szerző:
MTI

A Fészekrakó program első éve sikeres volt, hiszen ez idő alatt a tervezett 20 ezer ügyfélnél 2 ezerrel többel kötöttek szerződést a bankok - jelentette ki Kolber István regionális fejlesztésekért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter. A Fidesz szerint a kormány gyengén teljesített az otthonteremtésben.

A fiataloknak lakáshoz jutásban segítséget nyújtó program keretében több mint 60 milliárd forint értékben születtek szerződések - mondta Kolber István regionális fejlesztésekért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter.

Különösen a "félszocpol" iránt mutatkozott érdeklődés a Fészekrakó program tavaly február elsejei beindulása óta - emelte ki Kolber István. A használt lakás vásárlására igénybe vehető, vissza nem térítendő támogatást 14 ezer ügyfél vette igénybe 17 milliárd forint értékben. Ennek a konstrukciónak a hozzáféréséhez nagy segítség, hogy adott esetben önerő nélkül, akár a gyermek megszületését megelőzően igényelhető.
 
A Fészekrakó program másik elemeként működő, állami kezességvállalással nyújtott kölcsönt 8200 fiatal vette igénybe 43,7 milliárd forint értékben.

A Fidesz szerint szó nincs sikerről
 
A kormányzat gyenge teljesítményt nyújt az otthonteremtés területén - reagált Mádi László, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője a Fészekrakó program első évének sikerességéről tartott miniszteri tájékoztatóra.

A fideszes politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a polgári kormány otthonteremtési rendszere 230 ezer embernek segített, míg a Fészekrakó programot mostanra alig több mint 20 ezer ember vette, ami "igencsak gyenge kormányzati teljesítményt jelez" - hangsúlyozta Mádi László.

A Fészekrakó esetében a bank havi 70-80 ezer forint törlesztőrészlet mellett tudja odaadni a hitelt, tehát a konstrukció éppen a kevésbé jómódú fiatalok számára elérhetetlen - fűzte hozzá Mádi László.

  

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Fészekrakó mellé Gyurcsány kézfogása

A tizenhatezredik "fészekrakó párt" köszöntötte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Kolber István regionális fejlesztésért felelős miniszter kedden Budapest XVI. kerületében.

MTI Gazdaság

Fészekrakó: több mint 55 milliárdos támogatás

A tavalyi év december végéig összesen csaknem 21 198 ügyféllel kötöttek szerződést 55,6 milliárd forint értékben a 2005. február elsején indult Fészekrakó Program keretein belül - közölte Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter.

MTI Gazdaság

Novembertől 35 éves korig igényelhető a Fészekrakó

November 1-jétől 35 évre emelkedik a Fészekrakó program korhatára, így megduplázódhat azok száma, akik élni tudnak e lehetőséggel - jelentette be Kiss Péter kancelláriaminiszter az MSZP országos választmányának szombati ülésén.

MTI Gazdaság

Fészekrakó: 35 évre emelik a korhatárt

A kormány tervei szerint a jelenlegi 30-ról 35 éves korra emelkedik a Fészekrakó program korhatára. Ezzel párhuzamosan a jövő hónapban újabb kormányzati döntés születik a bérlakásépítési program folytatásáról. A Fidesz szerint a korhatár emelését már ötször megígérte a kormány.

Inkább fizet sok nyugdíjas, csak ne kelljen a netbankot használnia

Inkább fizet sok nyugdíjas, csak ne kelljen a netbankot használnia

Milliós olasz ajánlat érkezett MTK magyar tehetségéért

Milliós olasz ajánlat érkezett MTK magyar tehetségéért

Edisonról neveztek el egy teret a XIII. kerületben

Edisonról neveztek el egy teret a XIII. kerületben

Teherhajók gyulladtak ki a Kercsi-szorosnál, halottak is vannak

Teherhajók gyulladtak ki a Kercsi-szorosnál, halottak is vannak

Megszűnnek a rendszeres sajtótájékoztatók a Fehér Házban

Megszűnnek a rendszeres sajtótájékoztatók a Fehér Házban

Hiába cáfol a miniszter, "csökkentett módban" működik a Honvédkórház koraszülöttcentruma

Hiába cáfol a miniszter, "csökkentett módban" működik a Honvédkórház koraszülöttcentruma