szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kelet- és közép európai országoknak közösen kell fellépniük az energiaellátás biztonságnak, illetve az energiafelhasználás hatékonyságnak növeléséért - mondta Kóka János gazdasági miniszter.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium vezetője Budapesten tárgyalt a visegrádi négyek másik három országának, Csehországnak, Lengyelországnak és Szlovákiának, illetve Ausztriának, Horvátországnak, Romániának és Szlovéniának az energetikáért felelős vezetőivel.

A megbeszélésen három fő kérdésről tárgyaltak. Egyrészt arról, hogy a térségben alacsony az energiafelhasználás hatékonysága, s ezen változtatni kell, felgyorsítva az ezzel kapcsolatos kutatás-fejlesztést. A másik fő téma az volt, hogy fejleszteni kell az energiaellátás infrastruktúráját, diverzifikálni kell a gázbetáplálást, gáztárolókat kell építeni, s a tárolókat a lehetőségek szerint regionális szinten össze kell kapcsolni. A harmadik téma az volt, hogy miképpen tudnak közösen fellépni az országok az energiaellátás biztonságának növelése érdekében.

Kóka János közölte: a jövő hét közepéig közösen ajánlást dolgoznak ki az unió számára, s ennek révén megpróbálják befolyásolni a most alakuló, március végére elkészülő uniós energiapolitikai stratégiát. Az ajánlást a brüsszeli bizottság mellett eljuttatják más nemzetközi fórumokhoz is.

A felek tárgyaltak arról is, hogy a krízishelyzetek kezelésére közös cselekvési tervet dolgoznak ki, s olyan stratégiai-technológiai felügyeletet hoznak létre, amely folyamatosan figyelemmel követi a térség gázellátását.

A budapesti tanácskozáson résztvevő külföldi országok képviselői egyetértettek abban, hogy közösen kell fellépniük a politika és a gazdaság területén az energiaellátás biztonságért, s a hatékonyabb érdekérvényesítés miatt egyeztetniük kell álláspontjukat.

Kóka János közölte azt is, hogy napi szinten 3 millió köbméterrel nőtt az Oroszországból a magyar rendszerbe betáplált gáz mennyisége. Hozzátette: a szerződött mennyiséghez képest naponta 4 millió köbméterrel kap kevesebb gázt Magyarország, de a 10-15 százalékos csökkenés ellenére a rendelkezésre álló gáz elegendő a magyar fogyasztás fedezésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Oroszország ismét szállít gázt Grúziába

Ismét megindult Grúziába az orosz gázszállítás. A hétvégén robbantások rongálták meg a két ország közötti fővezetéket, emiatt leállt az orosz export. A szállításokat részlegesen újították fel, a teljes szállítás helyreállítása még napokig tart.

MTI Világ

Az olaszok már spórolnak a földgázzal

Olaszországban a gáztartalékból pótolják a kieső orosz gázszállításokat - közölték az Eni gázipari konszernnél. Tájékoztatásuk szerint már a hetedik napja érkezik kevesebb földgáz a szükségesnél: hétfőre például 74 millió köbmétert vártak a Gazpromtól, de ehelyett csak 4 millió köbméter érkezett.

Hét nap

UKRÁN GÁZDÉZSMÁLÁS

Az ukrán állami olaj- és gázipari vállalat, a Naftogaz hétfőn elismerte, hogy az Ukrajnát is sújtó hidegfront miatt az...

A Biden pezsgőtől a Harris-tálig

A Biden pezsgőtől a Harris-tálig

A kínai vakcinával kezdenek oltani 72 évesnél idősebbeket a vajdasági Óbecsén

A kínai vakcinával kezdenek oltani 72 évesnél idősebbeket a vajdasági Óbecsén

Az elmúlt 30 évben Joe Biden az első amerikai elnök, aki a csendes generáció tagja

Az elmúlt 30 évben Joe Biden az első amerikai elnök, aki a csendes generáció tagja