Tetszett a cikk?

Ha valaki még az idén belevág egy új lakás megvásárlásába, de azt csak jövőre vagy még később adják át, miközben 2005-ben már előleget fizet, sokat spórolhat, ha figyel a szerződéskötés minden apró részletére.

Az általános forgalmi adó (áfa) 25 százalékos felső kulcsának minap beharangozott csökkentése miatt ugyanis 2006-tól csak 20 százalék rakódna a nettó árra (HVG, 2005. július 2.). Ezért a vevőnek a legelőnyösebb az lenne, ha magát a szerződéskötést is a következő évre hagyná. Aki valamiért mégsem tud várni, arra kell ügyelnie, hogy még csak véletlenül se bruttó ár szerepeljen a szerződésben - mondta a HVG-nek egybehangzóan Oszkó Péter, a Deloitte Rt. szakértője és Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesületének alelnöke. Az ingatlanfejlesztőnek, a lakásépítőnek ezzel éppen ellentétes az érdeke, tehát az, hogy az ár bruttóként vagy minden jelző nélkül legyen feltüntetve. A Legfelsőbb Bíróság korábbi ítéletei szerint ugyanis az ilyen összeget úgy kell értelmezni, hogy az magában foglalja a mindenkori áfát is. Ebben az esetben ez azt jelenti, hogy az 5 százalékos áfakülönbözetet az új lakás eladója nyeri meg, tehát a vevő nem tarthat rá igényt.

Más a helyzet, ha a szerződésben "nettó plusz áfa" részletezettséggel szerepel a lakásár. Az áfatörvény szerint ugyanis a teljesítés időpontjában érvényes áfakulcsot kell zsinórmértéknek tekinteni. A lakásnál a teljesítés időpontja a használatbavétel, a kulcsátadás. Abból azonban, hogy ha valaki az idén szerződött egy 20 millió forint plusz áfa, azaz 25 millió forint bruttó értékű, jövőre átadandó lakásra, és az idén fizetnie kell áfával együtt 5 millió forint előleget, mégsem következik, hogy emiatt a végelszámolásnál visszakap 250 ezer forintot.

Az áfatörvény ugyanis azt is kimondja, hogy az előleg átvételének napja teljesítési időpontnak tekintendő - erre egyébként a Pénzügyminisztérium és az adóhatóság közös állásfoglalása 2003-ban, a telekáfa bevezetésének parlamenti jóváhagyását követően is felhívta a figyelmet. Tehát az áfakulcsváltozás előtt átvett összegnél az aznap érvényes (azaz lakásnál a 25 százalékos) adómértéket kell alkalmazni. A kulcsváltozás után viszont - függetlenül attól, hogy esetleg még annak egy része is előleg - már az új, 20 százalékos kulcsot kell felszámítani. Így az említett példában már nem bruttó 20 millió forint lesz a hátralévő fizetendő összeg, hanem csak 19 millió - azaz összességében 25 millió helyett 24 millió forint lesz a lakás vételára. A 20 millió forint áfája a jelenlegi kulcs szerint ugyanis 5 millió forint, a 20 százalékossal viszont 4 millió forint lesz. Minél kisebb az idén fizetendő előleg aránya a végösszeghez képest, relatíve annál többet nyerhet a lakásvásárló az adómérték csökkentésén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Lakáshitelek: rakás fészek

Előbb szigorítana, és legfeljebb csak jövőre enyhítene a kormány a fészekrakó program szabályain. Mindez és az áfakulcs tervezett csökkentése visszafoghatja az idei lakáshitel-felvételt, aminek mértékével amúgy is elégedetlen az építőipar és a bankszektor.

Elon Musk szerint nem volt engedélyezve az önvezetés a halálos Tesla-balesetnél

Elon Musk szerint nem volt engedélyezve az önvezetés a halálos Tesla-balesetnél

Van egy nagy csapda abban, ha hideg szendvicset eszik

Van egy nagy csapda abban, ha hideg szendvicset eszik

Lecsupaszították a Blaha Lujza tér felújítását, de így is csúszhat a megvalósítás

Lecsupaszították a Blaha Lujza tér felújítását, de így is csúszhat a megvalósítás