szerző:
hvg.hu

A 7,4 milliárd dolláros tranzakciónak nem csak az lett az eredménye, hogy az animációs filmstúdió legnagyobb riválisának tulajdonába került, hanem az Apple első embere is helyet foglalhat a Disney igazgatótanácsában.

Steve Jobs tükröt tart majd
a Disney vezetése elé?
© AP
A BBC írásából kiderül, hogy Jobs 1986-ban tízmillió dollárért vásárolta a Pixart, most pedig a szakmabeliek között terjengő pletykák szerint ő lehet a Disney legújabb elnöke. Ez a helyzet tavaly még a lehetetlennel volt egyenlő, ugyanis Jobs, s a médiaóriás akkori feje, Michael Eisner közismerten nem voltak túl jó viszonyban.

Kettejük viszálya a felszínen a különböző terjesztési jogokról szólt, azonban valójában az állt a viták középpontjában, hogy ki uralhatja majd a jövőben az animációs filmek egyre jövedelmezőbb piacát. A Disney lendülete ugyanis fogyóban volt, amikor a Pixar begyújtotta a rakétáit és egyre nagyobb részesedést követelt magának a piacból. Előbbieknek azonban még rejtőzött egy ász az ingujjában – a terjesztési és merchandising hálózat, amelynek segítségével egy darabig képesek voltak állni a támadásokat.

A részvényesek nem nézték jó szemmel az egyre több profitot felemésztő viaskodást, s alighanem ez a tény is elősegítette Fisner távozását Mickey egér otthonából. Az új vezér, Robert Iger szinte egyből hozzákezdett a most megvalósult tranzakció előkészítéséhez.

Az enyhülés első jelei akkor mutatkoztak, amikor a Disney az Apple iTunes rendszerén keresztül kezdte forgalmazni az óriási sikernek örvendő Született feleségek és az Eltűntek című tévésorozatokat. Az elemzők üdvözölték a bejelentést, s rámutattak, hogy ennek nyomán a jövőben egyre több fogyasztó vásárol majd digitálisan efféle tartalmakat. Bár az ebből származó bevételek jelenleg még nem számottevőek, a Disney számára óriási lehetőségek rejlenek az online terjesztésben. Az elemzők szerint az egyetlen problémát az jelentheti, ha kevés médiavállalat alkalmazza a technikát, s egyelőre úgy tűnik nem örvend túl nagy népszerűségnek ez a fajta disztribúció. Itt kerül a képbe Steve Jobs, aki jellemzően szeret árral szemben haladni, s ezúton sikereket elérni.

„Kifejezetten fontosnak tartjuk, hogy a médiacégek jobban megismerhessék a technológiát, illetve azt, hogy milyen hatással lehet ez az üzletmenetükre” – nyilatkozta Financial Timesnak Kathy Styponia a Prudential Securities elemzője. „Az Apple-nél pedig jelenelg most egyik vállalat sem látja át jobban a technológiát és a felhasználói igényeket.”

Jobs, saját bevallása szerint az Apple-nél azon fáradozik, hogy megteremtse annak a lehetőségét, hogy kreatív emberek dolgozhassanak. Bár a Disney kötelékében valószínűleg nem lesz akkora beleszólása a dolgokba, de szinte biztosra vehető, hogy jelenléte nem marad észrevétlen.

„Jobs öntörvényű fickó, aki nem fél megmondani a véleményét” nyilatkozta az Independent-nek Joe Bonner, az Argus Research elemzője. „Nagyon szókimondó, ezért vélhetőleg a Disney igazgatótanácsában sem fog csendben, karbatett kézzel üldögélni.”

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tech

Apple Tiger Night ma este 6-tól Magyarországon is

A világpremierrel egyidőben az Apple április 29-én este 6-kor kezdi meg Magyarországon is a Mac OS X operációs rendszer legújabb, 10.4-es, mellesleg Tiger névre hallgató változatának forgalmazásá. A termék angol verzióját a boltokban tesztelni is lehet, ahol szakemberek adnak felvilágosítást vásárlás előtt. A magyar verzió három hét múlva lesz elérhető.

MTI Világ

Don King 2,5 milliárd dollárt követel a Disneytől

Alighanem kiütné az ESPN amerikai televíziós sportcsatornát, ha a bíróság megítélné azt az összeget, amelyet Don King, a híres amerikai ökölvívó mérkőzésszervező követel tőle kártérítésként az egyik róla szóló riportban elhangzott megjegyzések miatt.

Meixner Zoltán (hvg.hu) Tech

Az Apple új termékekkel árasztja el a piacot

Az Apple Computer termékei legendás megbízhatóságukról, jó funkcionalitásukról és a minőségi imázsnak megfelelő magas árukról voltak ismertek a piacon. E termékpolitikát meglehetősen sok bírálat érte az elmúlt évtizedben. Azok a potenciális felhasználók ugyanis, akik megvették az Apple üzenetét, nem mindig voltak képesek megvásárolni az igen drága eszközöket, amelyek zömét az utóbbi években a piac kifejezetten a luxuskategóriába sorolta.

Gazdaság

Pixar: kilépés a Disneylandből

A legsikeresebb amerikai trükk- és rajzfilmstúdió, a Pixar Animation Studios 12 évi együttműködés után váratlanul befejezte együttműködését a Disneyvel.

hvg.hu Tech

Az Apple 2006-tól Intel processzorokat épít a Mac számítógépekbe

Az évente megrendezett Worldwide Developer Conference (WWDC) szakkiállítás és konferencia megnyitóján az Apple bejelentette, hogy 2006 első felében megkezdi egyes Mac modellek forgalmazását Intel processzorral is és 2007 végére minden újonnan bemutatott Mac számítógép Intel processzort tartalmaz majd.

Gazdaság

Az U2 zenéjével előzne be az Apple

Megjelent az Apple fotók nézegetésére és tárolására alkalmas iPod Photo készüléke, és az iPod U2 Special Edition, amely világító vörös tekerőkkel hívja fel magára a figyelmet, és 5 ezer dal tárolására képes.

MTI Világ

A Walt Disney 7,4 milliárd dollárért bekebelezi a Pixart

Az amerikai Walt Disney Co. ma bejelentette, hogy 7,4 milliárd dolláros, részvénycserés ügyletben megszerzi eddigi együttműködő partnerét, a Pixar Animation Studiost, amely számítógépes módszereivel, háromdimenziósnak látszó, „élethű” mesefiguráival teljesen megújította a rajzfilmtechnikát az utóbbi tizenöt évben.

hvg.hu Média

Apple

A cég alma-logójának kiválasztási körülményeihez számos hiedelem fűződik, így például az, hogy az alapító Steve Jobs...

IT-SZALON

Testre szabható rádióadás az Apple-től

Az Apple az iPod üzlet újabb és újabb rétegeit tárja fel a fogyasztók előtt. Steve Jobs, a cég elnök-igazgatója szerint ismét forradalmat csinálnak. Legújabban az úgynevezett Podcast technológiával, amely tulajdonképpen testre szabható rádióadások piacra lépést jelenti.

Idős holokauszttúlélők találtak újra egymásra egy budapesti találkozón – videó

Idős holokauszttúlélők találtak újra egymásra egy budapesti találkozón – videó

Minden idők egyik legjobb magyar lemezével fog koncertezni a Quimby

Minden idők egyik legjobb magyar lemezével fog koncertezni a Quimby

Marabu FékNyúz: Az igazság örzője

Marabu FékNyúz: Az igazság örzője

Havas Henrik-ATV csörte a Hit Gyülekezetéről és a Fideszről

Havas Henrik-ATV csörte a Hit Gyülekezetéről és a Fideszről

Ki az a Junko Tabei, miért van ma a Google főoldalán?

Ki az a Junko Tabei, miért van ma a Google főoldalán?

Eddig 75 gyerek került kórházba szalmonellafertőzés miatt Debrecenben

Eddig 75 gyerek került kórházba szalmonellafertőzés miatt Debrecenben