szerző:
MTI

Amennyiben a kormány suba alatt megkezdi a termőföld kiárusítását, akkor nincs kizárva egy gazdademonstráció - mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök Országos Szövetségének (Magosz) elnöke.

"Ne lépjék azt meg, hogy a választási kampány hevében több százezer hektár jó minőségű földet most suba alatt szétosztanak" - hangsúlyozta Jakab István, a Magyar Gazdakörök Országos Szövetségének (Magosz) elnöke. Jakab szerint a Magoszt azért zárták ki politikai döntéssel a nemzeti földalap felügyelő bizottságából, hogy ne legyen rálátása a folyamatokra; 450 ezer hektár jó minőségű szántóterület van még az állam tulajdonában.

Az elnök szólt arról is, hogy "ma zárjegy és kontroll nélkül kerülnek forgalomba a borok", az eltörölt jövedéki adó helyett pedig bevezették a forgalomba hozatali járulékot. Jakab sérelmezte, hogy a literenként fizetett nyolc forint járulékot a kormány "beállította a költségvetésbe", azaz a termelők által befizetett összeget részben az Agrár Marketing Centrum működésére fordítják, részben pályázat formájában juttatják vissza a gazdáknak. 

A Magosz elnöke szerint "büntetés a termelőknek", ha a literenkénti nyolc forintot már az értékesítés előtt be kell fizetniük. Minden intézkedés hiábavaló, ha a borhamisítókat nem szorítják ki a piacról. Ezt várták el a négypárti egyezségtől, ezzel szemben szerinte "egy átláthatatlan, kusza, rendezetlen és a termelők tönkremenetelét engedélyező állapotot alakítottak ki és állandósítottak" - fűzte hozzá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Pert nyertek a gazdák a rendőrség ellen

Pert nyert a rendőrség ellen a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ); az ítélet szerint a rendőrség a múlt évi gazdademonstráció során jogtalanul tiltotta meg, hogy a gazdák március közepén 200 erőgéppel az Országház 17-es kapuja előtti parkolóban tiltakozzanak.

Gazdaság

Több pénzt kapnak jövőre a gazdák

A magyar kormány szándéka, hogy a magyar termelőket és a magyar termékeket minden lehetséges módon megvédje, ezért is tervezett 400 milliárd forintot meghaladó összeget a jövő évi agrárbüdzsébe - hangoztatta Batiz András kormányszóvivő.

MTI Itthon

Orbán a gazdákat sújtó "luxusprofitról"

A Fidesz leendő agrárprogramjának egyik legfontosabb eleme az, hogy nem csökkenhet a gazdáknak járó uniós támogatás - jelentette ki Orbán Viktor Hódmezővásárhelyen.

MTI Gazdaság

Együtt a francia borászokkal az amerikai piacon

A francia és magyar bormarketing közös erővel próbálná megdolgozni az amerikai piacot. Ezt célozza a Rhone és Elzász környéki borszakemberek és a Magyar Bormarketing Kht. tervezett együttműködése.

MTI Itthon

SZDSZ: privatizálják az állami borászatot

"Jó bornak nem kell állami cégér", ezért a liberálisok támogatják a hazai bortermelés és ezzel együtt a Tokaj Kereskedőház privatizációját - jelentette ki Horn Gábor.

Hét nap

BORÁSZOK ULTIMÁTUMA

Több mint harminc bortermelő felszólította a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) intézményeként...

Összeütközött két orosz Szu–34-es vadászbombázó

Összeütközött két orosz Szu–34-es vadászbombázó

Fotók: Így fogták el Budapesten a Football Leaks-ügy feltételezett gyanúsítottját

Fotók: Így fogták el Budapesten a Football Leaks-ügy feltételezett gyanúsítottját

Emberi hamvakból készítene képeket a magyar festő

Emberi hamvakból készítene képeket a magyar festő

Renitens utas miatt hívtak rendőrt egy Berlin–Budapest-járathoz

Renitens utas miatt hívtak rendőrt egy Berlin–Budapest-járathoz

Továbbra is bajban Matolcsy rokonának a bankja

Továbbra is bajban Matolcsy rokonának a bankja

Felgyújtotta magát egy férfi a prágai Vencel téren

Felgyújtotta magát egy férfi a prágai Vencel téren