szerző:
hvg.hu

Evidens és trükkös tulajdonságok különböztetik meg az értékes lakást a csak olcsóbban eladhatótól. Vevőként tisztában kell lennünk ezekkel az ismérvekkel: nézzük, hogyan döntenek a profik.

Vegyünk két lakást: ugyanazon a településen találhatóak, ugyanolyan környéken, méretük és koruk is azonos. Az egyetlen jelentékeny különbség első látásra az áruk. Az egyik épp a harmadával ér többet, mint a másik. Lehetséges ez? Ha valamelyiket megvásárolni készülünk, honnan tudjuk meg, miért olcsóbb az egyik?

A különbség oka az ún. értékmódosító tényezőkben rejlik: tulajdonképpen ezek felfedezése, megállapítása az ingatlanszakértők legfőbb tudománya. A ház hibáinak feltárása, az anyagok minőségének feltérképezése, az alapvető funkciók megvalósulásának színvonala adja meg az ingatlan összértékét. Amikor értékbecslő dolgozik, ezt vizsgálja, és a lakás forgalmi vagy hitelbiztosítéki értékének meghatározásakor így dönti el, a piaci összehasonlításban hol végez vizsgálódásának tárgya.

Ahol fekszik

Többlakásos épületek értékének meghatározásakor (lakóparkokban, sorházakban, társasházakban) is az első szempont a településen belüli elhelyezkedése. „Mit látunk és mit hallunk a lakásban?”, tehető fel a kérdés. Ha gyár zaját hallgatjuk, és kormos téglafalat nézünk, nem lehetünk jó helyen. Ugyanaz a tényező azonban értéknövelő lehet egyik helyen, míg a másikon értékcsökkentő. A zaj például nem növeli a lakás értékét kertvárosi részeken, lakókertekben, üdülőhelyen. Ha viszont a belváros nyüzsgő életének a zaja hallatszik fel, azt figyelembe sem veszik, hiszen a jó közlekedésű, központi fekvés a legdrágább ingatlanok sajátja.

Magassági korlátok

A klasszikus elképzelés szerint minél magasabban van egy lakás, annál drágább, annál értékesebb. Tény, hogy a sokszintes lakótömbökben a felső emeleteken, a tetőn találhatóak a legdrágább penthouse lakások vagy luxusapartmanok. Az egyik Duna-parti lakótömbsorban ugyanolyan lakásokat árultak mind drágábban a szintszám növekedésével egyenes arányban. A szakértők szerint mégis az első, második, legfeljebb a harmadik emelet az ideális. Ezeket a szinteket ugyanis még gyalog is meg lehet közelíteni, nem kell feltétlenül a liftre várni. A földszinti sűrű átjárást, a garázsok zajait azonban már meg lehet úszni.

Magasabb, akár már négyemeletes épületekben is értéknövelő a lift jelenléte. Ha nincs, csökkenti az értékesíthetőséget, mert a felsőbb emeletekre az idősebbek már nem tudnak vagy nem akarnak majd eljutni.

A belmagasság is fontos szempont. A régi, polgári lakások 3,5 méteres magassága ugyan impresszív, ám mindezt befűteni szép anyagi teljesítmény. Ha viszont egy méterrel alacsonyabb a helyiség, az éppen az elviselhetőség határán van.

Távol és közel

A vevő és a profi értékbecslő is jó, ha nem csak a lakásban, hanem környéként is körülnéz. Meg kell vizsgálni, hogy az alapellátások (bolt, iskola, rendelő, óvoda, posta) milyen messze esik az ingatlantól. Lakás esetében ritka, hogy a mindezektől mért nagy távolság előny lenne: aki az elhagyatott zöldet szereti, inkább házat vagy tanyát vesz. Szintén értékmérő az infrastruktúra, az utak állapota.

Van benne anyag (Oldaltörés)

Az nyilvánvaló, hogy az összkomfortos lakás értékesebb, mint a komfortos. Az értéknövelés fokozható, hiszen ha két fürdőszoba található egy lakásban, akkor már duplakomfortról is beszélhetünk, és ez hozzátesz a forgalmi értékhez.

A felhasznált anyagok, a kivitelezés módja is befolyásolja az árat. Azon senki sem lepődik meg, hogy téglából értékesebb ingatlan épül, mint házgyári technológiával (panel), ám azt kevesebben tudják, hogy a padlóburkolatok hézagai, felhelyezésének módja, a kipattogzó fugák bizony rosszul hatnak a vevő pszichéjére, ezáltal pedig az árra. A dekorációs jellegű felújítások azonban nem számíthatók bele az árba, mivel az ízlés nem tehető pénzzé. Lehet, hogy tízezreket költött a tulajdonos gipszstukkókra, ám az is lehet, hogy a vevőjelölt a minimál stílust kedveli, és azonnal leszedeti.

Nagyon nagy a hangsúly a gépészeten. A korszerű, például kombi cirkó kazán előny, hiszen súlyos tízezreket képes megtakarítani a téli hónapokban. Minden más beépített masina, a légkondicionáló is beszámítható.

Tájolás és kapcsolat

Forintokban kifejezhető a különbség a déli és az északi fekvésű lakás között, és az sem mindegy, belső udvarra vagy utcára néz-e az ingatlan. A déli tájolás kellemes napsütést jelent, kivéve, ha tavasztól őszig tetőtérben kell elviselni azt. Természetesen az utcai front jelent értékesebb fekvést.

A szobák kapcsolatát, az ügyes alaprajzot is értékelik a vevők. Ha egy szobának több funkciója is elképzelhető, ha egyiken sem kell átjárniuk a lakóknak, akkor jól értékesíthető lesz a lakás.

Hogyan tovább?

Meg kell látni a továbblépés lehetőségét is. Lehet-e fejleszteni a lakást? Lehet-e helyiséget hozzátoldani, beépíteni a tetőteret, pincét vagy garázst mellé helyezni? A bővíthetőség fontos tényező: különösen nagy kincs az olyan sorházi lakás, amelynek lakható padlásszintjét nem alakítják ki, és nem is számítják bele a négyzetméterárba. Néhány év múlva remek lehetőségek nyílnak.

Tartalmi partnerünk a Bookmark Media

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Mit tegyünk, ha nem megy a lakáseladás?

Tele van a sajtó a használt lakások túlkínálatáról szóló hírekkel. Tényleg eladhatatlan manapság otthonunk? - teszik fel sokan a kérdést egyéves hiábavaló vevőcsalogatás után. Akadnak azonban trükkök, amelyek segíthetnek: a cél a gyors értékesítés.

hvg.hu Gazdaság

Lakóhelyek ranglistája: a többség családi házra vágyik

A vizsgált tizennégy budapesti lakótelep közül leginkább a Pók utcai, azaz a római lakótelep valamint a gazdagréti nyerte el a fővárosiak tetszését - derül ki a Studio Metropolitana fővárosi lakótelepek megítéléséről készített felméréséből. A kutatás a lakótelepek mellett a budapestiek egyéb lakóhely-típusokról alkotott véleményét, illetve költözési szándékait és azok okait is vizsgálta.

Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Gazdaság

Mivel fűtsünk: a Nap erejével vagy a föld melegével?

Miközben drágul a földgáz, és kisebb-nagyobb gondok vannak a vezetéken át érkező orosz gáz mennyiségével is, érdemes áttekinteni, milyen más lehetőségünk van, hogy a kemény mínuszok idején is megőrizzük lakásunkban a kellemes hőmérsékletet. Szakvélemények szerint az új energiaforrások elterjedését leginkább a gáz támogatott ára gátolja.

Tisza Istvánra nevezné át a Szabó Ervin Könyvtárat a Mi Hazánk

Tisza Istvánra nevezné át a Szabó Ervin Könyvtárat a Mi Hazánk

A győri rendőrök biztosan nem nyomoznak a Borkai-ügyben

A győri rendőrök biztosan nem nyomoznak a Borkai-ügyben

Megszámolták, hány oldal van az interneten – aztán rácsodálkoztak, mennyi működik ebből

Megszámolták, hány oldal van az interneten – aztán rácsodálkoztak, mennyi működik ebből

Nem talál egy fájlt a windowsos gépén? Akkor próbálja ki ezt a programot

Nem talál egy fájlt a windowsos gépén? Akkor próbálja ki ezt a programot

Johnson kérte is a Brexit halasztását, meg nem is

Johnson kérte is a Brexit halasztását, meg nem is

Fekete október: már több tucat magyar halt meg közlekedési balesetben

Fekete október: már több tucat magyar halt meg közlekedési balesetben