szerző:
MTI

1,942 milliárd euró értékű kötvényt bocsát ki az Állami Autópálya Kezelő Zrt., ebből 214 kilométernyi út, továbbá hidak épülhetnek.

Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. 1,942 milliárd euró (mintegy 500 milliárd forint) értékű kötvényt bocsát ki várhatóan ez év március végéig, amiből 214 kilométer hosszú gyorsforgalmi út és két Duna-híd valósulhat meg - mondta Felsmann Balázs, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) vagyongazdálkodási főosztályának vezetője szerdán Budapesten.

Az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén a főosztályvezető elmondta: a kibocsátás feltétele, hogy a Magyar Állam és az ÁAK Zrt. között létrejöjjön a 75 évre szóló úgynevezett programút szolgáltatási szerződés. Ennek alapján a 317/2005-ös kormányrendeletben felsorolt gyorsforgalmi útszakaszok, más néven programutak magántőke bevonásával, piaci forrásból finanszírozni kívánt közbeszerzésére, megtervezésére, finanszírozására, megépítésére, felújítására, üzemeltetésére, fenntartására, és hasznosítására vonatkozó jog az ÁAK Zrt.-t illeti meg.

A gazdasági bizottság 15 kormánypárti és 12 ellenzéki szavazat mellett általános vitára bocsátotta azt az országgyűlési határozati javaslatot, amely felhatalmazást ad a gazdasági és közlekedési miniszternek a programút szerződés megkötéséhez.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

Az autópálya-építés megtorpedózhatja a magyar eurót

A feltörekvő piacok londoni elemzői szerint gyakorlatilag teljesíthetetlenné válna Magyarország 2010-es eurócsatlakozási céldátuma, ha az EU statisztikai hivatala nem járul hozzá az autópálya-beruházások költségvetésen kívüli elszámolásához.

MTI Itthon

Műszaki hiba az ÁAK Rt. adatbázisában

Elfelejthetik a büntetés befizetését azok a szabályosan eljáró autósok, akik július 30-án vásároltak autópálya-matricát és műszaki hiba miatt tévesen pótdíjfizetési felszólítást kaptak; az időközben befizetett bírságot az Állami Autópálya Kezelő Rt. rövid időn belül visszatéríti - közölte az ÁAK Rt. szerdán.

MTI Gazdaság

Az autópályaépítés húzza az építőipart

Az építőipari termelés volumene szeptemberben kiigazítás nélkül és munkanaptényezővel korrigáltan is 37 százalékkal haladta meg a tavaly szeptemberit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

hvg.hu Világ

Autópályafinanszírozás a büdzsén kívül

Az osztrák nemzeti autópályaépítő és -kezelő vállalat, az Asfinag 1,2 milliárd eurónyi kötvényt bocsátott ki a múlt héten, az osztrák államvasutak pedig az év végéig akar legalább 1 milliárd euró összegben kötvényt kibocsátani.

MTI Gazdaság

Elmarad az ÁAK 3 milliárd eurós kötvénykibocsátása

Elmarad az Állami Autópálya Kezelő Részvénytársaság tervezett 3 milliárd eurós kötvénykibocsátása - mondta Veres János pénzügyminiszter a jövő évi költségvetés tervezetét véglegesítő kormányülést követően hírügynökségi újságíróknak szerdán.

Debrecen megmondta, mennyit szán a főpályaudvarra, de annyiért senki sem vállalta

Debrecen megmondta, mennyit szán a főpályaudvarra, de annyiért senki sem vállalta

A Clark Ádám térnél találkoznak holnap a tüntetők

A Clark Ádám térnél találkoznak holnap a tüntetők

Trump ügyvédje szerint az elnök kampánycsapata összejátszhatott az oroszokkal

Trump ügyvédje szerint az elnök kampánycsapata összejátszhatott az oroszokkal

Fellőtték a műholdat, ami mesterséges hullócsillagokat enged majd ki magából

Fellőtték a műholdat, ami mesterséges hullócsillagokat enged majd ki magából

Zsaroló vagy a korrupt focibiznisz leleplezője? – Hazaengedte a magyar bíróság a Football Leaks hackerét

Zsaroló vagy a korrupt focibiznisz leleplezője? – Hazaengedte a magyar bíróság a Football Leaks hackerét

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből