szerző:
MTI

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 12 millió forint bírságot szabott ki a Kika Lakberendezési Kft.-nek, mivel az a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas magatartást tanúsított.

A GVH közleménye szerint a társaság egyrészt a fogyasztókat nem tájékoztatja arról, hogy megrendelésük teljesítésének időpontja bizonytalan lehet, másrészt tájékoztató anyagaiban a "szállítók által javasolt", korábban a lakberendezési cég által nem alkalmazott árakhoz viszonyított akciós árakat tüntetett fel.

A hivatal kifogásolta, hogy a "KIKA KOLLEKCIÓ 2005" című éves katalógusában arról tájékoztatta a vállalat a fogyasztókat, hogy a raktárról azonnal el nem vihető termékek 30 százalék előleg befizetésével "néhány hetes" szállítási határidővel megrendelhetők, miközben az eljárás alá vont szállítóinak általános szállítási határideje ezen közlésre nem ad alapot.

A Kikával megkötött szerződésen feltüntetik a szállítási határidőt, ugyanakkor a fogyasztóval nem közlik, hogy egyes esetekben ez csak egy becsült határidő, s a szállítások teljesítésének mintegy 10 százaléka késedelmesen történik. E helyzet megszüntetése érdekében a GVH Versenytanácsa a jogsértő magatartás folytatását megtiltotta.

A GVH Versenytanácsa szerint a "néhány hét" kifejezés az érintett termékek esetében a mindennapi életben elfogadott általános jelentés szerint a fogyasztók számára legfeljebb 3-4 hetet jelent. Ezzel szemben az úgynevezett nagybútorok esetében az eljárás alá vont szállítóinak általános szállítási határideje ennél több héttel hosszabb. A GVH Versenytanácsa a KIKA által adott tájékoztatást a versenytörvénybe ütközőnek találta.

A Kika három reklámújságjában azt közvetítette fogyasztói felé, hogy akciója során a reklámújságjaiban áthúzva feltüntetett magasabb árakhoz képest kedvezményesen értékesíti hirdetett termékeit. A kiadványokban szereplő magasabb árak egy része azonban a szállítók által javasolt olyan árakon alapult, amelyeket ténylegesen nem alkalmaztak a Kika áruházak. A szállítók által javasolt ár csak egyike a Kika által alkalmazott árakat meghatározó tényezők közül - mutat rá a GVH közleménye.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Olyan borotvát villantott a Gillette, amit gombnyomásra felfűthetünk

Olyan borotvát villantott a Gillette, amit gombnyomásra felfűthetünk

Tömegével lehet rendelni O1G-s tárgyakat Kínából

Tömegével lehet rendelni O1G-s tárgyakat Kínából

Összedől Britannia, aki okozta, nyugodtan kocog

Összedől Britannia, aki okozta, nyugodtan kocog

Egyre több város vezette be a plakátadót

Egyre több város vezette be a plakátadót

Kiengedték a kórházból Niki Laudát

Kiengedték a kórházból Niki Laudát

Megkezdték a Dunába lőtt zsidók felkutatását

Megkezdték a Dunába lőtt zsidók felkutatását