szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A panelprogram pályázatára 14,7 milliárd forint támogatási igénnyel, 1566 pályázatot vettek nyilvántartásba, ami 74 335 lakás felújítását jelentheti. Tavaly többen éltek a pályázati lehetőséggel mint az azt megelőző négy évben összesen.

A regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter szerint befejeződött a december 30-i beadási határidőig beérkezett panelpályázatok nyilvántartásba vétele.

Magyarországon 800 ezer panellakás található, amely több mint 2 millió embernek ad otthont. Területi eloszlásában meghatározó a közép-magyarországi régió, ahol 300 ezer a panellakások száma. A további 6 régióban egyenként 60-90 ezer panellakás található. 

A panelprogram 2001-es elindulása óta a múlt év végéig összesen 117 ezer panellakás felújítására nyújtottak támogatást, ez a szám 2006 végéig várhatóan eléri a 190 ezret, így akkorra a panellakások negyede újulhat meg. Az adatok szerint egy-egy lakás felújítására átlagosan 198 ezer forint támogatás jut.

A 2007 és 2013 közötti időszakban tovább folytatódik a panelprogram, így a következő uniós költségvetési ciklus végére várhatóan a panelállomány 80 százaléka megújul.

Az unió a költségek 20 százalékát vállalja magára, az állam és az illetékes önkormányzatok 47 százalékot adnak. A lakók részéről szükséges önerő az összköltség 33 százaléka, melyre felvehetik 15 éves futamidejű, 5-6 százalékos kedvezményes kamatozású "Panel plusz" hitelt is.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Több mint 26 ezer panellakás újulhat meg

A Panel-program december 30-ig meghosszabbított pályázatára eddig 5,2 milliárd forint támogatási igénnyel, 534 pályázat érkezett be, ami 26 573 lakás felújítását jelentheti - közölte Borsi László, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) elnöke.

MTI Gazdaság

Fidesz: elhalt a panelfelújítási program

Az elmúlt időszakban elhalt a panelfelújítási program, míg 2002-ben tizenötezer, addig tavaly csupán ötezer panellakást újítottak fel - mondta Mádi László, a Fidesz országgyűlési képviselője.

MTI Itthon

Hetvenötezren pályáztak a Panel-programra

A panelépületek energiatakarékos felújítására 75 ezer lakást érintő, 1565 pályázatot adtak be december végéig az önkormányzatok. A legtöbb pályázat Székesfehérvárról érkezett.

Gazdaság

Panelsztori I.: telepmunka

A Kádár-kor átkos örökségeként számon tartott lakótelepek döcögős rehabilitációja kapcsán a szakma immár e házak építészeti értékeit is dicséri. A hazai építészek egyébként sokáig hiába küzdöttek a panelért, később viszont már alig bírtak szabadulni tőle.

A Fenerbahcéban folytatja Mesut Özil

A Fenerbahcéban folytatja Mesut Özil

Visszatér az amerikai kormányzatba Victoria Nuland, aki többször támadta élesen az Orbán-kormányt

Visszatér az amerikai kormányzatba Victoria Nuland, aki többször támadta élesen az Orbán-kormányt

Navalnij úton van Oroszországba

Navalnij úton van Oroszországba