A gyengülésnek indult forint nem jó reklám a devizahitelben utazó hitelintézeteknek, az árfolyam-garanciával akciózó Inter-Európa Banknak azonban éppen kapóra jött.

Van egy jó hírünk, és egy rossz - mondhatnák a jegybank szakértői, arra föl, hogy a lakosság hitelállománya az idén már nem nő olyan kiugró mértékben, mint a korábbi években, viszont a növekményt az év közepe óta a devizaalapú kölcsönök jelentik. Ez pedig komoly kockázatokat hordoz magában, ha tartós lesz az október elején elkezdődött forintgyengülés. Abban, hogy a devizás kölcsönök háttérbe szorították a forinthiteleket, van némi szerepe annak is, hogy az euróban és svájci frankban eladósodni vágyók válogathatnak a különféle kedvezmények között, míg a forinthitelek ára nem morzsolódik le, hiába csökken a jegybanki kamat. A HVB Hungary Bank Rt., amely hétfőn 2 százalékpontos kamatvágást hajtott végre, az első olyan pénzintézet, ahol 9-10 százalékra süllyedtek a nem támogatott jelzáloghitelek forintkamatai (a támogatott lakáshiteleknél rendelet szabályozza az aktuális kamatszint követését).

"A devizahiteleken többet keresnek a bankok, hiszen az elérhető marzs 4-5 százalékpont, ami gyakran a duplája annak, amivel egy forinthitelnél kalkulálnak" - adott magyarázatot a HVG-nek Király Júlia, a Nemzetközi Bankárképző Központ vezérigazgatója. Ezért azután egymást érik a devizás hitelakciók. Az értékbecslési és a közjegyzői díjak elengedése, valamint a zsebbe adott 50 ezer forint mellett azonban szeptember közepétől egy olyan újdonság is felkerült a palettára, amely még a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elismerését is kivívta. Az Inter-Európa Bank Rt. (IEB) ugyanis szeptember közepétől ingyen nyújt árfolyam-garanciát azoknak, akik december végéig beadják a hitelkérelmüket. S bár ezáltal elsősorban új ügyfeleket akarnak nyerni, attól sem zárkóznak el, ha valaki az IEB-től korábban felvett hitelét szeretné becserélni egy garantált változatra.

"Fogyasztóbarát innováció, ezért reméljük, hogy mások is követik" - méltatta az IEB kezdeményezését Varga István, a PSZÁF főosztályvezetője egy múlt heti sajtótájékoztatón. Annak ellenére dicsérte, hogy a bank által adott garancia nem teljes körű. Egyrészt azért nem, mert csak két évre, azaz jövő év elejétől 2007 végéig vállalja magára a bank az árfolyamkockázatot, másrészt mert csak egy meghatározott sávban véd meg a forint leértékelődése miatt előálló veszteségtől. Az euróalapú hiteleknél 260-270 forintos törlesztési árfolyamsávban, míg svájci franknál 175-182 forintos sávban mentesülhet a hitelfelvevő a ráfizetéstől, viszont a sáv alsó határáig övé a kockázat. Korlátai ellenére mégis jelentősnek mondható a garancia. A forintárfolyam ugyanis a következő két évben a pénzügyi egyensúly romlása és a választásokkal kapcsolatos bizonytalanság miatt erősen ingadozhat, és nagy a valószínűsége egy tartósabb leértékelődésnek is. Ugyanakkor a hazai valuta múltbeli mozgásából arra lehet következtetni, hogy a nagyobb kilengések is megálltak eddig 270 forintos euró- és a 175 forintos svájcifrank-árfolyamnál, ami nyilván latba esett, amikor a bank meghatározta a garancia feltételeit.

Az akció kondíciói változhatnak "ha versenytársaink a közeljövőben jobb garancia-feltételeket ígérnek, vagy újításunk jelentős forgalmat hoz, ajánlatunkat akár a forint árfolyamának az euró bevezetését megelőző fixálásáig is kiterjeszthetjük, persze ez esetben megfontolandó, hogy az ingyenességet fenntartsuk-e" - osztotta meg dillemáit a HVG-vel az akció jövőjével kapcsolatban Pablo Fritz, az IEB lakossági üzletágának vezetője. Az egymás ügyfélcsalogató lépéseit gyorsan másoló bankok azonban ebben az esetben tartózkodóak. Körkérdésünkre a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. és az Erste Bank Rt. szóvivője is úgy reagált, hogy az idén biztosan nem követik az IEB példáját, tehát továbbra is áthárítják ügyfeleikre az árfolyamkockázatot. Néhány hónapon belül a Raiffeisen Bank Rt. és a CIB Bank Rt. sem lát esélyt arra, hogy fejlesztői ugyanilyen termékkel rukkoljanak elő, de nem zárták ki egyfajta változat bevezetését. Az OTP Bank Rt. pedig elsősorban a devizás lakáshitelek futamidejének ingyenes meghosszabbítását ajánlja azoknak, akiket túlzottan megterhel, ha a forint gyengülése megnöveli a havi részletet. Elismerték azonban, hogy ez a megoldás nem veszi fel a versenyt egy árfolyam-garanciával. Az IEB-t egyelőre nem rohamozták meg új ügyfelek a korszakalkotónak mondott újdonság hírére, bár jó néven veszik a garanciát, de továbbra is mérlegelik a bankok devizakamatai és a hitelek egyéb költségei közötti különbségeket. A forint hétfői zuhanórepülése azonban gyorsan változtathat a fogadtatáson.

PAPP EMÍLIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Temetésen szelfizett Schobert Norbi, majd videóban szidta durván a kritizálóit

Temetésen szelfizett Schobert Norbi, majd videóban szidta durván a kritizálóit

Szellemtanyákat is bevállalnak a hongkongiak

Szellemtanyákat is bevállalnak a hongkongiak

Kerpel-Fronius Gábor: Nem hagyhatjuk azokra a politikát, akik eddig csinálták

Kerpel-Fronius Gábor: Nem hagyhatjuk azokra a politikát, akik eddig csinálták

Földrengés volt Róma közelében

Földrengés volt Róma közelében

A pop királya és a legismertebb gyerekmolesztáló - 10 éve halt meg Michael Jackson

A pop királya és a legismertebb gyerekmolesztáló - 10 éve halt meg Michael Jackson

Marad a Veritas Intézetnél Ungváry Krisztián és teszteli a rendszert

Marad a Veritas Intézetnél Ungváry Krisztián és teszteli a rendszert