Az ipari termelői árak 2005 decemberében az előző hónaphoz képest nem változtak, 2004 decemberéhez viszonyítva 4,7 százalékkal emelkedtek. Az év egészét tekintve 4,3 százalékkal növekedtek tavaly az ipari árak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

Az ipar belföldi értékesítési árai decemberben az előző hónaphoz képest nem változtak, az egy évvel korábbit 7,1 százalékkal haladták meg, 2005-ben az év egészét tekintve 8,4 százalékkal nőttek. Az exportértékesítés termelői árai az előző hónaphoz képest szintén változatlanok maradtak, az egy évvel korábbiaknál pedig 2,9 százalékkal voltak magasabbak decemberben. A 2005-ös év egészében 1,3 százalékkal nőttek az export értékesítési árai.

Az ipari termelői árak 2004 decemberében az előző hónaphoz viszonyítva 0,5 százalékkal csökkentek, az egy évvel korábbi szintet 1,6 százalékkal haladták meg, és 2004 egészében 3,5 százalékkal nőttek.

A feldolgozóipari ágazatok belföldi árai 2005 decemberében  0,5 százalékkal csökkentek. Az előző hónaphoz viszonyítva a legnagyobb, 0,7 százalékos áremelkedés a gumi-, műanyag termékek gyártása esetében volt mérhető. A járműgyártás és a máshová nem sorolt feldolgozóipari ágazatokban egyaránt 0,6 százalékkal növekedtek az árak.

A kőolaj decemberben mérséklődő világpiaci árainak hatására 2,4 százalékos csökkenés jelentkezett a kokszgyártás, kőolajfeldolgozás, nukleáris fűtőanyag gyártása ágazatban. Szintén árcsökkenés volt megfigyelhető a vegyi anyag, termékek gyártása területén, ahol 1,2 százalékkal mentek lejjebb az árak. Az élelmiszer, ital, dohány árai 1 százalékkal, a textília, textiláruk árai 0,6 százalékkal mérséklődtek.

A belföldi értékesítés közel 25 százalékát képviselő villamosenergia-, gáz-, gőz- , és vízellátás ágazat 1,6 százalékos emelkedésében jelentős szerepet játszott a villamosenergia-termelés 4,2 százalékos árnövekedése.

Az év egészében a vegyipari ágazatokban az előző évhez viszonyítva jelentősen, 16,3 százalékkal emelkedtek az árak. Ezen belül a kőolaj-feldolgozásban 28,5 százalékos, a vegyi anyag, termék gyártásában 10,4 százalékos, a gumi-, műanyag termékek gyártásában 5,9 százalékos volt az emelkedés.

Energiaágazat (Oldaltörés)

A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás ágazat árai 14,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A többi feldolgozóipari ágazatban az árnövekedés mértéke 0,1 és 8,6 százalék között változott. A feldolgozóipar egészében 2005-ben 6,5 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban.    A belföldi értékesítés rendeltetés szerinti csoportjainak havi áralakulásában továbbra is az energiatermelő ágazatok áremelkedése a meghatározó, bár a novemberi 1,7 százalékos értéknél decemberben jóval kisebb mértékben, 0,8 százalékkal növekedtek az árak. A beruházási javak árszínvonala 0,4 százalékkal magasabb, a fogyasztási cikkeké 0,7 százalékkal, a továbbfelhasználásra kerülőké 0,2 százalékkal alacsonyabb volt decemberben, mint novemberben.

2005-ben az előző évhez viszonyítva az energiatermelő ágazatokban nőttek a legnagyobb mértékben az árak, 14,4 százalékkal, a beruházási javaknál 4,4 százalékos, a továbbfelhasználásra termelt javaknál 4,1 százalékos, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatoknál 2,3 százalékos volt az áremelkedés mértéke.

A forintban mért exportértékesítési árak decemberben az előző hónaphoz képest nem változtak, 12 hónap alatt 2,9 százalékkal emelkedtek. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz képest 0,6 százalékkal gyengült, a dollárhoz viszonyítva stagnált. 2004 decemberéhez hasonlítva az euróhoz képest 2,8 százalékkal, a dollárhoz képest 16,1 százalékkal értékelődött le a forint.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

KSH: 14 százalékkal több külföldi vendég

Az idén az első négy hónapban a kereskedelmi szálláshelyekre 770 ezer külföldi vendég érkezett, akik 2,2 millió vendégéjszakát töltöttek el; a vendégek száma 14, az éjszakáké 9 százalékkal nőtt - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentésében.

MTI Gazdaság

KSH: több a külföldi vendég

Az idén az első félévben a kereskedelmi szálláshelyekre 1,5 millió külföldi vendég érkezett, akik 4,4 millió vendégéjszakát töltöttek el, a vendégek száma 2004 első félévéhez képest 9,5 százalékkal, a vendégéjszakáké pedig 4 százalékkal nőtt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből.

MTI Gazdaság

KSH: közel egy százalékkal több a munkanélküli

A tavaly december és az idén február közötti időszakban a munkanélküliségi ráta 6,9 százalék volt, 0,9 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Gazdaság

KSH: nőtt a szállodák bevétele

Idén nőtt az első félévében a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel és a vendégéjszakák száma az előző év azonos időszakához képest, a szállodák átlagosan 56 százalékos kihasználtsággal működtek.

Itthon

KSH-elnökök jönnek, KSH-elnökök mennek

Sokan hiszik, hogy az éppen hivatalban lévő kormány előbb-utóbb búcsút int az előd által otthagyott KSH-menedzsmentnek, saját híveivel tölti fel a Központi Statisztikai Hivatalt, akik véletlenül sem közölnek kellemetlen adatokat az ország helyzetéről. Megoldást a KSH-elnökök függelmi helyzetének megváltozása hozna.

MTI Gazdaság

KSH: csökkenő külkereskedelmi hiány

A külkereskedelmi termékforgalom január-májusi hiánya 1,081 milliárd euró volt az előzetes adatok szerint, szemben az egy évvel korábbi 2,033 milliárd euró deficittel.

MTI Gazdaság

A KSH nem érti a Merrill Lynch fenntartásait

"A Központi Statisztikai Hivatal értetlenül áll a Merrill Lynch londoni irodája állítása előtt, mivel egyrészt a GDP számítását az Eurostat által jóváhagyott módszer, az Európai Számlarendszer alapján végzi, másrészt nem módosította a 2004. évi GDP adatokat" - áll a hivatal közleményében, amelyet szerdán juttattak el az MTI-nek.

MTI Itthon

KSH: nyílik az agrárolló

A mezőgazdasági termékek termelői ára az idén január-áprilisban 11,9 százalékkal volt alacsonyabb a tavaly azonos időszakinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Nyugaton már ma este megérkezik a vihar

Nyugaton már ma este megérkezik a vihar

Központi lebutításról beszélt, de mire gondolt az NB II.-es edző?

Központi lebutításról beszélt, de mire gondolt az NB II.-es edző?

Egy VII. kerületi lépcsőházba berántva próbált megerőszakolni egy nőt egy férfi

Egy VII. kerületi lépcsőházba berántva próbált megerőszakolni egy nőt egy férfi

Egyre többen élünk társas magányban, pedig lehetne máshogy is

Egyre többen élünk társas magányban, pedig lehetne máshogy is

Tony Stark még egy film erejéig visszatér

Tony Stark még egy film erejéig visszatér

Visszatér Budapestre a Simply Red

Visszatér Budapestre a Simply Red