Tetszett a cikk?

Bár az általános forgalmi adó szabályai szűk mozgásteret hagynak a kulcsváltozásoknál a trükközésre, némi esély azért maradt. Kormányzati kalkulációk szerint mindent egybevetve jövőre összesen 166 milliárd forintot takaríthat meg a lakosság az 5 százalékpontos csökkentés révén.

Előrehozott áfacsökkentést hirdetve több áruházlánc vevőfogó kampányba kezdett, azt állítva, hogy a 25 százalékos általános kulcs januártól esedékes 5 pontos mérséklésének előnyeit náluk már most élvezhetik a vásárlók. Ez így persze blöff, hiszen egyetlen cég sem teheti meg, hogy kénye-kedve szerinti áfakulcsot számítson fel. Ha a vevő ellenőrzi a számlát, az ideieken csak 25 százalékos kulcsot találhat (kivéve természetesen az 5 és a 15 százalékos kulcsú termékekét és szolgáltatásokét, továbbá az október 1-jétől valóban 20 százalékos kulcsú üzemanyagokét). Persze a kereskedők trükközhetnek úgy is, hogy a számlán nem alulról (a nettó összegre), hanem felülről (a bruttóból levonva) jelzik az áfa összegét, s így az valóban 20 százalék. Csakhogy januártól alulról lesz 20 százalékos a mérték, ami felülről 16,67 százalék. Lehetséges persze, hogy az áfával akciózó kereskedők valójában árengedményt adnak, a vevő számára pedig édes mindegy, hogy áfában vagy árban kap-e a kedvezményt.

Az áfatörvény pontosan előírja, milyen esetben melyik kulcsot kell alkalmazni. A főszabály szerint a 20 százalékosat azokban az esetekben, ha a teljesítés (azaz az értékesítés, szolgáltatás) időpontja 2005. december 31-e utáni. Kivétel ez alól az úgynevezett folyamatos teljesítés (például az áram- és a távközlési szolgáltatás), illetve ha a rendszeresen ismétlődő szállításért időszakos (például kéthetes) elszámolásban állapodnak meg a szerződő felek - hívta fel a figyelmet Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesületének alelnöke.

Folyamatos teljesítés esetén az átállásnál attól függ az alkalmazandó áfamérték, hogy számlálóleolvasással vagy másként mérik-e a fogyasztást. Az előbbire tipikus példa a villanyóra. Az áramdíjra a 20 százalékos kulcsot első alkalommal akkor lehet felszámítani, amikor a teljes leolvasási időszak 2005. december 31-ét követi. A lakosságnak tehát az lenne az előnyös, ha január 1-jén csengetnének be az óraleolvasók, de sokkal valószínűbb, hogy a szokásos ritmus szerint mondjuk 5-én vagy csak 10-én jönnek. Ezért ne lepődjön meg a lakástulajdonos, ha a januári öt, illetve tíz nap fogyasztását is még 25 százalék áfával növelten kell megfizetni.

Más a helyzet, ha nincs számlálóleolvasás. Jellemzően ilyen például a vezetékes és a mobiltelefon vagy az internetszolgáltatás, amelyeknél napra-percre pontosan tudja a szolgáltató, hogy ügyfele mikor mennyit telefonált vagy szörfözött a világhálón. Ilyenkor a 2005-ös tételekre még a 25 százalékos, a 2006-osokra pedig a 20 százalékos kulcsú áfát kell felszámítani. Ha viszont a januári internet-előfizetést már decemberben kiszámlázzák, és a díjat még 2005-ben ki is kell fizetni, 20 százalékos, nem pedig 25-ös áfa rakódik az összegre, miután maga a teljesítés a módosítás hatálybalépését követő időszakra esik.

Hasonló szabályok vonatkoznak az újságokra is. A napilapok áfája - függetlenül attól, hogy előfizetésben vagy standon, pályaudvaron, közértben értékesítik-e - januártól 15 százalékról 5-re csökken, a hetilapoké és más újságoké ettől az időponttól csak előfizetésben, minden más esetben csak jövő júliustól lesz ennyi. Az 5 százalékos kulcsot már 2005-ben is alkalmazni kell, ha az előfizetés 2006-ra szól, abban az esetben pedig arányosítani, ha részben az idei, részben a jövő évre esik.

A rendszeresen ismétlődő tevékenységeknél az időszakos elszámolás szabályai szerint kell eljárni. Ha például egy sörgyár kétnaponta szállít egy sörözőnek, de szerződésük szerint kéthetente, péntekenként fizet neki a vevő, és az elszámolási időszakból egy hét átnyúlik januárra, még az erre eső szállításokat is 25 százalékos áfával kell elszámolni. A szállítónak és a vevőnek persze bármikor jogában áll módosítani a szerződést, akár szóban is - hívta fel a figyelmet Vadász Iván -, tehát elszámolhatnak december 31-én, hogy aztán januártól már az alacsonyabb kulccsal indítsák újra az órát. Cégek között egyébként nincs nagy jelentősége a kulcsátállításnak, hiszen többségük továbbhárítja, leírja vagy visszaigényli a kifizetett áfát.

A kulcsmérséklés akkor húsbavágó, ha nagy tételről és magánszemélyekről van szó, a lakásvásárlásnál például nagyot lehet bukni, de nyerni is. Ne várjon semmit az áfamérték csökkentésétől a vevő, ha bruttó árban állapodott meg az ingatlanforgalmazóval. Ilyenkor ugyanis a szerződésben szereplő eredeti összeget kell fizetni, függetlenül attól, hogy az előlegekből mekkora részt kell 2006 januárjától leperkálnia. Jól jár viszont az eladó cég, amelyik lenyelheti az 5 százalékpontos kulcskülönbözetet. Ha viszont a szerződés az összeget nettó ár plusz áfa bontásban részletezi, a 2005-ös előlegeket 25 százalékos, a 2006-osakat pedig 20 százalékos áfával kell növelni. Ha valaki mostanában vág bele egy lakásvásárlásba, úgy úszhatja meg a magasabb kulcsot, ha nem előleget, hanem foglalót fizet, ennek ugyanis nincs áfája. Máskülönben az év végéig kifizetett összegeket utólag már nemigen lehet manipulálni, miután a végszámlában is az előleg esedékessége időpontjában érvényes áfakulccsal kell számolni. Nem megoldás a sztornírozás sem, mivel az új számlán is az eredeti számlával azonos időpontot és az akkor érvényes kulcsot kell szerepeltetni. A mostanában esedékes előleg januárra halasztására azonban található ürügy, főleg ha ezt az eladó likviditási helyzete megengedi, és különben is - miként most a lakáspiacon - vevője kedvét keresi.

A Pénzügyminisztérium kalkulációi szerint a felső áfakulcs mérséklésével 2006-ban összesen 225 milliárd forinttal több marad a lakosság zsebében, miután azonban a regisztrációs és a jövedéki adóban ellentételezik a kulcscsökkentést, ténylegesen 166 milliárd forintnyi lesz a többlet. Oszkó Péter, a Deloitte Rt. szakértője szerint sokat foghatnak az átálláson az autókereskedők, ha az idén nagy mennyiségben hoznak be az országba járgányokat, s ezekre még 2005-ben kifizetik a vámot, de csak jövőre helyezik forgalomba és adják el a kocsikat, így a regisztrációs adót már nem terheli az amúgy is csökkentett mértékű áfa. Profiltól függetlenül érdemesnek tartja Oszkó, hogy a cégek ajándék utalványokat adjanak, hiszen ezek az ideinél többet érnek, ha 2006-ban váltják be őket.

MOLNÁR PATRÍCIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egymást falják fel az éhező jegesmedvék

Egymást falják fel az éhező jegesmedvék

150 darab autóabroncsot dobált ki az erdő szélén egy férfi

150 darab autóabroncsot dobált ki az erdő szélén egy férfi

Visszatérne a Google a Huawei telefonjaira

Visszatérne a Google a Huawei telefonjaira