szerző:
MTI

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 167,17 pontos emelkedéssel, 22 369,87 ponton zárt szerdán. Az előző kereskedési napi záró értékhez képest ez 0,75 százalékos erősödés. A részvénypiac forgalma 18,4 milliárd forint volt, a vezetőrészvények a Mol kivételével emelkedtek az előző napi záráshoz viszonyítva.

Az amerikai Fed keddi kamatemelése a várakozásokkal ellentétben nemigen hatott a magyar piacra, továbbra is kivárás tapasztalható - mondta Farkas Róbert, a Magyar Takarékbank Rt. üzletkötője.

A BUX-ot szerdán egy OTP-re érkezett "felkötés" húzta fel - magyarázta az üzletkötő utalva arra, hogy a nap végén egy jelentősebb üzlet született a bankpapír napi súlyozott átlagánál jóval magasabb árfolyamon.  A régióban hasonló volt a helyzet, olyannyira, hogy Lengyelországban ugyancsak egy napvégi felkötéssel zárt pozitívban a tőzsde.

Farkas Róbert szerint a következő napokban a magyar tőzsdén a külföldiek menekülését okozhatja, ha az amerikai 10 éves állampapírok hozamai a várakozásoknak megfelelően csökkennek.

A Richter 1,9 milliárd forintos forgalom mellett 145 forinttal, 0,33 százalékkal 43 500 forintra erősödött szerdán. A Mol 145 forinttal, 0,67 százalékkal 21 405 forintra esett, forgalma 7,8 milliárd forint volt. Az OTP 7150 forinton fejezte be a kereskedést, ez 100 forinttal, 1,40 százalékkal több, mint a keddi záróára. A pénzintézet részvényeinek forgalma 4,9 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 21 forinttal, 2,15 százalékkal 999 forintra nőtt, forgalma 1,7 milliárd forint volt.  

A Globus papírok ára szerdán 6,25 százalékkal 315 forintra esett, ami még mindig a hétfőn közzétett profit figyelmeztetés hatása. A BUMIX 34,47 pontos emelkedéssel, 1951,98 ponton fejezte be a kereskedést, ez az előző napi záráshoz viszonyítva 1,80 százalékos erősödés.
 
Januári forgalom: első helyen az Erste

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvénypiacán januárban kétszeres árfolyamértéken számolva 845,6 milliárd forintnyi üzletet kötöttek a brókerek, a
forgalom decemberhez képest 20 százalékkal csökkent - közölte a BÉT a brókercégek jelentései alapján készült összesítésében.

A BUX index értéke egy hónap alatt 1418 ponttal, 6,8 százalékkal nőtt, január végén 22 203 ponton állt. A tőzsde azonnali összforgalma januárban 18 százalékkal csökkent, 889,9 milliárd forintot tett ki. 

A derivatív piacon a határidős BUX forgalom 35 százalékkal emelkedett, a részvények határidős lejárataira viszont 30 százalékkal kevesebb üzlet született januárban, mint decemberben. A határidős BUX forgalom kétszeres árfolyamértéken 219,2 milliárd forintot, a részvények határidős forgalma 225,2 milliárd forintot tett ki januárban. 

Az azonnali piacon az államkötvények és kincstárjegyek adásvétele 15,4 milliárd forintra emelkedett januárban a decemberi 5,83 milliárdról. A jelzáloglevelek és vállalati kötvények forgalma az előző hónaphoz képest 43 százalékkal bővült, 28,6 milliárd forintot tett ki. A befektetési és kárpótlási jegyekre januárban 213,7 millió forintnyi üzlet született, 47 százalékkal több, mint decemberben.

A brókercégek forgalmi listáján az Erste Bank Befektetési Rt. visszakerült az élre a decemberi második helyről, a társaság januárban 161 milliárd forint értékben forgalmazott részvényeket a tőzsdén. A második helyen a KandH Equities végzett 150 millió forintos forgalommal, a harmadik legaktívabb cég pedig a Concorde Értékpapír Rt. volt 106 millió forintos részvény adásvétellel. A decemberi listavezető, az ING Bank (Magyarország) Rt. a hetedik helyre csúszott vissza.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

Unalmas kereskedés után zuhantak a részvények

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 353,92 pontos csökkenéssel, 21 996,26 ponton zárt csütörtökön. Az előző kereskedési napi záró értékhez képest ez 1,58 százalékos gyengülés.

hvg.hu Gazdaság

Kétszeresen túljegyezték a BÉT újoncának papírjait

Sikeres volt a Budapesti Értéktőzsdén az Állami Nyomda Rt. részvényeinek zártkörű és nyilvános értékesítése - olvasható a forgalmazó Concorde Értékpapír Rt. közleményében. A tranzakció során a papírok tőzsdére bevezetett részvénysorozatának 65 százalékát értékesítették 5600 forintos árfolyamon.

MTI Gazdaság

BÉT: alig változott az index

A nemzetközi piaci tendenciákat követte a tőzsdeindex - mondta Horváth Zoltán, a CIB (Közép-Európai Nemzetközi) Bank Rt. üzletkötője, aki szerint a Mol és az OTP húzta a tőzsde forgalmát.

MTI Gazdaság

BÉT: történelmi csúcson a Richter és az Egis

A részvénypiac forgalma kedden meghaladta a 25 milliárd forintot, a vezető részvények az erősödő Richter kivételével gyengültek az előző napi záráshoz viszonyítva. Kedd délelőtt a Richter és az Egis ismét történelmi csúcsot ért el.

MTI Gazdaság

BÉT: a nemzetközi trendet meghaladó emelkedés

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 380,01 pontos emelkedéssel, 22499,47 ponton zárt szerdán, a keddi záró értékhez képest ez 1,72 százalékos erősödés. A részvénypiac forgalma 41,739 milliárd forintot ért el.

MTI Gazdaság

BÉT: erősödtek a vezető részvények

A budapesti tőzsde történetének legnagyobb forgalma zajlott csütörtökön - mondta Farkas Róbert, a Takarékbank kereskedési igazgatója a Mol 146 milliárd forintot meghaladó átkötésére utalva.

Egyéb ellentételezés nélkül vett tankokat a kormány

Egyéb ellentételezés nélkül vett tankokat a kormány

Hímsoviniszta disznó a szőrös lábú feminista ellen

Hímsoviniszta disznó a szőrös lábú feminista ellen

Megszületett Kovács Katalin második gyereke

Megszületett Kovács Katalin második gyereke

Trumpnak adtak igazat, nem állhatnak katonának a transzneműek

Trumpnak adtak igazat, nem állhatnak katonának a transzneműek

Bekeményítenének a németek, hogy a Huawei kénytelen legyen kivonulni

Bekeményítenének a németek, hogy a Huawei kénytelen legyen kivonulni

Fotók jöttek az M3-ason történt halálos baleset helyszínéről

Fotók jöttek az M3-ason történt halálos baleset helyszínéről