sajnálja, hogy beszélt kisfia diagnózisáról

Will Smith születésnapi koncertet ad a Bazilikánál

Will Smith születésnapi koncertet ad a Bazilikánál

Ki gondolná, hogy Európában nálunk autóznak a legkevesebbet az emberek

Ki gondolná, hogy Európában nálunk autóznak a legkevesebbet az emberek

Gulyás Gergely abban bízik, hogy legközelebb már nem is áll ki senki a fideszes jelölt ellen

Gulyás Gergely abban bízik, hogy legközelebb már nem is áll ki senki a fideszes jelölt ellen

Megmérgeztek egy teljes sascsaládot Békés megyében

Megmérgeztek egy teljes sascsaládot Békés megyében