szerző:
MTI

Meghiúsult a német Springer kiadó és a ProSiebenSat.1 kereskedelmi televíziós csoport fúziója - jelentette be szerdán az Axel Springer AG. A kiadóvállalat szerint túl nagy az ügylet kockázata.

Németország legnagyobb újságkiadója azzal indokolta visszalépését, hogy a gazdasági és jogi nehézségek miatt túlságosan nagy a kockázat. A lépést egyeztették a ProSiebenSat.1 tulajdonosaival, a Haim Saban amerikai milliárdos körül csoportosuló beruházási konzorciummal is.

A bejelentés azt valószínűsíti, hogy a Springer nem tereli jogi útra a német versenyhivatal (kartellhivatal) elutasító döntését és miniszteri engedélyt sem kér a "házasság" nyélbe ütéséhez. A Springer tavaly augusztusban jelentette be vásárlási szándékát.

A versenyhivatal elutasító döntését azzal indokolta, hogy a Springer a felvásárlással túlságosan nagy hatalomra tenne szert a média- és a hirdetési piacon, a fúzió a Springer és a legnagyobb német kereskedelmi televíziós csoport között "engedélyezést kizáró piaci hatalommal" ruházná fel a Springert a televíziós reklámok és az újsághirdetések piacán. Mindehhez járulna, hogy a több mint négymillió példányban megjelenő Bilddel a Springer már amúgy is uralja a bulvárlapok világát. 

Hasonló, de inkább politikai jellegű állásfoglalást tett közzé a német médiavilág koncentrációját vizsgáló bizottság, a KEK, amely szerint a Springer a ProSiebenSat.1 megvásárlásával "túlsúlyos véleményformáló hatalomra" tenne szert.

A Springer az engedélyezés fejében felajánlotta, hogy megválik televíziós műsorlapjaitól és családi képes magazinjaitól, s még a ProSieben csatornát is hajlandó lenne eladásra felkínálni, de csak az után, ha már megvette az egész csomagot.

A versenyhivatal rámutatott arra is, hogy a ProSiebenSat.1 és a Bertelsmann-konszernhez tartozó RTL televíziós csoport 40-40 százalékos piaci részesedéssel már amúgy is uralja a német kereskedelmi televíziózást, duopóliumot alkotnak, ami az esetleges Springer-ProSiebenSat.1 fúzióval csak tovább erősödne.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Hetilap

Axel Springer

Nyugat-európai bulvárlap megjelentetését tervezi a német kiadó, a cég által Lengyelországban tavaly óta kiadott és...

MTI Média

Tévére éhes a Springer

Komolyra fordult a Springer kiadó kacérkodása a ProSiebenSat.1 tévékonszern átvételével. Szakmai körökből származó értesülések szerint hamarosan megkezdi a könyvek vizsgálatát a többségi részesedés megvásárlásának előkészítéséhez.

Nemzetközi gazdaság

Axel Springer

A német Axel Springer kiadóvállalat 2,5 milliárd euróért ellenőrző részvényhányadot szerez a ProSiebenSat1 Media...

Média

Tévé-konszernt venne a Springer

Az Axel Springer német kiadóvállalata, amely Magyarországon húsz folyóiratot, valamint kilenc napilapot jelentet meg, németországi ingatlanjainak eladásából szeretne pénzt előteremteni a legnagyobb német televíziós konszern, a ProSiebenSat.1 átvételéhez.

MTI Média

A Springeré lesz a Pro7 és a Sat1

Átrendeződés előtt áll a német médiapiac: az Axel Springer kiadó átveszi a legnagyobb német televíziós konszernt, a ProSiebenSat.1-et.

Matolcsy nem hagyja annyiban: szerinte nem mondhatják rá, hogy lop

Matolcsy nem hagyja annyiban: szerinte nem mondhatják rá, hogy lop

Fotók: Több ezren kísérték a meggyilkolt lengyel polgármester koporsóját

Fotók: Több ezren kísérték a meggyilkolt lengyel polgármester koporsóját

Börtönbe megy a volt francia főrendőr, kemény év vár rá

Börtönbe megy a volt francia főrendőr, kemény év vár rá

Vigyázzon, adatait ellopó átverés a 99%-os akcióban kínált, olcsó Microsoft Office

Vigyázzon, adatait ellopó átverés a 99%-os akcióban kínált, olcsó Microsoft Office

Így vágtattak át lovakkal a lobogó máglyán (fotók)

Így vágtattak át lovakkal a lobogó máglyán (fotók)

Tavaszias lesz a csütörtök

Tavaszias lesz a csütörtök